Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vlakke opening AEX voorzien

Vlakke opening AEX voorzien
Beeld: Euronext

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting vrijwel onveranderd van start. Op Wall Street won de S&P 500 vrijdagavond 1,1 procent, maar op weekbasis sloot de index van de 500 grootste Amerikaanse ondernemingen vlak. 

Ook de AEX liet afgelopen week per saldo een neutraal koersverloop zien met een slotstand op 716,80 punten. De index sloot daarmee nipt onder de hoogste stand ooit. Zonder positief ontvangen cijfers van indexzwaargewicht ASML zou de index echter terrein prijs hebben gegeven. 

"Even een pas op de plaats", merkte investment manager Simon Wiersma van ING op. "De aandelenkoersen zijn ver vooruitgelopen op betere tijden en veel goed nieuws is inmiddels al ingeprijsd in de koersen", aldus Wiersma.

Op Wall Street kwam hoofdgraadmeter S&P 500 afgelopen week per saldo ook niet van zijn plaats. Overwegend positief ontvangen bedrijfscijfers werden onder meer afgewogen tegen uitgelekte belastingplannen van de Amerikaanse president Joe Biden, die de vermogenswinstbelasting voor rijke Amerikanen bijna zou willen verdubbelen

Azië en olie

In Azië noteren de hoofdindices vanochtend overwegend licht hoger. Koplopers zijn de beurzen in Tokio en Seoel met bescheiden winsten van ruim een half procent. Beleggers wierpen zorgen van zich af over een heropleving van het aantal coronabesmettingen in Japan en een escalatie van de coronacrisis in India en Brazilië.

Oliehandelaren proberen duidelijkheid te krijgen "wat zwaarder weegt op de vraag naar olie; de stijging van de Covid-19 gevallen in India en Japan of de toenemende vraag in de VS en Europa", aldus analist Paola Rodriguez-Masiu van Rystad Energy. India en Japan zijn de grootste olieverbruikers ter wereld na China en de Verenigde Staten.

De Amerikaanse olie-future steeg vrijdag met 1,2 procent naar 62,14 dollar per vat. Op weekbasis verloor de olieprijs echter 1,6 procent. In de Aziatische handel vanochtend noteert de future enkele tienden van een procent lager. 

Cijferseizoen op stoom

Het cijferseizoen is inmiddels flink op gang gekomen. Afgelopen week konden beleggers onder meer reageren op cijfers van ASMI, ASML, AkzoNobel en Heineken en komende week is het ook weer druk.

Vandaag trapte Philips de handelsweek af, gevolgd door IMCD, Royal Dutch Shell en Unilever op donderdag. Vrijdag is het de beurt aan Besi, KPN, Corbion en Signify.

Ook noteren verschillende aandelen ex-dividend, zoals Heineken en Wolters Kluwer vandaag en ING op dinsdag. Daarnaast praten ook een serie bedrijven hun aandeelhouders bij op de jaarvergadering.

Internationaal is zelfs sprake van de belangrijkste week van het cijferseizoen, waarbij onder meer de Amerikaanse techgiganten in het voetlicht komen te staan. De ‘big five’, ofwel Google, Microsoft, Amazon, Apple en Facebook, komen dinsdag en woensdag met cijfers door. Vandaag rapporteren daarnaast onder meer Tesla en NXP.

Op het macro-economische vlak hebben beleggers vandaag onder meer oog voor de ifo-index van het Duitse ondernemersvertrouwen die om 10:00 uur wordt vrijgegeven, en de order voor duurzame Amerikaanse goederen in maart.

Bedrijfsnieuws

Philips zag in het eerste kwartaal van 2021 de omzet en winst sterker oplopen dan verwacht en verhoogde de groeiverwachting voor het hele jaar, maar maakte ook melding van een provisie van een kwart miljard euro.

PostNL verhoogde opnieuw de outlook voor het lopende jaar.  "We hebben een goed begin van 2021 gehad en de ontwikkelingen sinds het tweede kwartaal van vorig jaar kunnen voortzetten. Uit onze resultaten blijkt ook nu weer onze veerkracht en flexibiliteit tijdens de aanhoudende ongekende omstandigheden", zei CEO Herna Verhagen in een toelichting.

NN Group onderzoekt de strategische opties voor NN Investment Partners, waaronder ook een desinvestering. NN Investment Partners beheert circa 300 miljard euro.

Jefferies verhoogde maandag het koersdoel voor ABN AMRO naar 11,00 euro en Berenberg verhoogde het koersdoel voor DSM naar 170,00 euro. 

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg vrijdag 1,1 procent bij een slot van 4.180,17 punten, de Dow Jones index won 0,7 procent en eindigde op 34.043,39 punten en de Nasdaq ging 1,4 procent hoger bij een slotstand van 14.016,81 punten.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX 50% zegt kopen 2 stemmen
AMX 100% zegt kopen 1 stemmen
ASCX 100% zegt kopen 1 stemmen

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. Dividend Hunter 26 april 2021 08:27
    Ook noteren verschillende aandelen ex-dividend, zoals Heineken en Wolters Kluwer vandaag en ING op dinsdag...........

    Het ex-dividend gaan van ING vond plaats op 16 februari.

    Verder is de bank van plan - onder voorbehoud van de geldende aanbevelingen van de ECB - om na 30 september 2021 verdere uitkeringen te doen. Zo blijven het dividend over de tweede jaarhelft van 2019 en 50 procent van de winst in 2020 gereserveerd voor een mogelijke dividenduitkering.

    Bron: dividendinfo.nl/ing
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 19 apr
    860,01
    -0,62% -5,35
  2. AMX 19 apr
    921,43
    -0,56% -5,17
  3. ASCX 19 apr
    1.182,36
    -0,63% -7,47

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links