Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Update: ECB handhaaft rente

Update: ECB handhaaft rente
Beeld: ECB

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank heeft donderdag conform verwachting de rentes ongemoeid gelaten en ook het opkoopprogramma van obligaties gehandhaafd. Dit bleek uit het rentebesluit van de ECB.

De belangrijkste beleidsrente bleef daarmee staan op 0,00 procent en de strafrente op 0,25 procent. De depositorente werd gehandhaafd op 0,50 procent negatief.

Het zogeheten Pandemic Emergency Purchase Programme bleef eveneens onaangeroerd op 1.850 miljard euro met een looptijd tot ten minste eind maart 2022 en in ieder geval totdat de centrale bank van mening is dat de coronacrisis voorbij is.

Bij het vorige rentebesluit zei de centrale bank dat de aankopen onder PEPP in het tweede kwartaal in een aanzienlijk hoger tempo zullen plaatsvinden in vergelijking met de eerste maanden van dit jaar om de financiële condities gunstig te houden. Dit streven herhaalde de ECB donderdag.

Voorzitter Christine Lagarde benadrukte in haar persconferentie dat het uitfaseren van het PEPP niet is besproken tijdens de beleidsvergadering.

"Dat is prematuur", aldus Lagarde.

Marktvolgers verwachten dat de ECB tijdens de bijeenkomst in juni zal beslissen of het tempo van de PEPP-opkopen weer wordt  teruggeschroefd. Lagarde zei donderdag dat dit niet afhankelijk van een tijdspad maar van inkomende economische data.

De centrale bank zal flexibel inkopen in overeenstemming met de marktomstandigheden. Lagarde herhaalde dat wanneer de financiële condities soepel blijven met de huidige maatregelen, het PEPP niet volledig zal worden ingezet.

Op dit moment zijn de financiële omstandigheden grotendeels stabiel, aldus de ECB-voorzitter. Het doel van de centrale bank is niet om de obligatierentes te beïnvloeden, maar om de financiële condities gunstig te houden, benadrukte Lagarde.

De ECB zal de aflossingen op effecten die zijn aangekocht in het kader van het PEPP die de einddatum hebben bereikt, ten minste tot het einde van 2023 blijven herinvesteren.

Economische outlook

In haar persmoment ging Lagarde ook in op de economische vooruitzichten. Op korte termijn is er veel onzekerheid en zijn er neerwaartse risico's voor de economie in de eurozone, aldus de ECB-voorzitter, maar op middellange termijn zijn deze risico's meer in balans.

De economie in de eurozone is in het eerste kwartaal mogelijk gekrompen, maar in het huidige tweede kwartaal zal misschien weer sprake zijn van groei. Lagarde wees onder meer op tekenen van herstel in de dienstensector, die hard is geraakt door de coronacrisis.

Op dit moment zijn de verwachtingen voor de groei en inflatie in lijn met de prognoses zoals die in maart zijn uitgesproken, volgens Lagarde. In juni komt de ECB met nieuwe economische ramingen.

De verdere uitrol van vaccinatieprogramma's en het opheffen coronamaatregelen in de komende maanden moet de economische groei in de eurozone ondersteunen.

De ECB verwacht dat de economie in de eurozone in de tweede helft van volgend jaar weer op het niveau zit van voor de corona-uitbraak.

Over de ontwikkeling van de inflatie, zei Lagarde in de persconferentie dat die in de komende maanden vermoedelijk  "met enige volatiliteit" oploopt, maar dat de onderliggende prijsdruk tegelijkertijd gematigd is.

Marktreactie

De euro/dollar zakte tijdens de persconferentie van Lagarde licht terug, tot 1,2025. Wisselkoersen zijn geen onderdeel van het monetaire beleid van de ECB, maar Lagarde herhaalde donderdag opnieuw dat men de eurokoers wel in de gaten houdt.

"Weinig nieuws", oordeelde econoom Carsten Brzeski van ING verder over het rentebesluit, hetgeen door marktvolgers vooraf ook niet was verwacht.

Update: om uitspraken voorzitter Lagarde toe te voegen en marktreactie.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.

Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
 1. Martin K. 22 april 2021 16:36
  Wow, vreselijk onder de indruk ,wat een vaardigheid bezitten deze technocraten van de ECB.
  Rente blijft nul, ook na 2022, zegmaar tot St.Juttemis.

  Coronapotje van 1.850 miljard , nou net genoeg voor een jaartje.
  Laat mij raden, in 2022 verlengen ze het opkoopprogramma met een hoger bedrag , ongeacht corona (anders verzinnen ze wel een reden), van zeg, 2.300 miljard en het jaar daarop van 2.800 miljard, jaartje daarna van 3.500 miljard etc. etc. etc.

  Geweldig, wat een kennis bezitten deze rekenmeesters, ga zo door!
1 Post
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 

Trending

Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare