Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ECB en kwartaalcijfers op beleggersagenda

ECB en kwartaalcijfers op beleggersagenda
Beeld: Euronext

(ABM FN-Dow Jones) Komende week komt ook in ons eigen land het cijferseizoen op gang en op macro-economisch gebied trekt de Europese Centrale Bank de aandacht met een rentebesluit.

Maandag begint de macro-economische week met een handelsbalans en een industrieel productiecijfer uit Japan, alsook de lopende rekening van de eurozone.

Een dag later verschijnen de Duitse producentenprijzen, de Britten volgen woensdag met producentenprijzen én consumentenprijzen.

Donderdag staan enkele vertrouwenscijfers gepland. Het Nederlandse, Belgische en Europese consumentenvertrouwen wordt bekendgemaakt, alsook het sentiment bij Franse ondernemers. 

Dit zijn zogenaamde voorlopende indicatoren, net als de leidende indicatoren uit de Verenigde Staten die ook voor donderdag op de agenda staan.

Geen vuurwerk verwacht bij ECB 

Het belangrijkste event voor donderdag is echter het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. Na de ECB-bijeenkomst in maart, toen besloten werd om het tempo van de QE-opkopen op te voeren, wordt voor dit rentebesluit geen vuurwerk verwacht, aldus Nomura.

Volgens de economen van de Japanse bank wordt de volgende bijeenkomst in juni interessanter, omdat de ECB dan moet besluiten of het tempo van de opkopen wordt teruggeschroefd. Nomura denkt dat dit zeker niet voor september 2021 gebeurt.

Voorzitter Christine Lagarde wees er vorige week nog eens op dat de Europese economie momenteel steunt op fiscale en monetaire stimulus en dat deze niet afgebouwd kan worden tot de economie duidelijk herstel vertoont. Anderzijds komt er vanuit Nederland en Duitsland stilaan de roep om de inkoopprogramma’s van schuldpapier niet té lang meer te rekken.

Naast de bekendmaking van het rentebesluit in Frankfurt verschijnen donderdag vanuit Amerika de wekelijkse steunaanvragen. Vorige week was dit cijfer sterk, hetgeen samen met de detailhandel wees op een veerkrachtige Amerikaanse economie.

Vrijdag eindigen we de macro-week met samengestelde inkoopmanagersindices uit Japan, Europa, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Naast deze macro-economische gegevens zullen ook de lange rentes in het oog worden gehouden. In Amerika ging de tienjaarsrente vorige week na een felle opmars weer wat lager, tot grote opluchting van groeiaandelen.

De vraag is voor hoelang, aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

"Als alles straks weer 'normaal' is, is die beweging niet tegen te houden. Ook niet door de Europese Centrale Bank met haar opkoopprogramma. Bij een sterk economisch herstel en oplopende inflatie(verwachtingen) hoort nu eenmaal een hogere prijs van geld: een hogere rente dus."

Drukke cijferweek

In eigen land komt het cijferseizoen komende week echt op gang. Maandag komt Neways met resultaten over het afgelopen kwartaal en houdt het bedrijf zijn jaarvergadering.

Dinsdag openen Arcadis, ASMI, CM.com en Flow Traders de boeken en houden PostNL en Aedifica hun jaarvergaderingen.

Woensdag en donderdag zijn drukke dagen met resultaten van AkzoNobel, ASML, Heineken, Vopak, WDP, Randstad, Core Laboratories, Fugro, Basic-Fit, Sligro, RELX, RoodMicrotec en Brill. 

Ook zijn er op woensdag jaarvergaderingen van Vopak, ABN AMRO, Accell, NSI en op donderdag van Fugro, Basic-Fit, RELX, Acomo, Heineken en Wolters Kluwer.

Vrijdag eindigt de week met cijfers van Wereldhave, Intertrust en GrandVision, dat ook zijn aandeelhoudersvergadering organiseert. Ook Flow Traders en ForFarmers praten vrijdag aandeelhouders bij tijdens jaarvergaderingen.

In het buitenland openen maandag Coca-Cola en IBM de boeken. Dinsdag volgen Danone, Abbott Laboratories, Harley-Davidson, Johnson & Johnson, Lockheed Martin, ManpowerGroup, Procter & Gamble en Netflix. 

Op woensdag is het de beurt aan Halliburton, Verizon en Worldline. Donderdag publiceren Credit Suisse, Orange, SAP, Tele2, American Airlines, AT&T, Dow Inc, Nucor, Intel en Snap hun kwartaalrapporten. 

We eindigen vrijdag de week met Daimler, American Express, Honeywell en Kimberly-Clark.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Jelle Trader 18 april 2021 20:28
    Een saaie weinig inspirerende week met een paar opmerkelijke zaken. Bitcoin naar een nieuwe top, gevolgd met een flinke dive vandaag om hier slechts gedeeltelijk van te herstellen tot moment van schrijven. Ik hoor alles en iedereen jubelen over Bitcoin, technisch uitgebroken, zelfs Robeco heeft het over het digitale goud en nomineert Bitcoin als asset class welke wellicht binnen afzienbare tijd opgenomen wordt in beleggingsoplossingen. Opmerkelijk om reden dat Bitcoin geen belegging is, het geeft immers geen dividend of rente. Wat overblijft is een speculatief element, vergelijkbaar met edelmetalen, maar deze zijn fysiek nog tastbaar. Bitcoin is digitaal, met alle mogelijke hieraan klevende nadelen. (Hacken? Inzichtelijk voor ‘andere partijen’?, Mogelijk hardware- en/of software falen waardoor vermogen onbereikbaar wordt?). Robeco stelt tevens dat er geen correlatie is met andere belegging categorieën (-> efficiënte markttheorie, Markowitch), dat klopt rekenkundig, er is nl. geen causaal verband maar de ontwikkeling van Bitcoin, aandelenmarketen, huizenprijzen in combinatie met consumenten(beleggings)vertrouwen gaat zeker hand in hand. Any way, het is de vraag welke acties volgen van de veelal onervaren ‘Crypto-Meth’ speculanten. De richting van de Bitcoin deze week kan mogelijk een indicatie geven voor de aandelenindices.

    Dan Rusland versus Biden. Ook wel een dingetje. Troepenopbouw door Russen en de NAVO alliantie is indrukwekkend. Het geeft op z’n minst spanning en haalt voor komende week wellicht het positieve momentum verder uit de markt. De markten kennen drie fases: 1 undervalued (stabiel) 2 valued (indifferent) en 3 overvalued (labiel). Hoverend rond All Time Highs is het aannemelijk dat de verschillende internationale aandelenmarkten zich in fase 3 bevinden. Markten zijn hierdoor beduidend meer kwetsbaar voor neergaande correcties. De nieuwe onervaren ‘beleggers’ kennen slechts twee marktbewegingen: Omhoog, of keihard omhoog! Het begin van een correctie zal velen verassen en mogelijk grote gevolgen hebben voor de Robin ‘Bloods’, ‘Jan Punt’ en andere onervaren beleggers. Het is niet ondenkbaar dat reguliere beleggers vervolgens besluiten al dan niet tijdelijk hun posities decimeren of te sluiten. Conclusie: het is niet onverstandig de zaken- en verschillende koersen(niveaus) scherp te volgen en in de gaten te houden. De dollar en de 30 jarige USA Bonds zouden mogelijk als vluchthaven kunnen fungeren bij een correctie. Mocht de Bitcoin het opgelopen verlies draaien naar winst komende periode, dan zou mogelijk een correctie op de aandelenmarkten uitblijven of de gradatie hiervan doen verminderen. Good luck & Happy trade.

1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links