Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Update: Zes fondsen dreigen notering aan Euronext te verliezen

Update: Zes fondsen dreigen notering aan Euronext te verliezen
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Een zestal kleine beursfondsen op het strafbankje van Euronext staat op het punt om de notering in Amsterdam te verliezen, omdat zij niet over een vereiste accountantsverklaring beschikken.

Die verklaring moet door een zogeheten oob-accountant worden afgegeven, maar die kunnen de beursfondsen niet vinden.

Van zulke specialistische accountants zijn er maar een paar over. Naast 'de grote vier' KPMG, EY, PWC en Deloitte zijn dit Mazars en BDO. In het verleden hadden ook Accon AVM, Grant Thornton en Baker Tilly een dergelijke oob-vergunning.

Een oob-accountant, die Organisaties van Openbaar Belang controleert, mag een klant weigeren, en doet dit ook, zo bleek al eens uit een rondgang van ABM Financial News onder kleinere beursfondsen.

Bedrijven die langer dan 24 maanden op het zogeheten strafbankje van Euronext zitten, kunnen hun notering kwijtraken. En dat moment is nu aangebroken. Na twee jaar start "het proces om de aandelen te verwijderen", waarschuwde Euronext medio april 2021.

Op het strafbankje in Amsterdam zitten negen bedrijven volgens data van ABM Financial News. De eerste groep van zes zit deze maand 24 maanden op het bankje. Het gaat om Alumexx, Bever, DGB, GeoJunxion, Lavide en New Sources Energy.

Ook IEX, MKB Nedsense en Value8 zitten op dit bankje, maar hebben nog enige tijd respijt. Vooralsnog hebben ook zij echter nog geen oob-accountant kunnen vinden.

Een versoepeling van de regels zou een oplossing kunnen zijn, maar René van Vlerken, Hoofd Noteringen bij Euronext Amsterdam, zei in april 2021 al dat dit er waarschijnlijk niet in zou zitten. "We gaan niet marchanderen", aldus Van Vlerken destijds tegen ABM Financial News.

Donderdag zei Van Vlerken aan ABM Financial News dat het "belangrijkste voor deze bedrijven is om alsnog, binnen 6 maanden vanaf begin mei, een oob-accountant aan te stellen. Als dit niet lukt is de delisting definitief."

In de tussentijd blijft Euronext met bedrijven die hier open voor staan, "nadenken over en werken aan andere mogelijkheden, zoals een notering op de EU Growth Market in Brussel, Parijs of elke andere Euronext locatie met uitzondering van Amsterdam". Amsterdam heeft namelijk geen Growth Market.

Lavide heeft recent al aangegeven de Growth Market in Parijs als alternatief te onderzoeken. "Indien Euronext in het geval van Lavide besluit tot het opschorten van de notering vanwege het ontbreken van goedgekeurde jaarrekeningen door een oob-accountant, zal Lavide effectief tot uiterlijk 13 oktober 2023 de tijd hebben om de doorstart verwezenlijkt te hebben", zei Lavide eind februari.

In Nederland ziet Van Vlerken NPEX en Nxchange als alternatieven. Die kunnen fungeren "als kraamkamer", zei hij destijds.

Reacties

Alumexx wees in een reactie op het "nijpende gebrek" aan oob-accountants. Het bedrijf laat weten bezwaar aan te tekenen tegen het besluit van Euronext.

"Alumexx heeft altijd het maximale gedaan om een offerte te mogen ontvangen van de OOB kantoren in Nederland, maar er helaas nooit één mogen ontvangen. Iets wat in mijn ogen ook een probleem is op overheidsniveau", zei CEO Jeroen van den Heuvel van Alumexx. Kleine beursfondsen krijgen volgens hem zo geen eerlijke kans.

Ook GeoJunxion zal bezwaar maken, en werkt in de tussentijd actief aan alternatieve oplossingen.

Lavide herhaalde te kijken naar een notering op de Europese groeimarkten of Euronext Acces op Euronext Parijs of Brussel. "De voorbereidingen voor deze transfer zijn gestart, maar aan enkele voorwaarden om dit proces daadwerkelijk te starten moet nog worden voldaan", aldus CEO Diede van den Ouden.

Update: om reacties toe te voegen.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ALUMEXX N.V. 57% zegt verkopen 14 stemmen
Bever 67% zegt verkopen 9 stemmen
DGB Group N.V. 60% zegt verkopen 10 stemmen
GEOJUNXION 55% zegt verkopen 11 stemmen
IEX Group 57% zegt kopen 14 stemmen
Lavide Holding 70% zegt verkopen 10 stemmen
MKB Nedsense 55% zegt kopen 11 stemmen
New Sources Energy 67% zegt verkopen 9 stemmen
Value8 50% zegt kopen 12 stemmen

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Rowi62 15 april 2021 12:40
  Kunnen ze geen buitenlandse accountant nemen? Er zijn toch genoeg AEX fondsen die helemaal niet in Nederland zitten . Prosus maar ook Yatra om maar eens twee uitersten te noemen. Is nog goedkoper en vaak beter ook. In India zitten prima accountants met IFRS etc
  Voor KPMG zijn multinationals vaak kassa (jonge gasten opleiden en uren laten schrijven)
 2. WijHetVolk 16 april 2021 10:46
  Er zijn maar 6 oob-accountants! En dan deze zin in dit bericht:

  "Als er voor een accountant weinig extra werk te halen is bij een klant, is deze commercieel misschien niet zo interessant"

  Banken en accountantkantoren ... zucht

  Misschien word het weer eens tijd voor een quatorze juillet.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. ALUMEXX N.V. 10:01
  0,700
  0,00% 0,000
 2. Bever Holding 15 sep
  3,100
  0,00% 0,000
 3. 0,430
  0,00% 0,000
 4. GEOJUNXION 22 sep
  0,900
  0,00% 0,000
 5. IEX Group 11:30
  1,750
  0,00% 0,000
 6. 0,228
  0,00% 0,000
 7. MKB Nedsense 11:51
  0,109
  +4,81% +0,005
 8. 0,035
  +6,06% +0,002
 9. Value8 25 sep
  5,700
  0,00% 0,000

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links