Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Rode cijfers TomTom vallen mee

Rode cijfers TomTom vallen mee

(ABM FN-Dow Jones) TomTom heeft in de eerste drie maanden van dit jaar de omzet op peil gehouden maar zoals analisten ook hadden verwacht verlies geleden, hoewel het verlies meeviel. Dit bleek woensdag voorbeurs uit de kwartaalcijfers van de navgiatiespecialist.

CEO Harold Goddijn sprak bij de kwartaalcijfers van een "positieve jaarstart", waarin onder meer nieuwe klanten werden aangetrokken.

TomTom zag de omzet net als een jaar eerder uitkomen op 131 miljoen euro. Analisten rekenden vooraf op een omzet van 129 miljoen euro.

Aan deze omzet droeg Locatie Technologie 105 miljoen euro bij, een stijging op jaarbasis van 15 procent, en de consumententak ruim 26 miljoen euro. Analisten hadden gerekend op respectievelijk 102 miljoen en 27 miljoen euro.

Deze omzet leverde een negatieve EBIT op van 14,2 miljoen euro. De consensus ging echter uit van een verlies van 22 miljoen euro.

CFO Taco Titulaer sprak van een hogere brutomarge en lagere operationele kosten.

Netto werd in het eerste kwartaal een verlies door TomTom geleden van 11,5 miljoen euro, wat beter was dan het verlies van 16 miljoen euro die analisten hadden voorspeld.

De vrije kasstroom kwam uit op net geen 4 miljoen euro negatief, tegenover een analistenverwachting van 10 miljoen euro negatief.

De nettokaspositie bedroeg per eind maart 352 miljoen euro. Dat was meer dan 338 miljoen euro uit de consensus.

De eerste drie maanden van 2020 leverden TomTom een omzet op van 131 miljoen euro, wat op jaarbasis een daling van 23 procent was. Het operationele verlies bedroeg toen 78 miljoen euro.

In het vierde kwartaal van 2020 behaalde TomTom een omzet van 125 miljoen euro met een negatief operationeel resultaat van 78 miljoen euro.

Jaarverwachtingen

Bij de jaarcijfers op 4 februari zei TomTom voor 2021 te rekenen op een omzetgroei van ongeveer 10 procent voor de divisie Location Technologie, dat bestaat uit de onderdelen Automotive en Enterprise. 

TomTom zei woensdag de jaaroutlook te herhalen en te rekenen op een omzet van 520 tot 570 miljoen euro ten opzichte van de 528 miljoen euro in 2020. Daaraan zal Locatie Technologie tussen de 420 en 450 miljoen euro bijdragen.

Wel merkte de navigatiespecialist op dat de omzetgroei vooral in de tweede jaarhelft gerealiseerd zal worden, als gevolg van de problemen in de toeleveringsketen in de auto-industrie.

Verder rekent de navigatiespecialist op een positieve vrije kasstroom van ongeveer 6 procent. Dat was een jaar eerder nog 5 procent negatief.

Analisten rekenen voor 2021 op een omzet van 548 miljoen euro met een EBIT van 60 miljoen euro negatief en een nettoverlies van 48 miljoen euro. De vrije kasstroom zal aan het eind van 2021 op 33 miljoen euro uitkomen, denken de analisten. Eind dit jaar zal TomTom vermoedelijk een netto kaspositie hebben van 355 miljoen euro.

Middellange termijn

Op middellange termijn, dat wil zeggen in 2023, moet de omzet bij Location Technology stijgen naar 550 miljoen euro en de vrije kasstroom zal 10 procent van de omzet gaan uitmaken, zei TomTom eerder al.

Analisten voorzien dat de omzet bij Location Technology stijgt van 439 miljoen euro in 2021 naar 539 miljoen euro in 2023. Met een groepsomzet van 608 miljoen euro zou dit volgens de consensus een vrije kasstroom opleveren van 63 miljoen euro.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links