Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Europese beurzen openen licht hoger

Europese beurzen openen licht hoger
Beeld: Deutsche Börse AG

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan vrijdag vermoedelijk een licht hogere opening tegemoet. IG voorziet een openingswinst van 9 punten voor de Duitse DAX, een plus van 3 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 13 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn donderdag hoger gesloten.

De beurzen koersten donderdag af op nieuwe recordniveaus, nu de aandelenmarkten wereldwijd blijven profiteren van de heropening van economieën, overheidsstimuleringen en een ruim monetair beleid van de centrale banken.

Het was de eerste gelegenheid voor de Europese beurzen om te reageren op de notulen van de laatste bijeenkomst van de Federal Rerserve, waaruit bleek dat de centrale bankiers geen haast hebben om het tempo van de obligatieaankopen te verlagen of om de rente te verhogen.

"De Federal Reserve heeft geen haast om zijn ultra-accommoderende monetaire ondersteuning te beëindigen. Dat is de conclusie van de laatste notulen van de bijeenkomst van het Federal Open Market Committee van maart, wat betekent dat we niets nieuws hebben geleerd", zei analist Hussein Sayed van FXTM.

Uit de notulen van de laatste vergadering van de Europese Centrale Bank bleek dat de bank veel onzekerheid ziet rond de groeiverwachtingen voor de eurozone op de korte termijn. Volgens de beleidsmakers hangt de economische ontwikkeling af van hoe de coronapandemie zich ontwikkelt. In de notulen wees de ECB op de trage vaccinatie-uitrol in de eurozone in vergelijking met andere delen van de wereld.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat de producentenprijzen in de eurozone in maart op maandbasis zijn gestegen met 0,5 procent. Op jaarbasis was sprake van een stijging met 1,5 procent.

De Duitse fabrieksorders liepen in februari harder op dan voorzien.

Bedrijfsnieuws
 
Johnson Matthey steeg 1,6 procent, nadat de chemicaliënfabrikant en metaalraffinaderij zei dat de verhoogde activiteit in de autosector en andere belangrijke eindmarkten in combinatie met kostenbeheersing een aangepast bedrijfsresultaat zal opleveren aan de bovenkant van de consensus van 405 miljoen tot 502 miljoen Britse pond.

Anglo American won bijna 3,0 procent, nadat het mijnbouwconcern aankondigde de activiteiten op het gebied van thermische kolen te willen afstoten.

Gerresheimer verloor bijna 2,0 procent, nadat de maker van coronavaccinflesjes zijn winst- en omzetverwachtingen herhaalde, na een stijging van de winst per aandeel met 33 procent in het eerste kwartaal.

Berenberg gaat na de recente beursgang het aandeel Deliveroo volgen met een Houden advies en een koersdoel van 3,10 Britse pond. De analisten zien meer potentie in rivaal Delivery Hero. Het aandeel Deliveroo daalde in Londen 1,4 procent naar 2,82 pond. Op de beurs van Frankfurt steeg het aandeel Delivery Hero met 2,5 procent.  

Een tweetal private equity-investeerders heeft de handen ineengeslagen om een bod te doen op KPN, in een deal die het telecombedrijf zou waarderen op meer dan 15 miljard dollar, omgerekend circa 12,6 miljard euro. Dit schreef The Wall Street Journal woensdagavond laat op basis van bronnen. KPN boekte een winst van 1,4 procent.

Prosus bevestigde donderdag de verkoop van een belang van 2 procent in Tencent in één keer voor omgerekend 12,3 miljard euro. Het aandeel Prosus sloot 1,8 procent hoger.

Euro STOXX 50          3.977,83 (+0,5%)
STOXX Europe 600       436,86 (+0,6%)
DAX                    15.202,68 (+0,2%)
CAC 40                 6.165,72 (+0,6%)
FTSE 100               6.942,22 (+0,8%)
SMI                    11.206,88 (+0,7%)
AEX                    713,38 (+0,5%)
BEL 20                 3.941,53 (+0,4%)
FTSE MIB               24.576,51 (-0,7%)
IBEX 35                8.637,80 (+0,5%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures vrijdag hoger.

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag in het groen gesloten.

De aandelenmarkten zijn het tweede kwartaal goed begonnen, met een stijging van de S&P 500 deze maand van 2,7 procent. De grootste technologiebedrijven schoten omhoog toen de obligatiemarkt kalmeerde, waardoor de bezorgdheid over de hoge waarderingen van groeiaandelen afnamen. De opmerkingen van Fed-beleidsmakers benadrukken de intentie om door te gaan met een accommoderend monetair beleid totdat de economie zich meer heeft hersteld.

"De dynamiek blijft gunstig voor aandelen", zei marktanalist Adrien Pichoud van SYZ Private Banking. "De Fed en de centrale banken in het algemeen hebben geen haast om de rente te verhogen", zei hij.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten vorige week onverwacht is gestegen. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering steeg met 16.000 naar 744.000, terwijl de markt rekende op 694.000 nieuwe aanvragen.

Een meifuture voor een vat ruwe olie sloot donderdag 0,3 procent, ofwel 0,17 dollar, lager op 59,60 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Op macro-economisch vlak staan vrijdag in de Verenigde Staten een tweetal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de producentenprijzen van maart, gevolgd door de groothandelsvoorraden van februari later op de dag.

Bedrijfsnieuws

Beyond Meat heeft verschillende distributiedeals in de VS gesloten. Het aandeel steeg ruim 3 procent.

Canopy Growth zal The Supreme Cannabis Company overnemen in een transactie ter waarde van 435 miljoen Canadese dollar. Het aandeel Canopy verloor ruim 5,5 procent.

Maaltijdbezorger DoorDash bekijkt de mogelijkheden om een eigen creditcard te lanceren. Het plan heeft de interesse gewekt van meer dan 10 grote banken en fintechbedrijven, aldus The Wall Street Journal. Het aandeel noteerde bijna 1,0 procent hoger.

Conagra Brands waarschuwde bij de cijfers over het derde kwartaal, dat de vergelijkbare omzet in het huidige vierde kwartaal vermoedelijk lager uitkomt, vanwege de sterke vergelijkingsbasis in dezelfde periode vorig jaar. De voedselproducent rekent om een krimp van 10 tot 12 procent. De aangepaste winst per aandeel moet uitkomen tussen de 0,49 en 0,55 dollar. Dat was vorig kwartaal 0,59 dollar. In het afgelopen kwartaal waren de resultaten beter dan de marktverwachting. Het aandeel daalde circa 0,2 procent.

Constellation Brands daalde circa 4,5 procent, hoewel de winst en omzet in het afgelopen kwartaal beter waren dan verwacht. De drankenproducent waarschuwde echter voor een winstdaling in het lopende boekjaar.

StockX, een online marktplaats voor sneakers, kleding en verzamelobjecten, heeft voor 60 miljoen dollar aan nieuwe aandelen verkocht, waarmee het bedrijf wordt gewaardeerd op 3,8 miljard dollar. StockX wil mogelijk later dit jaar naar de Amerikaanse beurs.

S&P 500 index              4.097,16 (+0,4%)
Dow Jones index            33.502,91 (+0,2%)
Nasdaq Composite           13.829,31 (+1,0%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag verdeeld, met een plus van 0,7 procent voor de Japanse Nikkei, maar een verlies van 0,7 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

Nikkei 225               29.928,57 (+0,7%)
Shanghai Composite      3.456,74 (-0,7%)
Hang Seng               28.810,64 (-0,7%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1905. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1914 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1903 op de borden.

USD/JPY Yen   109,34
EUR/USD Euro  1,1905
EUR/JPY Yen   130,15

MACRO-AGENDA:
03:30 Consumenten- en producentenprijzen - Maart (Chi)
06:30 Industriële productie - Februari (NL)
08:00 Industriële productie - Februari (Dld)
08:00 Handelsbalans - Februari (Dld)
08:45 Industriële productie - Februari (Fra)
10:30 Industriële productie - Februari (Bel)
14:30 Producentenprijzen - Maart (VS)
16:00 Groothandelsvoorraden - Februari (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 

Trending

Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare