Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

ECB ziet veel onzekerheid rond outlook

ECB ziet veel onzekerheid rond outlook
Beeld: ECB

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank ziet veel onzekerheid rond de groeiverwachtingen voor de eurozone op de korte termijn. Dit bleek donderdag uit de notulen van de laatste vergadering van de ECB.

Volgens de beleidsmakers hangt de economische ontwikkeling af van hoe de coronapandemie zich ontwikkelt. In de notulen wees de ECB op de trage vaccinatieuitrol in de eurozone in vergelijking met andere delen van de wereld.

Daarbij vroeg men zich af hoe realistisch het is om aan te nemen dat de lockdownmaatregelen die tegen het virus zijn genomen, op zijn vroegst in het tweede kwartaal kunnen worden afgebouwd. Afhankelijk van hoe de pandemie zich ontwikkelt, zou de economische zwakte tot ver in het tweede kwartaal kunnen aanhouden, aldus de centrale bank.

De ECB besloot tijdens zijn laatste rentebesluit in maart om het tempo van zijn obligatie-opkopen op te voeren in reactie op de oplopende inflatie en stijgende obligatierentes en een mogelijke verkrapping van de financiële condities daardoor.

Daarbij werd de overweging gemaakt dat wanneer de gunstige financiële condities gewaarborgd kunnen worden zonder dat men daarbij het volledige PEPP moet inzetten, het volledige bedrag ook niet gebruikt hoeft te worden.

Beleidsmakers overwogen verder een scenario dat de inflatie later in 2021 mogelijk richting de 2 procent gaat. Hoewel dit vermoedelijk tijdelijk van aard is, zien bedrijven volgens de ECB wel signalen dat de inflatie oploopt, bijvoorbeeld in de grondstofprijzen en stijgende productiekosten. Daarom zal men de ontwikkeling van de producentenprijzen nauwlettend in de gaten houden.

Bij het rentebesluit in maart verhoogde de ECB zijn inflatieverwachting voor dit jaar van 1 naar 1,5 procent, hoewel dit grotendeels is te verklaren door tijdelijke factoren. 

In de verwachte groei voor dit jaar, van 4 procent, is het positieve effect van de stimuleringsmaatregelen in de VS nog niet meegenomen, aldus de ECB, net als de impact van het Europees steunfonds.

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 createmonnie 8 april 2021 14:46
  Zet de rente anders nog wat lager en het PEPP program een tandje hoger. We moeten alle bedrijfsonderdelen redden in Europa en iedereen beschermen tegen het virus. China en Amerika hebben hun vaccinaties al in orde en de opening van de economie is in volle gang. Vergeet de UK niet die er zoveel beter bijstaat door afscheid te nemen van de EU. Jaloers dat het land zoveel beter reageert zonder het idiote EU. De werkpaarden in de EU mogen opnieuw kei hard werken, maar ook vaccinaties afstaan om de sierpaarden in europa te redden van een ondergang. Soms is het ook beter om weg te gaan van de EU en je eigen compromissen met landen te sluiten. Ben benieuwd hoe ver die sierpaarden dan komen zonder steun van de werkpaarden.
 2. forum rang 6 Erny 8 april 2021 14:59
  Beleidsmakers zijn druk bezig met het invoeren van een vaccinatieplicht voor iedere EU inwoner, risicopatiënt of niet. Er wordt door de producenten van vaccins immers gesteld dat niemand na vaccinatie nog ziek zal kunnen worden door corona of het virus zal kunnen overdragen aan anderen. Echter, de 1.5 m samenleving en de mondkapjesplicht blijven gehandhaafd, ook de mogelijkheid tot invoering van de avondklok. Daarna zal economisch herstel een stuk minder onzeker zijn.
 3. forum rang 6 suske wiet 8 april 2021 17:21
  quote:

  Erny schreef op 8 april 2021 14:59:


  Beleidsmakers zijn druk bezig met het invoeren van een vaccinatieplicht voor iedere EU inwoner, risicopatiënt of niet. Er wordt door de producenten van vaccins immers gesteld dat niemand na vaccinatie nog ziek zal kunnen worden door corona of het virus zal kunnen overdragen aan anderen. Echter, de 1.5 m samenleving en de mondkapjesplicht blijven gehandhaafd, ook de mogelijkheid tot invoering van de avondklok. Daarna zal economisch herstel een stuk minder onzeker zijn.

  Europa heeft dik gefaald
  Sanofi hadden ze meer druk moeten gebruiken om het vaccin op te schalen
  Samenwerking met andere pharmacie
 4. forum rang 6 beleggertje2020 8 april 2021 18:52
  Ha ha die inflatiestijgingen en rentestijgingen komen er toch wel, ook zonder coronaregels en zonder de 1,5 meter samenleving . Ze hebben de winkels en horeca veels te lang dicht gelaten waardoor nu al onherstelbare schade is opgetreden. Al dat bijgedruk in Euro's en dollars zullen uiteindelijk altijd voor inflatie-stijgingen en rentestijgingen zorgen. Mijn rijtjeshuis van 350000 euro nu wordt straks gewoon 7 ton euro waard o.i.d.
 5. Martin K. 8 april 2021 22:44
  Wat een angsthazen, de ECB reageert heel anders als de FED. De FED maakt zich nergens druk om, is zelfs zeer positief. Agh, mocht inflatie oplopen, dan is dat een zegen, omdat de schulden dan verwateren. De Amerikaanse overheid begrijpt dat maar al te goed. Jo deelt gretig geld uit aan de burgers, ook diegene voor wie de corona geen negatieve impact had.

  De ECB verdient steun vanuit politieke gelederen. De Zuid Europese landen zijn daar sterker in, Rutte is te gierig en gunt U geen stuiver. De Italianen en de Spanjaarden kunnen best wat extra zakgeld gebruiken, dus voorwaarts en printen maar. Hoe meer geld rechtstreeks de economie in waait, hoe beter de inflatiecijfers worden.
  Ok, U spaargeld verliest wat waarden, maar gebruik het dan, kopen , kopen en kopen. Laat die AEX is stijgen naar nieuwe hoogtes.

  De ECB heeft toch goed opgeleiden en betaalden economen in dienst, die weten dat nog meer geld in de economie pompen, nog meer welvaart creeert.

  Open die kraan en snel, dan kan de AEX naar 800, 900 en 1000.
 6. forum rang 4 Keinscheisscoins 9 april 2021 10:40
  quote:

  Martin K. schreef op 8 april 2021 22:44:


  De ECB heeft toch goed opgeleiden en betaalden economen in dienst, die weten dat nog meer geld in de economie pompen, nog meer welvaart creeert.


  Economen weten dat dit niet klopt. Geld in een economie pompen schept geen welvaart. Productie schept welvaart. Geld pompen laat enkel de prijzen stijgen.
8 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare