Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

EU-boete kredietbeoordelaar Moody's om belangenverstrengeling

EU-boete kredietbeoordelaar Moody's om belangenverstrengeling

BRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese beurstoezichthouder European Securities and Markets Authority (ESMA) heeft een boete van 3,7 miljoen euro opgelegd aan kredietbeoordelaar Moody's vanwege belangenverstrengeling. Volgens de beurswaakhond van de Europese Unie heeft Moody's regelgeving hierover geschonden.

Ratingbureaus mogen geen nieuwe kredietbeoordelingen geven over bedrijven waarin hun eigen aandeelhouders een belang van meer dan 10 procent bezitten of lid van het hogere management zijn. Moody's deed dit wel, zo stelt de ESMA. Ook gaf Moody's geen volledige openheid over belangenverstrengelingen en was er gebrekkig intern toezicht op naleving van de regels. De ESMA spreekt van nalatigheid door Moody's op dit gebied.

De overtredingen vonden plaats tussen 2013 en 2017 door onderdelen van Moody's in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje, Italië en Duitsland. Volgens Moody's was er geen sprake van opzet en werd de kwaliteit van de kredietbeoordeling niet beïnvloed. Er zijn stappen genomen om vergelijkbare overtredingen in de toekomst te voorkomen, aldus Moody's.

Moody's behoort samen met S&P Global en Fitch tot de drie belangrijkste kredietbeoordelaars. Fitch kreeg een paar jaar geleden een boete van de ESMA van 5,1 miljoen euro voor een vergelijkbare zaak.

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 8 drooglegging 30 maart 2021 13:44
  Lekker hoor! die 3,7 miljoen dollar bekeuring is natuurlijk een lachertje, het bedrag zal zeker niet afschikken om in de nabije toekomst weer "de fout in te gaan", eerder een aanmoediging!

  Net als bij de banken zal de zelfreinigende werking dus nooit plaatsvinden, zo werkt het nou eenmaal!
 2. WijHetVolk 30 maart 2021 23:40
  Ik begrijp niet dat dit soort bedrijven zoveel macht hebben. Die macht kunnen ze enkel krijgen als anderen (Amerikanen!!) ze die macht geven door eisen te stellen in het gebruik van de Moody's.
  Alle Europese landen zouden Moody's moeten uitsluiten omdat ze niets wezenlijks toevoegen aan de Europese geldhandel.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links