Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

IMF vreest voor vastgoedmarkt na coronacrisis

IMF vreest voor vastgoedmarkt na coronacrisis

WASHINGTON (ANP) - De coronapandemie heeft mogelijk verstrekkende gevolgen voor de vraag naar commercieel vastgoed, zoals kantoorruimtes en winkelpanden. Daarvoor waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat er ook op wijst dat dit de algemene financiële stabiliteit in de wereld zou kunnen aantasten.

Door strenge coronamaatregelen staan verspreid over de wereld veel kantoorgebouwen leeg, kan er veel minder op locatie worden gewinkeld en liggen de prijzen voor hotelkamers wegens gebrek aan vraag erg laag. Dat zijn vooralsnog tijdelijke symptomen van de coronapandemie. Maar volgens het IMF kan de afname van de vraag naar bijvoorbeeld fysieke winkels wel eens veel langer gaan duren.

Doordat er steeds meer online wordt geshopt en mensen meer thuiswerken, verandert er veel in de samenleving, waardoor het goed mogelijk is dat de situatie na de crisis nooit meer helemaal terug bij het oude zal komen. Dan zou de vraag naar panden dus afnemen, met als gevolg dat de prijzen op de vastgoedmarkt flink kunnen dalen. Volgens het IMF kan dit gevolgen hebben voor de financiële stabiliteit omdat leningen voor commercieel vastgoed in veel landen goed zijn voor een aanzienlijk deel van de kredietportefeuilles van banken.

De organisatie uit Washington adviseert beleidsmakers om bijvoorbeeld hypotheeklimieten in te stellen om ervoor te zorgen dat de financiële risico's rond commercieel vastgoed niet te groot kunnen worden. Om ervoor te zorgen dat de bankensector sterk blijft, zouden stresstests daarnaast kunnen helpen. Op basis daarvan is het namelijk goed te beoordelen of er voldoende geld opzij gezet is voor als vastgoed opeens een stuk minder waard blijkt te zijn.

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 5 Bowski 29 maart 2021 17:04
  quote:

  optiejunky schreef op 29 maart 2021 16:37:


  IN nederland ligt er al een oplossing voor de hand: bouw de panden om tot woningen voor starters, lekker in de binnenstad wonen in de oude V en D : probleem opgelost!


  Als je geen daglicht binnen krijgt moet je huurpunten inleveren.
  Sowieso is sociale huur bij lange na niet toereikend om winkelvastgoed rendabel te maken.
  Gooi d'r dus maar een bom op en bouw wat nieuws. Bijvoorbeeld een mooi park.
 2. forum rang 4 HCohen 29 maart 2021 17:17
  Dit geldt evt voor de lagere segmenten.

  Er komt een schifting en goede locaties blijven overeind en zullen zelfs floreren.

  In NL beursgenoteerd (zeker retail-)vastgoed hoeft zich ook geen zorgen te maken(wellicht Wereldhave wel als de Lockdown's nog enkele maanden gaan duren), De koers heeft hier al op geanticipeerd(disagio van bijna 50% op intrinsieke waarde welke reeds 20% is afgewaardeerd op oorspronkelijke waarden sinds begin Corona-ellende).

  Los daarvan, de infaltieverwachtingen zijn omhoog bijgesteld en dat is goed voor commercieel vastgoed.
5 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links