Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Olieprijzen lopen hard op door blokkade Suezkanaal

Olieprijzen lopen hard op door blokkade Suezkanaal

AMSTERDAM (ANP) - Door de blokkade van het Suezkanaal, waar een groot containerschip vastzit, gaan de olieprijzen hard omhoog. Dit stuwde vrijdag onder meer de beurskoers van olie- en gasconcern Shell. De Europese beurzen gingen daarnaast over de gehele linie met stevige plussen het weekend in. Dat komt vooral door positieve signalen over de Amerikaanse arbeidsmarkt en de economie.

Dat de olieprijzen omhoog gaan, komt omdat het Suezkanaal een belangrijke vaarroute is voor onder meer olietankers. Nu ze niet door het kanaal kunnen varen moeten ze wachten, of helemaal om Afrika heen gaan. Het is nog onduidelijk hoe lang het zal duren om de blokkade te verhelpen. Een vat Brentolie, de maatstaf voor olie uit onder meer het Midden-Oosten en de Noordzee, werd verhandeld voor 64,59 dollar. Dat komt neer op een prijsstijging van dik 4 procent. Ook Amerikaanse olie werd ruim 4 procent duurder, op 61,08 dollar per vat.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 1,7 procent hoger op 696,62 punten, geholpen door een plus van dik 2 procent van zwaargewicht Shell en flinke koersstijgingen van een aantal andere bedrijven. De MidKap steeg 1,4 procent tot 1015,81 punten. De graadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen klommen tot 1 procent.

Boskalis

Een uitschieter bij de hoofdfondsen aan het Damrak was ArcelorMittal met een koerswinst van bijna 9 procent. Het staalconcern profiteert sterk van de verbeterde economische vooruitzichten. Ook chipbedrijven ASML, ASMI en Besi en verlichtingsconcern Signify waren duidelijk in trek, met koerswinsten tot meer dan 5 procent.

Op de Amsterdamse beurs ging de aandacht ook naar Boskalis. De baggeraar en maritiem dienstverlener is via dochteronderneming Smit Salvage betrokken bij de berging van het schip. Het aandeel dikte ruim 1 procent aan bij de middelgrote bedrijven.

Burberry

In de MidKap won Eurocommercial Properties daarnaast zo'n 6 procent. De eigenaar van veel winkelvastgoed zag de resultaten dalen vanwege de coronacrisis, maar keert wel dividend uit. Beter Bed klom verder bijna 2 procent na een handelsupdate. Dankzij het winkelen op afspraak zijn de orders in de winkels volgens de beddenverkoper weer op het niveau van voor de coronacrisis.

Elders in Europa stond Burberry in de belangstelling, maar het aandeel ging na een duidelijke min eerder op de dag uiteindelijk maar een fractie lager de handel uit. Het Britse modemerk, bekend van het ruitjesmotief, raakte in China een merkambassadeur kwijt door de kritiek van westerse landen op de situatie in de Chinese regio Xinjiang, waar veel Oeigoeren in 'heropvoedingskampen' leven. Ook andere buitenlandse kledingmerken hebben hun zorgen geuit over dwangarbeid in de Chinese katoenregio. In China wordt opgeroepen om producten van bedrijven als H&M, Nike en Adidas te boycotten.

De euro was 1,1797 dollar waard, tegenover 1,1764 dollar een dag eerder.

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. De Buurman 26 maart 2021 18:40
  quote:

  boldie schreef op 26 maart 2021 18:23:

  En gisteren hard onderuit en die blokkade was er toen ook al. Wat een onzin
  Woensdag 24 maart: Olieprijzen lopen hard op dankzij blokkade Suez-kanaal
  Donderdag 25 maart: Olieprijzen dalen hard dankzij blokkade Suez-kanaal
  Vrijdag 26 maart: Olieprijzen lopen hard op dankzij blokkade Suez-kanaal

  Logisch, toch?
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links