Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Timmermans roept banken op leningen bio-industrie af te boeken

Timmermans roept banken op leningen bio-industrie af te boeken

BRUSSEL (ANP) - Banken moeten sommige leningen aan niet-duurzame landbouw afschrijven, vindt Eurocommissaris Frans Timmermans. Dat is "superurgent" nu de landbouw de komende jaren snel moet overgaan op een duurzame werkwijze.

Timmermans, tweede man van de Europese Commissie en verantwoordelijk voor klimaatzaken, roept in actualiteitenprogramma Zembla banken als de Rabobank op hun verantwoordelijkheid te nemen. Niet alleen om te voorkomen dat de wereld veel rijkdom aan planten- en diersoorten verliest en ook boeren daardoor in de knel komen, zoals dreigt als de intensieve landbouw niet snel aan banden wordt gelegd. Maar ook om hun klanten te beschermen. "Want vroeg of laat ben je die leningen dan echt kwijt. En wat zeg je dan tegen je spaarders?"

Brussel wil de Europese landbouw de komende jaren snel verduurzamen. Zo moet binnen tien jaar een kwart van de landbouw biologisch zijn. Dat is nu nog maar een fractie.

De Nederlandsche Bank waarschuwde vorige zomer al dat honderden miljarden aan investeringen van Nederlandse financiële instellingen gevaar kunnen lopen doordat de biodiversiteit onder druk staat. Zo lijden sommige teelten doordat insecten die planten bestuiven schaars worden. Van oudsher is vooral de Rabobank een belangrijke geldschieter voor de landbouw.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

62 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Domendommer 26 maart 2021 12:42
    Ik snap er natuurlijk weer niks van,
    ik ben dan ook geen lid van greenpeace.
    Ik probeer altijd meerdere bronnen te raadplegen. Wel internet maar niet facebook.
    Ikzelf lees veel VIA wikipedia, daar staan uitgebreid de referenties vermeld.

    Van dieren heb ik niet zoveel verstand maar van planten wel, en de bestuiving van vrijwel alle planten is niet afhankelijk van een insectensoort.
  2. [verwijderd] 26 maart 2021 12:46
    Wat een BS verhaal van dhr Timmermans. Transformatie kan alleen geleidelijk, en dan kunnen leningen ook gewoon afgelost worden. Niet alle inwoners van de EU willen en kunnen veel hogere prijzen van duurzame landbouw betalen. En dan komen de kiloknallers straks van buiten de EU. Maar vergeet Timmermans dicht te timmeren.
  3. Tiesiex 26 maart 2021 12:46
    De banken zijn in alles de gebeten hond. Voor de centrale banken kunnen ze werken met negatieve rentes, voor totale controle moeten ze duizenden mensen aannemen om KYC toe te passen (vooral op 99,9% goedwillenden), voor Frans mogen ze zakelijke leningen (volgens mij gewoon gebaseerd op geldende overeenkomsten) kwijtschelden. En de CEB drukt wel bij...
  4. forum rang 6 Rowi62 26 maart 2021 12:48
    Ik snap het stuk overigens niet. Afschrijven betekent niet-terugvorderen en dat is dan toch alleen goed voor de diversiteit als het een biologisch bedrijf is. Nu staat er bio-induistrie maar dat is wat anders.

    Overigens hebben we in Europa genoeg biodiversiteit. Bossen in Polen en Duitsland. De Alpen en Pyreneen en een groot aangelegd park in Nederland rond de vruchtbaarste landbouw grond die ook nog eens makkelijk te bewerken is.
  5. forum rang 7 Kaviaar 26 maart 2021 12:49
    quote:

    Amarillo schreef op 26 maart 2021 12:28:

    Frans is zelf het grootste gevaar !! Hij kakelt als een kip zonder kop en niemand die er tegenin gaat daar in Brussel..stel klimaatdrammers
    In NL is de klimaatdrammer flink afgestraft tijdens de verkiezingen. Gelukkig.

    Frans had het liefst voorzitter willen zijn. Gelukkig is hij dat niet geworden met zijn vreemde ideeën. Dan had het nog meer chaos geworden. Jammer dat er een aantal zijn die hem op een voetstuk hebben gezet, omdat hij zijn menselijkheid toonde tijdens de herdenking en een vrouw omhelsde.
    Frans wil nog meer culturen mixen in de EU. Grenzen open.
    Frans begrijpt nog steeds niet dat er geen eenheid zal komen, nooit, omdat de culturen soms haaks op elkaar staan. En de goedgelovige overheid en Brussel, met hun kortzichtigheid, denken dat dat goed komt.
    Ze hebben en houden hun ogen dicht.
  6. forum rang 6 Jestbread 26 maart 2021 13:03
    Prima dat banken hun steentje bij moeten dragen, maar doe dat vanuit nieuwe regelgeving en niet op oude regelgeving leningen uitgeven en ze dan midden in het spel te moeten gaan afboeken. Zo werkt het natuurlijk niet.

    Wel bijzonder en ook wel sneu om te zien hoe Europa als een rode lap op een stier werkt bij sommigen hier. Klimaatmaatregelen gaan er linksom rechtsom komen, het is alleen nog zaak om de oude en verwende je-moet-mij-niet-vertellen-wat-ik-moet-doen medemens mee te krijgen. Het zijn ook altijd dezelfde die je ziet uithalen.
  7. forum rang 6 suskewiet 26 maart 2021 13:06
    Europa en vooral Timmermans willen geld losweken van alle burgers in Europa .
    Klimaat is prima maar al die klimaat doelstellingen zijn op niks gebaseerd .
    Gaat het geld van die fondsen alleen aangewend worden om het klimaat te verbeteren ?
    Gun het zin tijd en met visie
    Men zal de lidstaten nooit genoeg op mekaar kunnen afstemmen .
  8. Groen 26 maart 2021 13:16
    Wat is de mens toch egocentrisch. Piepen over de kosten van eerlijk en duurzaam voedsel, de vervuiling van de bio industrie is toch voor de volgende generatie, schuif maar lekker door, kan ik ik lekker doorgaan met mijn decadente leven. Kijk het programma Zembla maar eens, terecht dat er nu van Timmermans actie komt. Gelukkig zijn er ook nog mensen die wel nadenken over anderen en de toekomst.
  9. forum rang 6 Rowi62 26 maart 2021 13:20
    quote:

    Groen schreef op 26 maart 2021 13:16:

    Wat is de mens toch egocentrisch. Piepen over de kosten van eerlijk en duurzaam voedsel, de vervuiling van de bio industrie is toch voor de volgende generatie, schuif maar lekker door, kan ik ik lekker doorgaan met mijn decadente leven. Kijk het programma Zembla maar eens, terecht dat er nu van Timmermans actie komt. Gelukkig zijn er ook nog mensen die wel nadenken over anderen en de toekomst.
    Leg jij dan eens uit wat Timmermans nou wil?

    Leningen afschrijven van goede biodiversiteit bevorderende bedrijven? En waarom dan? Zodat ze overleven. En van wie is dat geld dan dat die banken hebben uitgeleend?
  10. GJF1959 26 maart 2021 13:23
    Ik ben geheel voor de biologische landbouw. Maar stel dat de banken de schulden aan de niet biologische boeren kwijtschelden en dat niet doen bij de biologische boeren; wat gat er dan gebeuren? Die Fran blijft een labzwans. Het is de taak van de politieke om voor alle boeren een gelijk speelveld te creeren voor alle boeren waarbij biologische boeren beter uit de verf komen dan nu. Handhaaf op mestdumpung, verlaag de hoeveelheden mest die uitgereden wordt etc etc
62 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links