Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Honderden miljarden nodig voor uitrol 5G in Europa

Honderden miljarden nodig voor uitrol 5G in Europa

BRUSSEL (ANP/RTR) - Er is de komende vijf jaar 300 miljard euro nodig om het mobiele 5G-netwerk in de hele Europese Unie aan te leggen. Dat stelt een onderzoeksrapport dat is opgesteld in opdracht van een Europese lobbyorganisatie voor telecombedrijven. De Europese Unie wil onder meer investeren in het snelle mobiele 5G-netwerk om de economie een duwtje in de rug te geven bij het herstel na de coronacrisis.

De Europese telecombedrijven zijn nog terughoudend geweest bij hun investeringen in 5G omdat er veel geld mee gemoeid is. Zeker bij de snelste variant van het netwerk reiken de golven van de zendmasten veel minder ver dan bij 4G en dus zijn er veel meer van die masten nodig. Tegelijkertijd zijn pogingen van de sector om door middel van fusies grotere bedrijven te vormen die van kostenvoordelen kunnen profiteren, op de strenge Europese mededingingsregels gestuit.

Om heel de EU te voorzien van een dekkend netwerk van de tragere vorm van 5G is volgens het rapport 150 miljard euro nodig. Voor de snellere variant, het zogeheten gigabitnetwerk, is het dubbele nodig.

Vrijwillige basis

Om die enorme investering lonend te maken zouden overheden en toezichthouders de sector kunnen helpen met bijvoorbeeld de mogelijkheid voor telecombedrijven om op vrijwillige basis infrastructuur te delen. Daardoor zou de aanleg van het netwerk sneller kunnen gaan, terwijl de invloed op het milieu kleiner is en de kosten lager blijven. Ook zouden de regels voor samenwerking tussen telecomproviders kunnen worden versoepeld.

Ten slotte oppert het rapport de verkoop van data die via het netwerk van de telecombedrijven verloopt, net als techreuzen als Facebook en Google doen. Die bedrijven liggen echter steeds nadrukkelijker onder vuur vanwege hun gebruik van data.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
KPN

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
 1. WijHetVolk 25 maart 2021 20:59
  quote:

  antonvb schreef op 25 maart 2021 10:35:


  [...]

  Valuta kun je printen, geld niet.


  Flabbergasted! Uitleg graag

  het geld zelfst.naamw.Uitspraak: [x?lt] munten en bankbiljetten waarmee je kunt betalen
  www.encyclo.nl/begrip/geld

  de valuta zelfst.naamw. (m./v.) Uitspraak: [va'lyta] Verbuigingen: valuta|'s (meerv.) geld waarmee je in een bepaald land betaalt, bijvoorbeeld de euro
  www.encyclo.nl/begrip/valuta
8 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

KPN Koninklijke 2,829 14:49
-0,005
-0,18%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare