Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bitcoinbedrijf: te strenge eisen DNB zijn inbreuk op privacy

Bitcoinbedrijf: te strenge eisen DNB zijn inbreuk op privacy

ROTTERDAM (ANP) - De Nederlandsche Bank (DNB) stelt strengere eisen aan aanbieders van cryptodiensten dan aan andere financiële instellingen. Bovendien moeten bedrijven door die eisen maatregelen nemen waarmee ze in strijd handelen met de privacywetgeving. Dat stelde bitcoinbedrijf Bitonic in een kort geding tegen de centrale bank.

In dat geding eist de onderneming dat het mag stoppen met bepaalde controles totdat een bodemprocedure over de eisen is afgerond. Anders dreigt faillissement voor het crypotobedrijf.

Bitcoinbedrijven moeten zich sinds mei registreren bij DNB en Bitonic deed dat. Daarbij eiste de centrale bank dat Bitonic bij elke transactie weet wie de partijen zijn. Veel bitcoinwallets, methodes om bitcoins online of offline op te slaan, geven bij iedere transactie een ander adres door. Daardoor moeten klanten van Bitonic nu telkens aantonen dat die wallet van hen is, bijvoorbeeld door via een videoverbinding te laten zien dat ze inloggen.

Privacy

Bitonic stelt dat dit strijdig is met de privacy van zijn klanten, iets wat DNB tegenspreekt. Bitonic vindt dat de centrale bank het bedrijf ook met buitenissige kosten voor controle opzadelt. Ook lijdt Bitonic schade omdat klanten door die regels naar andere cryptobedrijven overstappen.

Bitonic vergelijkt het opslaan van cryptomunten in een wallet met het opnemen van geld van een rekening en het in contanten ergens op te bergen. Bovendien gaat het om eisen die niet bij een registratie zouden mogen worden verwacht, maar het proces leek veel meer op een vergunningsaanvraag. Volgens DNB is de grens tussen die twee 'vloeibaar', maar Bitonic meent dat het verschillende processen zijn.

De uitspraak volgt op 7 april.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

34 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Rowi62 23 maart 2021 13:44
    Ja jij snapt dat wel. En er is geen enkel buitenland waar het allemaal wel anders kan he?
    Nederland mist op elk crypto terrein de boot (zakelijk/bancair) terwijl Estland, Korea, CHina en ook de USA volop meelopen ook al hebben de federale banken er weinig zicht op.

    Tegelijkertijd zijn de burgers in Nederland vooroplopend met crypto en kom je ze op allerlei fora tegen. Hele studenten klassen hebben elk een wallet met vier a vijf crypto munten.

    Ik ben geen promoter van crypto maar het is er dus NL zou zakelijk gewoon services kunnen geven. Nu mis je alles.
  2. mamaloe 23 maart 2021 14:12
    quote:

    Makita schreef op 23 maart 2021 13:01:

    Kern van de zaak. Bitcoin is heerlijk (anoniem) voor criminelen en daar wil overheid een stokje voor steken. Ik snap dat wel.
    Helemaal niet anoniem meer hoor, dus ik snap het geklaag niet, men betaalt netjes belasting en je kan alleen een account aanmaken met je paspoort.
  3. geobeo 23 maart 2021 14:32
    quote:

    Makita schreef op 23 maart 2021 13:01:

    Kern van de zaak. Bitcoin is heerlijk (anoniem) voor criminelen en daar wil overheid een stokje voor steken. Ik snap dat wel.
    Behalve dat het per definitie helemaal niet anoniem is en criminelen voor 99,999% nog steeds gewoon EUR en USD gebruiken.

  4. Flowermountain 23 maart 2021 14:44
    Met transparantie is niks mis, maar overdrijven is ook een kunst. Dat fabeltje dat Bitcoin alleen gebruikt wordt door criminelen begint ook oud te worden. Meeste criminele geld by far, de US dollar. En noem een bank die zich niet bezighoudt met het witwassen van geld.

    Criminelen zijn overal en zoeken altijd nieuwe manieren om geld wit te wassen.
  5. [verwijderd] 23 maart 2021 16:47
    quote:

    mamaloe schreef op 23 maart 2021 14:42:

    Makita je praat totaal onzin, en je weet dus totaal niks over de registratie van een bitcoinaccount. Eerst goed in verdiepen voordat je onzin uitkraamt. .
    Heb een aantal jaar geleden wel eens een accountje gehad. Dus weet dat in EU je inmiddels een paspoort moet tonen. Maar is dit overal ter wereld al zo? Lijkt mij niet, en daarom wel belangrijk voor overheden om de partijen in een transactie te kunnen identificeren.
  6. [verwijderd] 23 maart 2021 16:58
    quote:

    Makita schreef op 23 maart 2021 16:47:

    [...]
    Heb een aantal jaar geleden wel eens een accountje gehad. Dus weet dat in EU je inmiddels een paspoort moet tonen. Maar is dit overal ter wereld al zo? Lijkt mij niet, en daarom wel belangrijk voor overheden om de partijen in een transactie te kunnen identificeren.
    Met bankrekeningen kun je ook allerlei gekke dingen uithalen. Geld een beetje heen en weer schuiven tussen NL, Zwitserland en Bahamas en hop, het is verdwenen.
  7. [verwijderd] 23 maart 2021 21:00
    $1000 miljard marktwaarde, hoeveel freebees en airmiles staan er uit in de markt?

    DNB gaat de grip verliezen, de scheidsrechter die moet rennen voor zijn hachje na wat foute beslissingen en andere missers.

    Kun je de diersoort "mens" iets verbieden dat ze zelf onderling hebben bedacht op ontbreken aan een geloofbaar alternatief?

    700k gebruikers in ons landje vandaag de dag, veel nieuwsgierigen, probeerders, spaarklanten, ex-bank inkeerders, gewoon een doorsnede van de maatschappij waarin wij leven.
  8. mok 23 maart 2021 21:10
    quote:

    Squeezer schreef op 23 maart 2021 16:56:

    Laat de DNB maar lekker machtspelletje, winnen zullen ze toch nooit haha, de Euro en Dollar zijn gedoemd te mislukken, niet morgen, niet over een maand, maar over paar jaar jazeker wel. Weg met die zooi.
    Als je niks meer uitbetaald krijgt in euro piep je wel anders.
34 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links