Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

'Ziekte en hoge sterfte onder zalm in Schotse kwekerijen'

NIJMEGEN (ANP) - Zalmen in Schotse kweekvijvers leven in slechte omstandigheden, waardoor ze allerlei ziektes, parasieten of misvormingen hebben of vroegtijdig doodgaan. Dat stelt dierenwelzijnsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF) die onderzoek heeft gedaan.

Onderzoekers van CIWF inspecteerden 22 Schotse kwekerijen en filmden onderwater op kwekerijen van de vijf grootste producenten die samen 96 procent van alle Schotse zalm produceren. De beelden zijn schokkend, stelt CIWF.

"Zalmen die een oog missen of stukken uit hun lichaam, waarvan de huid weggegeten wordt door zeeluizen. De beelden gaan door merg en been. Zalmen zijn intelligente dieren, met gevoel en emoties, zo moeten we hen ook behandelen", stelt directeur Geert Laugs van CIWF Nederland.

De organisatie roept de Schotse overheid op een rem te zetten op de groei van de zalmindustrie. Schotland is de op twee na grootste zalmproducent in de wereld met zo’n 165.000 ton (circa 38 miljoen dieren) per jaar en het exporteert naar meer dan vijftig landen, waaronder Nederland. Gekweekte zalm is de meest gegeten vis in Nederland. Naast ruim 66.000 ton Noorse zalm importeerde Nederland in 2019 ruim 1000 ton Schotse zalm, dat zijn ongeveer 200.000 dieren.

Zalmen zijn van nature trekdieren en leggen in hun leven duizenden kilometers af. In de kwekerijen leven ze in kooien dicht op elkaar en zwemmen ze doelloos rondjes. De omstandigheden zijn zo slecht dat soms wel een kwart van de dieren de slachtleeftijd niet haalt, stelt CIWF.

"We moeten uiteindelijk toe naar een einde aan deze industrie: wilde, migrerende dieren in kooien opsluiten en de oceanen verder leegvissen om hen te voeren met wilde vis is pure waanzin", aldus Laugs.

Reacties

20 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 7 suske wiet 23 maart 2021 09:13
  Gelijk welk dier is gevoelig aan stres en voeding
  Men kan niet streng genoeg zijn hieromtrent .
  Maar lobby's omzeilen de controle .
  De voeding vermindert zienderogen van kwaliteit en dit moeten we opvangen door medicatie .
  Geld primeert ,het vaccin had men echt wereldwijd kunnen opschalen .
  Het is oorlog tegen het virus en de staten hadden de farma een verplichting moeten opleggen om dit vaccin op te schalen .
  Nogmaals ,geld is veel belangrijker dan een mensenleven
 2. forum rang 5 andre68 23 maart 2021 09:22
  In feite bio-industrie, niets anders de de varkens en kippen in onze eigen vee-concentratiekampen. Eigenlijk nog erger want niet met plantaardig gevoed, maar met dierlijk voedsel dus nog grotere impact op leefomgeving. Monocultuur. Eén schimmel, bacterie of virusje en de hele populatie kan geruimd worden. Een manier van produceren omdat de mensheid kilo-knallers wil.
 3. relpinda 23 maart 2021 10:40
  Alle zalm uit kwekerijen is niet te vreten ten opzichte van de wilde zalm die helaas maar sporadisch te koop is. idem met de forellen en de zalmforellen.
  Ga maar naar Oostenrijk waar de deze vissen nog wel vers uit de meren, revieren, beekjes kunt vangen. Een wereld van verschil in smaak en vet.

  Ik eet al langer geen zalm meer uit die kweekvijfers zo ook die gekweekte platvissen, vreselijk smaak.

  Dus blijft alleen nog maar de zoute haring en andere wilde vangstvis over.

  LZA
 4. forum rang 8 drooglegging 23 maart 2021 11:22
  Gewaagd maar toch heel goed dat deze website het persbericht publiceert, het zet aan tot nadenken, het aantal reacties geeft dat zeker aan.

  Gekweekte zalm is chemisch voedsel, geproduceerd dus.
  Alle onnatuurlijke aanjagers komen dus terug op je bord met alle gevolgen die daarbij horen, het huidige, rondgaande COVID-19 virus is ook gerelateerd aan onduidelijke dierenmarkten met zeer onnatuurlijke toepassingen.

  Loop niet aan de hand van de wetgevers en politieke figuren, het grote geld zal altijd overheersen, wees gezond kritisch bij alle voedsel die je koopt.
 5. forum rang 7 pietje-2005 23 maart 2021 14:32
  quote:

  heynen123 schreef op 23 maart 2021 10:51:


  dan mag je wel uitkijken: gekweekte zalm zit vol met rommel; antibiotica, gifstoffen e.d. Ze eten hun eigen poep. Die ook weer vol zit met die gifstoffen en antibiotica.
  BRRR...

  Ja, dat bedoelde ik ook; die kweekrommel zie je overal goedkoop in aanbiedingen.
20 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links