Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Pensioenfonds ABP gaat KPN helpen bij aanleg glasvezel in dorpen

Pensioenfonds ABP gaat KPN helpen bij aanleg glasvezel in dorpen

ROTTERDAM (ANP) - Bijna duizend dorpen en kleine woonkernen, van Vlieland tot aan Middelharnis, krijgen jaren eerder glasvezel dan gepland. Telecombedrijf KPN krijgt bij het aanleggen namelijk hulp van pensioenfonds ABP. Samen investeren ze ruim 1 miljard euro in een versnelling van de uitrol van het glasvezelnet.

In november kondigde KPN al aan dat het de komende jaren 3,5 miljard euro steekt in verdere digitalisering, waaronder de verdere uitbreiding van het glasvezelnetwerk. In een periode van vijf jaar moeten ongeveer 2,5 miljoen huishoudens in grotere gemeenten van glasvezel worden voorzien. Door de samenwerking met ABP kan de komst van glasvezel in andere gebieden worden versneld.

Het gaat om bijna 700.000 aansluitingen in dorpen zoals Ankeveen, Grou en Zuidoostbeemster. Zij krijgen nu voor eind 2026 glasvezel ter vervanging van de verbinding via koper. Ook worden meer dan 200.000 adressen op circa 1400 bedrijventerreinen nu jaren eerder dan gepland aangesloten.

Samenwerkingsverband

Eind 2026 heeft dan zo’n 80 procent van alle huishoudens in Nederland glasvezel via KPN of via het samenwerkingsverband met ABP. Dat gaat via een zogeheten joint venture die voor de helft in handen is van KPN en voor de andere helft van APG, de pensioenuitvoerder van ABP. Voor gebruikers maakt het niet uit of ze hun glasvezel straks via KPN krijgen of via het samenwerkingsverband, waarvan de naam nog niet bekend is.

Bijvoorbeeld afgelegen dijkwoningen in landelijk gebied kunnen straks nog wel verstoken zijn van glasvezel. Maar KPN laat weten zich ook in de periode hierna te blijven inzetten om heel Nederland van supersnel internet te voorzien. Daarnaast zijn er ook andere bedrijven actief bij het aanleggen van glasvezel. Zij zullen ook een deel van Nederland voor hun rekening nemen.

Digitale stroomversnelling

Volgens KPN-topman Joost Farwerck duurt het wel even voor de nieuwe verbindingen rendement opleveren. Dat komt omdat niet iedereen met zo'n nieuwe aansluiting meteen een glasvezelabonnement bij KPN afsluit. Toch denkt Farwerck dat er veel toekomst zit in deze technologie, aangezien mensen op den duur toch overgaan op het snellere net.

KPN stelde eerder al dat Nederland door de coronacrisis in een digitale stroomversnelling zit, met dus een grotere roep om veilig, betrouwbaar en snel internet. Steeds meer apparaten zullen in de toekomst in en om het huis rechtstreeks met internet verbonden zijn. Nu heeft het telecombedrijf al ongeveer een derde van Nederland van glasvezel voorzien.

Voor ABP is de deal ook interessant, legt bestuurslid Menno Snel van het grootste pensioenfonds van Nederland uit. "Deze samenwerking levert ons fonds een aantrekkelijk rendement op en draagt zo bij aan een goed pensioen van onze deelnemers." Snel wijst erop dat de samenwerking met KPN komende jaren niet alleen veel glasvezelaansluitingen oplevert maar ook meer dan duizend banen. Er zijn namelijk veel mensen nodig om alle aansluitingen aan te leggen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
KPN

Gerelateerd

Reacties

27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. Doordenker 23 maart 2021 08:37
  Die duizend banen worden ingevuld door voor het overgrote deel arbeidsmigranten. In mijn woonplaats zijn alleen maar Serviërs bezig met de aanleg, tot zaterdagnamiddag zijn ze aan het werk.
  En voor de verbinding van glasvezel met je woning wordt de telefonische afspraak gemaakt met een slecht Nederlands sprekende Servische dame.
 2. hanssalot 23 maart 2021 08:46
  quote:

  Doordenker schreef op 23 maart 2021 08:37:


  Die duizend banen worden ingevuld door voor het overgrote deel arbeidsmigranten. In mijn woonplaats zijn alleen maar Serviërs bezig met de aanleg, tot zaterdagnamiddag zijn ze aan het werk.
  En voor de verbinding van glasvezel met je woning wordt de telefonische afspraak gemaakt met een slecht Nederlands sprekende Servische dame.


  idd . er komt geen hollander aan te pas!
 3. forum rang 6 Machiavelli 23 maart 2021 09:07
  quote:

  Lepre Chaun schreef op 23 maart 2021 08:48:


  de samenwerking met KPN komende jaren niet alleen veel

  glasvezelaansluitingen oplevert maar ook meer dan duizend banen.

  Er zijn namelijk veel mensen nodig om alle aansluitingen aan te leggen.


  Goed voor Randstad dus weer .  Tuurlijk joh, want Randstad is het enige uitzendbureau?
 4. Jopieklaploper 23 maart 2021 09:12
  Dankzij de corona crisis kan Nederland veel sneller over op 5G dit is zeer positief voor iedereen en zeker ook voor de economie. Ook de grote datacenters die nu gebouwd worden zullen een belangrijke rol gaan spelen in de toekomst van Het Internet Of Things.

  Op naar de 4e revolutie van 2030 een nieuwe betere wereld ligt vlak voor ons.
 5. xof 23 maart 2021 09:22
  Stevige koersreactie. Dit wordt gezien als een defensieve move.

  Het houdt derden bv EQT buiten de deur. De extra glasvezel komt in een JV en creëert een extra complicatie om KPN glasvezel over te nemen.

  Ik vind de reactie overdreven, de ABP interesse laat zien dat er een toekomstige voorspelbare kasstroom zal zijn.

  Wel een zwakte dat KPN de markt niet zelf kan pakken en zich inlaat met een pensioenfonds.

 6. domin8tor 23 maart 2021 09:30
  Erg zwak dat KPN dit niet zelf doet inderdaad. Wat is er nu gecreëerd: extra complicatie in het bedrijf qua overname maar ook qua operatie, plus als glasvezel zo winstgevend is, waarom doe je het dan niet helemaal zelf. Skip het dividend en ga ervoor om er een groeibedrijf van te maken. Dat dividend keer je over vijf jaar dan namelijk 1,5x zo hoog uit als de investeringen achter de rug zijn en het cash je uit de glasvezels spuit. Jammer.
 7. forum rang 5 Bowski 23 maart 2021 11:10
  quote:

  jowi schreef op 23 maart 2021 08:51:


  Bij ons (inmiddels al een paar jaar geleden) glasvezel aangelegd door Polen.
  Maar gelukkig wel werk voor NL ers na de oplevering. De Gemeente kon nl alles wat is verzakt opnieuw aanleggen.

  Daar is de Nederlandse aannemer vrantwoordelijk voor hoor.
  Die Polen zorgen er wel voor dat de aanleg tegen concurrerende prijzen kan, zodat jouw internettarief laag blijft. (Of dat KPN goede winsten uit kan keren.)
  Die Polen verhogen het BBP voor hun land, zodat onze EUbijdrage relatief omlaag kan.
  Die Polen zorgen er ook voor dat onze Nederlandse arbeiders niet zo moe worden en veel kunnen gamen, wiet roken, pillen slikken, naar festivals gaan en Netflix kijken, en dat zij overdag de beter betaalde luxe werkzaamheden kunnen genieten. Of van een leuke uitkering, want geen een Nederlander mag onder de armoedegrens komen..

  Dus: iedereen wordt hier beter van die goedkope Polen, Serviers, Bulgaren.
  En doen ze het niet goed? Dan moet je echt bij hun Nederlandse bazen zijn!
 8. forum rang 4 Mr.Windows 23 maart 2021 11:49
  Grappig die plaatsen (Ankeveen, Grou en Zuidoostbeemster) je zou bijna denken dat één of andere bobo binnen ABP/APG daar woont of een vakantiehuis heeft en baalt slechte internetverbinding. Bij mijn internetprovider (volle dochter van KPN) kan ik al jaren aangeven of ik op de hoogte gehouden zou willen worden van glasvezelaanbod. Ik woon niet een dorp en ook niet in een stad tja dan maar niet zegt KPN dus.
27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

KPN Koninklijke 2,813 18 mei
-0,012
-0,42%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links