Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Turkse aandelenbeurs hard onderuit na koersval lira

Turkse aandelenbeurs hard onderuit na koersval lira

ISTANBUL (ANP) - De aandelenbeurs in Istanbul ging maandag hard onderuit. De forse koersval van de Turkse lira joeg beleggers schrik aan. De Turkse munt kelderde 15 procent in waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar nadat president Recep Tayyip Erdogan zaterdag de baas van de centrale bank van het land had ontslagen. Dat besluit kwam enkele dagen nadat de Turkse centrale bank de rente flink opschroefde naar 19 procent om de snel stijgende inflatie in het land in te dammen. Turkije heeft daarmee de hoogste rente van de grootste economieën in de wereld.

De hoofdindex in Istanbul kelderde kort na opening van de markt met 6,7 procent. De ontslagen centralebankpresident Naci Agbal is inmiddels vervangen door Sahap Kavcioglu. Agbal stond pas sinds november aan het roer bij de Turkse centrale bank en was een vertrouweling van president Erdogan. Hij werd gezien als iemand die het vertrouwen in de lira, de slechtst presterende munt in de opkomende landen, kon herstellen. Als bankpresident probeerde Agbal de hoge inflatie in Turkije omlaag te krijgen door de rentes te verhogen. Erdogan heeft er echter herhaaldelijk op gehamerd de rentes laag te houden.

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 7 Rowi62 22 maart 2021 09:28
  Zo was het in de 80-er jaren ook altijd in Turkije. Je moest je gulden neit te snel omwisselen want de volgende dag kreeg je er al meer voor.

  Erdogan zijn club zegt dat de economie groeide in 2020 maar kenners houden dit voor onmogelijk met toerisme en textiel op zijn gat.

  De leningen aan Duitsland en SPanje met name zijn in Euro of Dollars dat doet ze veel zeer.
 2. forum rang 5 Japio_ 22 maart 2021 10:25
  quote:

  Studentenrekening schreef op 22 maart 2021 10:09:


  Toch wel chill dat je dan toegang hebt tot crypto's. Niet zozeer bitcoin, maar betrouwbare stablecoins zoals USDC of BUSD bieden de bevolking wel een toegankelijke uitweg uit hun munt...


  Not. Tenzij jij in de veronderstelling bent dat crypto's/ stablecoins de maag vullen?
 3. forum rang 5 Kees1 22 maart 2021 10:45
  quote:

  Just lucky schreef op 22 maart 2021 09:18:


  Laat alles maar lekker inklappen, muitende bevolking, draagvlaak Erdogan verdwijnt, weg dictatortje, probleem opgelost.


  Oneens. Chaos lost niets op. Kijk eens naar Syrie. Voor de burgeroorlog was Syrie stabiel en redelijk welvarend.
  Ik hoop dat Erdogan de rust kan bewaren.
 4. Robertwo2 22 maart 2021 12:47
  Gek, he', als jij en je partij bedrijven van tegenstanders "overneemt" met vriendjes van je eigen partij daar de scepter laten zwaaien, dan kan je na een twee jaar dit verwachten. Dan ook nog eens de vrijheid indammen van niet aanhangers/gelovigen en je overal mee bemoeien en vriendjes blijven van I.S. , al ontken je dat gewoon, Laat de goeie ouwe tijd weer terugkeren met een echt democratisch Turkije.
 5. forum rang 5 Hoppschwiiz 22 maart 2021 17:10
  quote:

  Kees1 schreef op 22 maart 2021 10:45:


  [...]

  Oneens. Chaos lost niets op. Kijk eens naar Syrie. Voor de burgeroorlog was Syrie stabiel en redelijk welvarend.
  Ik hoop dat Erdogan de rust kan bewaren.

  Turkije heeft een goed georganiseerd leger, dat zich al jaren groen en geel ergert aan deze dictator die zijn hoofd ook nog eens teveel laat hangen naar de kerk. Jammer dat destijds de coup mislukte en de legertop in het cachot ging. Ben benieuwd of ze nog een vuist kunnen maken. Een paar jaar wat generaals aan de macht, de kerk weer terug in z’n hok sturen en daarna weer democratische verkiezingen uitschrijven. (En Erdogan met z’n kliek in het cachot)
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links