Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Waterstofleiding in haven Rotterdam in de maak

ROTTERDAM (ANP) - Het Havenbedrijf Rotterdam en gasbedrijf Gasunie maken vorderingen met de plannen voor een waterstofleiding in de haven van Rotterdam. De initiatiefnemers willen een zogeheten open acces-leiding in de haven aanleggen waar bedrijven die waterstof willen gebruiken op kunnen aansluiten. Bij voldoende belangstelling kan de leiding in 2024 in gebruik zijn.

Van de grote bedrijven heeft energieconcern Shell al aangegeven enthousiast te zijn. Als mogelijke gebruiker van de waterstofleiding is het bedrijf in gesprek over de randvoorwaarden en specificaties. Shell heeft ook plannen in ontwikkeling om op de Tweede Maasvlakte een elektrolyser te bouwen waarmee waterstof wordt geproduceerd. Ook met andere partijen worden verkennende gesprekken gevoerd.

De aanleg van de waterstofleiding is volgens de initiatiefnemers een belangrijke stap in de realisatie van Rotterdam als Europese waterstofhub. De pijpleiding wordt aangelegd tussen de Maasvlakte en Pernis. In de toekomst sluit de pijpleiding aan op het landelijke waterstofnetwerk dat Gasunie realiseert en komt er een verbinding naar Chemelot in Limburg, Noordrijn-Westfalen in Duitsland en andere Europese regio’s.

Klimaatdoelen

Waterstof is voor het Havenbedrijf en Gasunie, beiden lid van de Waterstof Coalitie, van groot belang voor het behalen van de klimaatdoelen en het versterken van de Nederlandse economie. Daarnaast speelt volgens de initiatiefnemers waterstof een belangrijke rol bij de energiezekerheid.

In het komende half jaar werkt een team van het Havenbedrijf Rotterdam en Gasunie onder andere aan de uitwerking van de plannen, klantcontracten, techniek en vergunningen. In de tweede helft van dit jaar nemen de partijen het definitieve besluit over de uitvoering van het HyTransPort.RTM-project. Bedrijven die mee willen doen kunnen zich tot en met 9 april melden bij de initiatiefnemers. Ook wordt met overheden gesproken over een bijdrage.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Jopie1962 17 maart 2021 16:36
    quote:

    Arie S schreef op 17 maart 2021 15:55:

    ik ben ook een groot voorstander van waterstof . liefst ook waterstof autos zoals toyota en hyundai
    Nee, wacht nou eerst even tot alles op accu draait, dan gaan we die daarna weer vervangen door waterstof !!

    Dan zijn we "goed bezig" én verdienen we er dubbel aan ...
  2. [verwijderd] 18 maart 2021 10:06
    Kernenergie giga gevaarlijk? Waar is dat gebaseerd? Er sterft meer man en natuur aan schadelijke uitstoot NOx,CO2 en onverbrande koolwaterstoffen dan ooit aan de uitstoot van een nucleaire reactor hoor.
    Maar dat terzijde, waterstof ben ik ook voor te porren.

    quote:

    jan de vakman schreef op 17 maart 2021 16:22:

    Nou, ik heb waterstof gigant shelletje bij gekocht, shell wil zich maximaal inzetten, om waar mogelijk richting waterstof te gaan, die weg is 1000x beter dan terug naar die giga gevaarlijke kern energie, juist als het nodig is falen de beveilings systemen!!
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links