Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

'Recordaantal huishoudens aangesloten op glasvezelnet'

HOUTEN (ANP) - Nederland kreeg er in 2020 een recordaantal nieuwe glasvezelaansluitingen bij. In een jaar tijd werden 533.000 huishoudens aangesloten op glasvezelnetwerken voor sneller internet, meldt marktonderzoeker Telecompaper. Felle concurrentie tussen telecombedrijven zal ook dit jaar voor sterke groei zorgen.

In totaal hebben op dit moment bijna 3,7 miljoen huishoudens een glasvezelaansluiting, wat gelijkstaat aan circa 46 procent van alle huizen in Nederland. KPN had met een marktaandeel van 75 procent veruit het grootste netwerk, maar gaf daar wel iets van prijs aan concurrenten Delta Fiber, E-Fiber en het samenwerkingsverband van T-Mobile met investeerder Primevest.

Dat de netwerkdivisie van KPN het grootste deel van alle glasvezelverbindingen in handen heeft, betekent overigens niet dat het bedrijf ook de internetprovider voor alle huizen in de bewuste gebieden is. Ook andere providers kunnen diensten aanbieden via dit netwerk, waarbij ze KPN betalen voor het gebruik.

Kleinere spelers

Volgens Telecompaper slokken grotere partijen in de sector steeds vaker netwerken van kleinere spelers op. Zo kocht Delta Fiber een aantal samenwerkingspartners uit, waardoor 100.000 aansluitingen volledig in handen van dat bedrijf kwamen. Daarnaast kochten de grotere spelers 50.000 glasvezellijnen naar huizen op van kleinere branchegenoten, meldt Telecompaper.

Als telecombedrijven al hun doelstellingen waar zouden maken, komen er dit jaar nog eens 900.000 aansluitingen met glasvezel bij. Onderzoekers van Telecompaper denken dat er hier en daar nog problemen zullen opdoemen, dus verwachten zij een toename van 700.000 aansluitingen. Ook daarna zal de groei snel gaan met naar schatting 7 miljoen aansluitingen in 2025, oftewel 84 procent van alle Nederlandse huishoudens.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
KPN

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 jan de vakman 17 maart 2021 15:07
    Nou, dan wordt het echt hoogtijd, dat wij ook gaan delen in de pret, al moet ik zeggen dat kpn veel betere kwaliteit via de oude koper verbinding van de ouwerwetse telefoon,levert, ze staan met kop en schouders boven ziggo, dat via een beschermde coax kabel binnen kwam, waar het aanlegd weet ik niet,ik denk dat het modem van de kpn vele malen beter is dan dat brandhout van ziggo en die waren nog eens stevig duurder ook, alleen al daarom moet kpn fors gaan stijgen op de beurs!!
3 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

KPN Koninklijke 2,804 17:38
-0,030
-1,06%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare