Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Geen Limburgs gras voor WK voetbal in Qatar wegens mensenrechten

HEYTHUYSEN (ANP) - Het Limburgse bedrijf Hendriks Graszoden gaat geen gras leveren aan het WK van 2022 in Qatar. Het bedrijf breekt zodoende met een jarenlange traditie. Hendriks Graszoden trekt zich onder meer terug vanwege het schenden van mensenrechten in Qatar, bevestigde een woordvoerster woensdag na berichtgeving van 1Limburg.

Hendriks Graszoden leverde eerder graszoden voor het WK in Duitsland (2006), het EK in Zwitserland (2008) en het EK in Frankrijk (2016). "In 2010 was de voorstellingsronde in Qatar en daarna hebben we geprobeerd de order binnen te halen. Door de jaren heen drong bij ons het besef door: dit gaat het niet worden", zei de woordvoerster. Volgens haar zijn de arbeidsomstandigheden bij de bouw slecht. "We wisten dat er doden vielen, maar schrokken enorm toen we hoorden dat 6500 mensen zijn omgekomen tijdens de werkzaamheden."

Behalve de barre werkomstandigheden waren ook de kwaliteitsnormen voor het kweken van gras beneden de maat in Qatar. Hendriks Graszoden moest samenwerken met plaatselijke ondernemers en die stelden minder hoge kwaliteitsnormen. Dat was voor Hendriks Graszoden onaanvaardbaar.

Tenslotte vindt de onderneming het onbegrijpelijk dat de FIFA niet ingrijpt. "We waren hierover heel erg verbaasd", aldus de woordvoerster. "Ons besluit om ons terug te trekken is zeker een aderlating voor het bedrijf. Maar soms moet je een beslissing nemen op ethische gronden." Voor zover bekend is Hendriks Graszoden het eerste Nederlandse bedrijf dat niet wil samenwerken met de organisatie van het WK voetbal wegens schending van de mensenrechten.

Reacties

25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Ger 02490 10 maart 2021 09:48
  Eindelijk iemand met lef!! Kijken wie er volgt, en nee, niet om de hete brei heen draaien. Maar ook die over het paard getilde, verwende voetballertjes kijken liever de andere kant op. Ben ervan overtuigd dat een voetballer per MAAND meer verdiend, dan al die 6500 werknemers per maand- helaas hebben- verdiend. Hypocriete rotte wereld.
 2. Realy 10 maart 2021 10:12
  Dit bedrijf kijkt gelukkig niet als eerste naar geld en verdient diep respect. Waar blijven de reacties van de aanhangers van Akwasi en de voetballers die zich daar heel graag mee associeren. Nog niets gehoord. Kijken alleen maar naar hun eigen gewin. Ook de voetbalbonden en de Fifa moesten zich schamen als zij zich niet zouden terugtrekken.
 3. forum rang 6 Bowski 10 maart 2021 10:25
  quote:

  Jean Claude du Balzac schreef op 10 maart 2021 09:38:

  Bedrijf met principes, chapeau!
  Ach, het komt goed uit als smoes. De werkelijke reden was:
  Behalve ... werkomstandigheden waren ook de kwaliteitsnormen voor het kweken van gras beneden de maat in Qatar. Hendriks Graszoden moest samenwerken met plaatselijke ondernemers en die stelden minder hoge kwaliteitsnormen. Dat was voor Hendriks Graszoden onaanvaardbaar.
 4. MegaTelstar 10 maart 2021 10:27
  quote:

  Realy schreef op 10 maart 2021 10:12:

  Dit bedrijf kijkt gelukkig niet als eerste naar geld en verdient diep respect. Waar blijven de reacties van de aanhangers van Akwasi en de voetballers die zich daar heel graag mee associeren. Nog niets gehoord. Kijken alleen maar naar hun eigen gewin. Ook de voetbalbonden en de Fifa moesten zich schamen als zij zich niet zouden terugtrekken.
  Helemaal mee eens. Waar blijven nou onze internationals, bondscoach en KNVB die (terecht) een punt maken van discriminatie, maar die wegkijken als het om het al dan niet meespelen in Quatar gaat. Wel hardop principes uitdragen als het niets kost, maar als het om vet geld verdienen gaat dan gaan alle principes overboord. Op de FIFA hoef je niet te rekenen, want die zitten (gecommiteerd) tot hun nek in de steekpenningen.
  groet SuperTelstar
 5. Ookeenmening 10 maart 2021 10:29
  Eindelijk een bedrijf dat zich uitspreekt.
  Wel jammer dat in het artikel naar voren komt dat het bedrijf niet schrikt van doden bij de bouw maar wel van de aantallen doden. Uit het artikel lees ik dat het aantal doden en de kwaliteit de doorslag geeft. geeft toch een dubbel gevoel. Waarom niet al jaren eerder gereageerd. Al jaren is bekend hoe triest het daar gaat. Iedereen die geld verdient aan dit evenement weet dat het bloedgeld is, schande!
  Tevens is het ook hypocriet om hier schande van te spreken maar wel andere zaken met dit soort landen te doen of er op vakantie te gaan. Voor de meeste mensen gaat het uiteindelijk om geld verdienen, plezier te hebben etc ondanks alle mensenschendingen.
 6. [verwijderd] 10 maart 2021 10:59
  Wiki:

  Sport
  Op donderdag 2 december 2010 maakte Sepp Blatter, voorzitter van de FIFA, in Zürich bekend dat Qatar het WK voetbal van 2022 mag organiseren. Hiermee is Qatar zowel het eerste Arabische als Midden-Oosterse land dat een wereldsportevenement organiseert. Op 1 juni 2014 werd bericht dat corruptie binnen de FIFA een rol heeft gespeeld bij de toewijzing. Maar ook zonder het corruptieschandaal was de toewijzing al controversieel vanwege de slechte werkomstandigheden voor de gastarbeiders die de stadions moeten bouwen; er zou sprake zijn van 'moderne slavernij'. De mensenrechtenorganisatie Amnesty International wijdde een rapport aan de misstanden.[26][27][28] Begin 2021 bleek uit onderzoek van de Britse krant The Guardian dat er in tien jaar tijd meer dan 6500 arbeidsmigranten bij de bouw van de stadions en andere WK-faciliteiten waren gestorven.

  nl.m.wikipedia.org/wiki/Qatar

  Voor de FIFA moet niet enkel de bal rollen.
 7. [verwijderd] 10 maart 2021 11:03
  Op maandag 5 juni 2017 hebben vijf Arabische landen (Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Jemen en Saudi-Arabië) alle diplomatieke relaties verbroken met Qatar. Diplomaten van Qatar moesten binnen twee dagen vertrekken. Ze hebben hun luchtruim en wateren gesloten voor vervoerders uit Qatar. De landen beschuldigen Qatar ervan banden te onderhouden met terroristische groeperingen, zoals de Moslimbroederschap in Egypte, en de regio te destabiliseren. Volgens zeggen had de Emir van Qatar zich uitgesproken over de grootmacht Iran die niet genegeerd mag worden.[7][8] Het conflict is zelfs zodanig geëscaleerd dat Saudi-Arabië ermee gedreigd heeft aan hun kant van de grens een kanaal te graven, waardoor Qatar een eiland zal worden.
  nl.m.wikipedia.org/wiki/Qatar
25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links