Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Twitter-topman veilt eerste tweet

Twitter-topman veilt eerste tweet

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Twitter-topman Jack Dorsey heeft zijn eerste tweet, tegelijkertijd het eerste bericht dat ooit op het platform verscheen, te koop gezet. Dorseys boodschap 'just setting up my twttr' wordt geveild als een digitaal object. De markt voor dergelijke zaken, die NFT's worden genoemd, is de laatste maanden enorm gegroeid.

NFT staat voor non-fungible token, een voorwerp dat niet uitwisselbaar is voor iets anders zoals een goudstaaf of een aandeel dat bijvoorbeeld wel is. De digitale objecten worden bijvoorbeeld via de blockchain voorzien van een handtekening waarmee de echtheid kan worden gewaarborgd. Onlangs werd een 10 seconden lang filmpje van kunstenaar Beeple voor 6,6 miljoen dollar verkocht. Behalve digitale kunst en tweets, worden bijvoorbeeld ook stukken land in digitale werelden voor veel geld verkocht.

Zo hard gaat het nog niet met de tweet van Dorsey. Het hoogste bod daarop was zaterdag rond het middaguur 500.000 dollar. Daarmee is het wel een van de duurste tweets die aangeboden wordt op de site Valuables by Cent die zicht specialiseert in het veilen van berichten. De website vergelijkt tweets met bijvoorbeeld honkbalplaatjes. Door de metadata van het bericht, de tijd, gebruiker en eventueel plaats waarvandaan het bericht werd gestuurd, is het duidelijk dat er maar één van is.

De koper van Dorsey's tweet krijgt een digitaal certificaat voorzien van een versleutelde handtekening en de metadata van het bericht. Dat blijft ook gewoon zichtbaar op Twitter.

Opvallend is een tweet van Twitters mede-oprichter Biz Stone met dezelfde tekst als die van Dorsey veel minder waard. Dat bericht, dat een minuut later werd verstuurd in maart 2006, heeft een hoogste bod van 4,10 dollar. Op de site staan verder tweets van onder anderen Elon Musk en Barack Obama te koop. Ook de persoon die 500.000 dollar bood op Dorsey's tweet en daar weer een bericht over plaatste op Twitter, probeert daar geld mee te verdienen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Twitter

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. Kees 1938 6 maart 2021 22:55
    Ik snap het niet helemaal. Als je een kunstwerk koopt of iets dergelijks, dan krijg je hem fysiek in handen, maar een digitale tweet, hoe kun je die nu verkopen? Die blijft toch gewoon op Twitter staan neem ik aan? Of koop je soms een copyright, waar je geld mee kunt verdienen als iemand er een verwijzing naar maakt? Wellicht kan iemand mij dit nog vertellen. Zoals ik het bovenstaande artikel lees komt het op mij over dat er bij de tweet een uniek digitaal kassabonnetje wordt gemaakt, die de hoogste bieder mag gaan betalen, maar zo gek zal het niet zijn, neem ik aan?
  2. Hugo44 10 maart 2021 11:03
    Dit is een volgende stap in de ontwaarding van geld, totaal nihilisme, veroorzaakt door een combinatie van eindeloos geld printen en onbekendheid met een nieuw product waarvan de waarde nog bewezen moet worden. Die tweet blijft gewoon de eerste tweet van Jack Dorsey, die er nu dus geld voor krijgt, maar dat had hij ook al voldoende.

    Ik denk niet dat degene die de tweet 'koopt' hem voor meer geld kan doorverkopen, alhoewel, als de hyperinflatie gaat komen misschien toch wel weer. Is het dan eigenlijk een belegging?? Ik ben benieuwd of de belastingdienst dat zo gaat zien. Crypto moet je wel opgeven als vermogen.

9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Twitter

66,690 23 sep
+2,440 +3,80%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links