Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Techbeurs Nasdaq speelt jaarwinst kwijt na nieuwe verliesbeurt

Techbeurs Nasdaq speelt jaarwinst kwijt na nieuwe verliesbeurt

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenbeurzen hebben donderdag stevige verliezen geleden. Techaandelen kregen opnieuw klappen en techbeurs Nasdaq daalde daardoor tot onder het niveau waarmee die index begon aan 2021. Ook de andere grote beursindexen kregen een tik.

Beleggers zijn aan het overschakelen naar aandelen die de komende tijd kunnen profiteren van het economische herstel na de coronacrisis. Ze verkopen hun techaandelen. Die stegen de voorbije maanden juist hard, maar investeerders vrezen dat ze nu te duur zijn geworden en er geen ruimte is voor verdere koerswinsten.

Behalve die omschakeling zorgde ook een speech van Federal Reserve-president Jerome Powell voor onrust. Powell zei dat door stimuleringsmaatregelen de inflatie tijdelijk zal stijgen, maar dat dit geen reden voor de Amerikaanse koepel van centrale banken is om meteen de rente te verhogen.

Nasdaq

De Nasdaq verloor uiteindelijk 2,1 procent tot 12.723,47 punten. Halverwege februari stond de techindex nog boven de 14.000 punten. De Dow-Jonesindex leverde 1,1 procent in en kwam uit op 30.924,14 punten. De breed samengestelde S&P 500 eindigde 1,3 procent in de min op 3768,47 punten.

Op bedrijfsgebied stond Apple in de belangstelling. De iPhonemaker wordt in het Verenigd Koninkrijk onderzocht vanwege machtsmisbruik in de App Store en zou binnenkort door de Europese Commissie officieel schuldig worden bevonden aan concurrentievervalsing bij muziekdiensten. Het aandeel daalde 1,6 procent.

Olie

Ook oliebedrijven waren in trek nadat de OPEC+ had besloten ook in april vast te houden aan de geldende productiebeperkingen. Daardoor schoot de olieprijs omhoog. Zo werd Amerikaanse olie 4,8 procent duurder op 64,24 dollar per vat en steeg de prijs van Brentolie met 4,9 procent tot 67,18 dollar per vat. Bedrijven als Chevron en ExxonMobil werden tot 3,9 procent hoger gezet.

Financieel dienstverlener Square van Twitter-baas Jack Dorsey, neemt muziekstreamingsdienst Tidal over van rapper en zakenman Jay-Z. Het aandeel Square daalde 6,8 procent.

De euro was 1,1972 waard tegen 1,2045 dollar bij het slot van de Europese beurzen.

Reacties

18 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 8 drooglegging 4 maart 2021 22:10
  Subtiel omschreven maar zeer zorgwekkend, hoe meer steun hoe dieper de dreun.
  Toch een stapje terug voor de genoteerde NL-grootbanken die juist euros in koers waren gestegen op uitblijven nieuws.
  Van die bevestigde ,toegegeven 39,9 miljard euro zal de helft op termijn nooit meer terugkomen, maar de banken kunnen het lijen, zeker als het gereserveerde dividend daarvoor wordt vrijgegeven.
 2. forum rang 6 Go Go Go ! 4 maart 2021 22:44
  Volgens mij is er weer een stagiair "in da house" die ongeoorloofd met de apparatuur aan het spelen is.

  Bovenstaande reacties van @Atari en @drooglegging volgden op het artikel "Banken zien nog altijd veel vraag naar coronahulp" (https://www.iex.nl/Forum/Post/13257960.aspx). Het artikel is nu ineens vervangen.

  Stagiair ... onmiddellijk toetsenbord terug leggen en afblijven !

 3. Wazza 5 maart 2021 00:21
  De afgelopen weken ben heb ik mijn groeiaandelen wat afgebouwd en heb wat meer geld geïnvesteerd in waardeaandelen. Pinterest, Besi en Nvidia nog op mooie koersen kunnen verkopen. Overige groeiaandelen heb ik in portefeuille gehouden en houd ik ook vast. Die zijn nu veel te hard gezakt om nog te verkopen. Ik blijf de hele rit uitzitten, ook al kan het nog wel even duren voordat de bodem is bereikt. Wat betreft waardeaandelen zit ik nu in ABN, Danone, Verizon en ASR. De herbalancering van groei naar waarde heeft vooralsnog heel goed uitgepakt. Per saldo alsnog verlies, maar de waardeaandelen hebben absoluut een dempende werking gehad.
 4. bergen333 5 maart 2021 02:33
  "Behalve die omschakeling zorgde ook een speech van Federal Reserve-president Jerome Powell voor onrust."

  Waarom onrust? Powell zei dat de Fed bij stijgende inflatie niet meteen de rente zal verhogen. Dat is toch wat de beleggers willen, nl. geen renteverhoging!? De beurzen hadden moeten stijgen bij dit goede nieuws!
 5. forum rang 5 moneypocket 5 maart 2021 07:26
  quote:

  bergen333 schreef op 5 maart 2021 02:33:


  "Behalve die omschakeling zorgde ook een speech van Federal Reserve-president Jerome Powell voor onrust."

  Waarom onrust? Powell zei dat de Fed bij stijgende inflatie niet meteen de rente zal verhogen. Dat is toch wat de beleggers willen, nl. geen renteverhoging!? De beurzen hadden moeten stijgen bij dit goede nieuws!


  Bergen333, eens! De beurs moet gewoonweg dalen punt. De mogelijke kortstondige spike qua inflatie na de corona is gezocht als reden om de koersen te doen dalen. De shorters sorteren voor en zorgen wel voor de begeleiding. Het is toch wel bijzonder dat een aandeel als AMG, cyclisch en grondstofgerelateerd gisteren moest dalen op dit nieuws? Grondstoffen bieden een prima hedge tegen inflatie en desondanks moest de koers omlaag. Tja....
 6. forum rang 8 drooglegging 5 maart 2021 08:12
  Inderdaad vreemd dat het persbericht van de NVB is verwijderd, bij DFT staat het wel vermeld met dezelfde, zeer belangrijke informatie voor bank aandeelhouders.

  Wat ik mij afvraag: zitten de staatsgegarandeerde leningen ook in die 39,9 miljard euro?
  Zo ja! dan zijn 100 bedrijven goed voor >80% van het totaal bedrag.
  Zo niet! dan komt er nog >20 miljard overheen met instellingen als een KLM, Corendon, Fletchers en de rest dat nu geen business genereert.
 7. forum rang 8 drooglegging 5 maart 2021 08:19
  Vanavond nabeurs Europa(17.30 uur)tot sluiting VS(22.00 uur) mag er vuurwerk verwacht worden als ik sommige Amerikaanse websites mag geloven.
  Goldmen Sacks zet in op 2,000% op tienjaars schatpapier, aandelen gaan voorsorteren op ander rente-klimaat.

  De AEX gaat op alle fronten de indices niet volgen daar >50% uit opgeblazen tech bestaat, zwaar vertekend dus, maar zeker ook mogelijkheden om te spelen.
18 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links