Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Brussel onderzoekt of fabrikant MS-medicijn rivalen hinderde

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie onderzoekt of farmareus Teva concurrenten van zijn medicijn tegen de chronische ziekte multiple sclerose (MS) heeft gehinderd. Het onderzoek moet uitwijzen of het Israëlisch-Amerikaanse bedrijf misbruik heeft gemaakt van zijn marktmacht. Het is voor het eerst dat de commissie zo'n onderzoek instelt in de farmaceutische industrie.

Het middel copaxone kan de slopende, nog ongeneeslijke aandoening van het centrale zenuwstelsel bij veel patiënten remmen. Teva verdiende er veel aan en probeerde te voorkomen dat patiënten zouden overstappen naar concurrerende middelen.

Maar de medicijnfabrikant is daarbij mogelijk te ver gegaan en heeft de toegang van rivalen tot de markt op illegale wijze "geblokkeerd of vertraagd", zegt Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging). Zo heeft Teva de in 2015 verlopen patentbescherming op zijn paradepaardje mogelijk kunstmatig opgerekt door steeds opnieuw afgeleide of deelpatenten op copaxone aan te vragen. Fabrikanten die een soortgelijk medicijn maakten, moesten daardoor keer op keer naar de rechter en konden ondertussen hun middel niet verkopen.

Aanwijzingen

Bovendien heeft de commissie aanwijzingen dat Teva hun producten heeft zwartgemaakt bij hulpverleners. Zij kregen te horen dat die onveilig waren.

Teva vocht ook in Nederland een juridische strijd uit met concurrenten. De medicijnmakers Synthon en het toenmalige Mylan, die copaxone na het verlopen van het patent namaakten, trokken uiteindelijk aan het langste eind en mochten hun middelen gaan verkopen.

Als Teva inderdaad over de schreef is gegaan, kan Brussel de farmareus een flinke boete opleggen. De commissie gaat het "grondige onderzoek met voorrang uitvoeren", zegt Vestager.

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare