Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

'Geld alleen gaat niet helpen tegen overvol elektriciteitsnet'

'Geld alleen gaat niet helpen tegen overvol elektriciteitsnet'

DEN BOSCH (ANP) - Hogere investeringen zullen weinig uithalen tegen de overbelasting van het Nederlandse stroomnet, als er niet ook wordt gekeken naar een slimmere inrichting van het net. Dat zegt bestuursvoorzitter Evert den Boer van de regionale netbeheerder Enexis in een toelichting op het jaarverslag van het bedrijf.

Elektriciteitsnetten raken door de explosieve groei van projecten voor de opwekking van groene energie overvol. In het verzorgingsgebied van Enexis, dat klanten in Groningen, Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg op het gas- en elektranet aansluit, steeg de productie in 2020 met 60 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

Het probleem is dat klanten sneller nieuwe zonnepanelen kunnen installeren of andere groene-energieprojecten opzetten dan dat het net kan worden uitgebreid. Onder andere in Limburg en Brabant dreigt het net deze toename niet meer aan te kunnen, waardoor netbeheerders grote gebruikers van het net moeten vragen tijdelijk minder stroom af te nemen of te leveren.

Overgang naar duurzame energie

Het Planbureau voor de Leefomgeving meldde onlangs dat netbeheerders miljarden moeten steken in de uitbreiding van hun net om de overgang naar duurzame energie mogelijk te maken. Maar onbegrensd investeren in uitbreiding van het energienet is volgens Den Boer niet de oplossing, omdat de hogere kosten uiteindelijk voor rekening van klanten en de maatschappij komen. Hij pleit dan er dan ook voor om allereerst te onderzoeken of de inrichting van het net niet logischer kan.

Dit kan bijvoorbeeld door nieuwe opwekkers van energie dicht bij grootverbruikers te plaatsen, aldus de Enexis-topman. Daarnaast moet de centrale Rijksoverheid een sterkere rol gaan spelen dan nu het geval is. Omdat netbeheerders zelf geen voorrang mogen geven bij het aansluiten van bijvoorbeeld de industrie, huishoudens of zonneparken, wil Den Boer dat Den Haag nadrukkelijker die keuzes maakt.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
FASTNED

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
 1. barondehuile 4 maart 2021 12:58
  Al die zonnepaneeltjes zijn tot stand gekomen met een grote hoeveelheid fossiele brandstof en zullen in de toekomst ook nog eens voor een afvalberg gaan zorgen, waar men geen weet van heeft. En nog maar te zwijgen van de roofbouw van de benodigde metalen die ook zullen opraken en hoe moet het dan verder? Bovendien is de opbrengst steeds lager door vervuiling van het oppervlak. Regen krijgt de vogelstront en andere organische vervuiling niet weg. Men beweert dat de levensduur 25 jaar is, dus dan doen ze het niet meer ? Wie beweert de 25 jaar, waarom gen 10 jaar of 50 jaar? De gemiddelde opbrengst aan energie zal dus langzaam afnemen en over de tijdspanne van de "geplande" 25 jaar zal de efficiëntie gemiddeld maar 10% zijn. Bovendien zijn die panelen erg lelijk! Ook nog eens de extra zorgen over de elektriciteit distributie, zoals in dit artikel. En met wind turbines is het al niet veel beter. Het probleem is de wereldbevolking; er is maar plaats op deze aarde voor 1 miljard mensen, maar over enkele jaren zijn dat er tien keer zoveel. Dat is ons probleem.
 2. Banana 4 maart 2021 13:54
  Maar als u de zonnepanelen schoonmaakt brengen ze meer op. Meer zonneuren, dan brengen ze ook meer op. Met de jaren gaan ze in kwaliteit achteruit, dat zegt zelfs de fabrikant. Maar het kan 20 jaar duren. Wel is het zo als de zon niet schijnt dan is er geen stroom.
  Windmolens op land ook niet helemaal goed. Het zijn kolossen van 200 meter hoog en geluid makend die je op 2 km afstand nog kan horen in de nacht. Wil je zoiets in je achtertuin hebben?
  Ze produceren ook niet als het niet waait. En in de Noordzee gaan de metalen in de molens sneller corroderen en belanden in zee , de vissen kunnen niet tegen de trillingen en gaan verhuizen . De zeldzame aarde metalen di nodig zijn voor deze molens zijn inderdaad zeldzaam en vooral alleen te krijgen op enkele plaatsen, o.a. in China. Maar ze raken op of China heeft het zelf nodig.
  Om heel Nederland zonder gas te krijgen moeten bestaande woningen veelal beter geisoleerd worden en dat kost per woning 40.000 euro. Waar is er nog ruimte in Nederland om duizenden gigantische windmolens te bouwen? Energie is ruimte. Bossen of agrarisch land opofferen?
  Problemen te over . Ook woningen in nederland zijn nu veelal te duur. Ze zijn speelbal van beleggingen en speculaties.
  Maar terwijl sommige landen het nooit zover laten komen, gaat Nederland rustig door en laat deze speculaties gewoon doorgaan .
  Een gevaarlijke situatie. Wonen is een primaire behoefte. Woningen zijn er niet om te speculeren of te beleggen. Maar politiek Nederland ruziet om zwarte piet , of dit wel of niet fatsoenlijk is.
  Verkiezingen met zoveel partijen dat het lastig wordt om door de bomen het bos te zien.En wie de grootste mond heeft en beste kan praten scoort wellicht het beste.
  Maar echt de problemen aanpakken.....ah eerst vergaderen en kopje koffie drinken, daarna....weer vergaderen....enz.
 3. forum rang 4 lanciared 4 maart 2021 14:34
  Hoofding boven artikel is duidelijk, artikel ook.
  Maar probleemstelling, en oplossing wordt niet vernoemd.
  Grote aantallen van die grote Redox Flow Batteries zijn nodig, als tussenschakel voor alles in één keer op het net geplaatst kan gaan worden.
  In China zijn ze al bezig grote Redox opslag batterijen te bouwen , met de grote van grote sporthallen. Maar dit zijn dus energie opslagsystemen. Voor opslag van electrische energie.
  Grondstof van deze Redox Flow batterijen is Vanadium.
  Is een kritisch metaal, gedefinieerd als metaal, waarbij de vraag harder stijgt dan de beschikbare productie ( of als grondstof waar er een tekort van is )
  Gevolg is : Lijkt me duidelijk : Stijging van prijs. - En hangt samen met de prijsstijging van grondstoffen, mee met de verwachte aankomende economische groei.
  Kijk even voor grafiek van Vanadium prijs stijging : www.vanadiumprice.com

  Grootste producent van Noord Amerika is AMG, tevens wereldmarktleider in Spent Catalyst Refinery. Hier in Europa hebben we gewoon geen enkele producent van Vanadium, of Ferrovanadium.
  ( Glencore kan het leveren, maar hun Vanadium komt van AMG. Het bedrijf levert hun dit materiaal. Komt van hun )

  AMG staat genoteerd op de Beurs, hier in Amsterdam.
  Bekijk dan ook eens bij het AMG- draadje, het topic : Energietransitie en AMG - blik richting 2030.

  Artikel, hierboven bevestigt wat ook erin geschreven wordt.
 4. THDS 4 maart 2021 15:28
  quote:

  barondehuile schreef op 4 maart 2021 12:58:


  Men beweert dat de levensduur 25 jaar is, dus dan doen ze het niet meer ? Wie beweert de 25 jaar, waarom gen 10 jaar of 50 jaar?


  Stel je die vraag eigenlijk bij ELKE machine? Of dacht ja, dat zich een berekening van levensduur tot zonnepanelen beperkt ?
 5. Schumpedro 5 maart 2021 13:57
  Ik gebruik www.jedlix.com om mijn Tesla slim te laden. Hopelijk straks ook nog eens ontladen, dat zou helemaal mooi zijn. Energie transitie is zeker niet makkelijk, maar er zijn al genoeg handige voorbeelden om dit simpel en effectief op te lossen. Wil Enexis nu gewoon meer ruimte hebben in de regulering of spelen er nog andere belangen.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

FASTNED

52,300 17:35
+1,100 +2,15%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links