Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Hogere olieprijs jaagt producentenprijzen eurozone aan

LUXEMBURG (ANP) - De producentenprijzen in de eurozone gingen in januari behoorlijk omhoog, vooral aangejaagd door de gestegen olieprijzen. Dat meldde het Europese statistiekbureau Eurostat. Door de hogere prijzen die Europese producenten vragen voor hun goederen, wordt ook weer de inflatie gestuwd.

De producentenprijzen klommen in januari met 1,4 procent vergeleken met december toen sprake was van een toename met 0,9 procent. Energie was de belangrijkste aanjager met een plus van 3,5 procent. Als de energiesector uit de vergelijking wordt gelaten was er sprake van een stijging van de producentenprijzen met 0,8 procent.

De olieprijs wordt gestuwd door optimisme over het economisch herstel van de coronacrisis en de productiebeperkingen door oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland. De prijs van een vat Amerikaanse olie ligt inmiddels alweer hoger dan voor de uitbraak van het coronavirus, waardoor de vraag naar olie hard werd geraakt.

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 finance2u 3 maart 2021 11:52
  Als de energiesector uit de vergelijking wordt gehouden dan valt de stijging lager uit.....is het een idee om gewoon ALLES er maar uit te laten? Dan is de inflatie keurig netjes 0! Hahahaha...complete onzin die inflatiecijfers!!! De prijzen zijn gigantisch gestegen en blijven stijgen!!!
 2. @monkeytail 3 maart 2021 12:53
  quote:

  finance2u schreef op 3 maart 2021 11:52:


  Als de energiesector uit de vergelijking wordt gehouden dan valt de stijging lager uit.....is het een idee om gewoon ALLES er maar uit te laten? Dan is de inflatie keurig netjes 0! Hahahaha...complete onzin die inflatiecijfers!!! De prijzen zijn gigantisch gestegen en blijven stijgen!!!


  Het inflatiecijfer wordt op een wetenschappelijk verantwoorde wijze vastgesteld. Als je het doel en de impact cq uitwerking daarvan niet begrijpt, moet je niet meteen roepen dat het onzin is.
  Het gaat om de verhouding.
  De prijzen zijn gigantisch gestegen t.o.v. 1915, ja.
  De prijzen van vliegreizen zijn gedaald en de tweedehands auto's lijken ook enorm gedaald. Misschien heb je meer verstand van verzekeringen.
 3. forum rang 4 jowi 3 maart 2021 13:10
  Beste Monkeytail, hoe verklaar je dan dat we alle lange zo'n lage inflatiecijfers hebben en zelfs gesproken is over deflatie terwijl het gevoel van de burgers anders is en feitelijk nagenoeg alles peperduur is. Hoeveel goederen en diensten zijn er vanaf de invoering van de Euro (2001) tot nu wel niet ruimschoots verdubbeld (is al gemiddeld 5 % per jaar).
  * huizen
  * auto's
  * energie nota's
  * internet en tv abb
  * verzekeringen
  * levensmiddelen
  * horeca (droog en nat)
  * kapsalons
  etc etc

  We worden gewoon voor de gek gehouden met die zgn inflatiecijfers.
3 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare