Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Turkse economie groeide vorig jaar ondanks coronacrisis

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse economie is in het slotkwartaal van afgelopen jaar harder gegroeid dan welk ander land ook, met uitzondering van China. Ook over heel 2020 ging de Turkse economie erop vooruit, ondanks de klap van het grotendeels weggevallen toerisme als gevolg van de coronacrisis. Steunmaatregelen van de overheid pakten gunstig uit.

In het slotkwartaal bedroeg de groei van het bruto binnenlands product (bbp) 5,9 procent en daarmee kwam de groei in heel 2020 op 1,8 procent uit. De Turkse overheid heeft banken afgelopen jaar aangespoord om ruimhartig te zijn met leningen zodat bedrijven en consumenten de coronacrisis konden uitzitten.

Tegelijkertijd is er nog altijd een zeer hoge inflatie in Turkije, die zelfs werd aangewakkerd door het aanjagen van de groei. Dat leidt er wel toe dat Turkse exporteurs kunnen profiteren omdat ze relatief goedkope producten kunnen leveren, geven kenners aan. Ook de toeristische sector kan weer groeien als het aantal vaccinaties in Turkije en in Europese landen toeneemt. De Turkse industrie heeft daarentegen last van de inflatie omdat ze steeds meer moeten betalen voor hun grondstoffen van buitenaf.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat de Turkse economie dit jaar met 6 procent groeit. Wel gaf het fonds een waarschuwing dat de risico's voor de Turkse economie, die er al waren, door de coronacrisis versterkt zijn. Zo moet centralebankpresident Naci Agbal proberen de inflatie onder controle te brengen zonder de groei te veel te remmen en waken voor een oplopende werkloosheid.

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 andre68 1 maart 2021 11:03
  quote:

  HedgeFun schreef op 1 maart 2021 09:33:


  Ik ga niet op vakantie naar Turkije zolang die dictator zijn woorden over ons nazi's noemen niet terugdraait, ben ik de enige?
  Niet alléén om die reden. 4 kg per aankomen na een weekje all inclusive weerhoudt me ook. Early breakfast,late breakfast-lunch,high tea-early dinner,late dinner,midnight snack*, onbeperkt zuipen voor het plebs.

  *Zijn ze bang dat we het ontbijt niet halen omdat we verhongeren tijdens onze slaap?
 2. forum rang 7 Jopie1962 1 maart 2021 12:14
  quote:

  andre68 schreef op 1 maart 2021 11:03:


  [...]Niet alléén om die reden. 4 kg per aankomen na een weekje all inclusive weerhoudt me ook. Early breakfast,late breakfast-lunch,high tea-early dinner,late dinner,midnight snack*, onbeperkt zuipen voor het plebs.

  *Zijn ze bang dat we het ontbijt niet halen omdat we verhongeren tijdens onze slaap?


  Is dat HUN schuld? wie steekt al dat voer dan door zijn grote waffel naar binnen? je kunt ook sporten in die all-inclusive-parken!!
 3. forum rang 4 andre68 1 maart 2021 12:32
  quote:

  Jopie1962 schreef op 1 maart 2021 12:14:


  [...]

  Is dat HUN schuld? wie steekt al dat voer dan door zijn grote waffel naar binnen? je kunt ook sporten in die all-inclusive-parken!!
  Haha je gaat er nog serieus op in ook.......ja die all inclusive resorts trekken de massa omdat je er zo fijn kunt sporten;-)
6 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 

Trending

Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare