Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

'Veel hypotheken overgesloten wegens lage rente'

'Veel hypotheken overgesloten wegens lage rente'

UTRECHT (ANP) - Het aantal hypotheekaanvragen is vorige maand met 10 procent gestegen ten opzichte van februari 2020, meldt Hypotheken Data Netwerk (HDN). Bijna een derde van de circa 45.000 aanvragen is gedaan door oversluiters die wilden profiteren van de lage rentestand.

In totaal werden in februari zo'n 45.000 aanvragen gedaan via het netwerk van HDN, een initiatief van diverse hypotheek-, krediet- en verzekeringsmaatschappijen. Daarvan kwamen er 13.000 voor rekening van oversluiters. De gemiddelde hypotheeksom van deze groep ligt op 252.000 euro. In grote meerderheid kozen ze ervoor om hun rente voor 20 jaar vast te zetten.

Het aantal doorstromers, mensen die naar een tweede of latere koopwoning gaat, daalt al een aantal maanden en kwam uit op iets meer dan een kwart. Daarentegen stijgt het aantal tweede hypotheken, wat erop wijst dat mensen kiezen voor een verbouwing. Starters zijn goed voor 26 procent van de hypotheekaanvragen, wat een iets kleiner aandeel is dan een maand eerder.

Naar schatting van de organisatie verloopt ongeveer 85 procent van de hypotheekaanvragen in Nederland via het netwerk van HDN.

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Japio_ 1 maart 2021 08:29
  quote:

  Lepre Chaun schreef op 1 maart 2021 08:13:


  Goed voor ABN als grootste Hypotheek verstrekker .
  En natuurlijk andere producten die zij dan verstrekken .


  Zelfstandigen met een flink eigen vermogen en of een aanzienlijke overwaarde op hun huidige woning krijgen een overbruggingshypotheek pas na heel heel veel gezeik getrek en gedoe rond.
  De inspanning die banken hiervoor moeten doen daar blijft echt niet veel geld over.
 2. Contrair1975 1 maart 2021 12:31
  quote:

  objectief schreef op 1 maart 2021 08:21:


  [...]Hoezo goed; dat levert toch minder rente op.


  Ik had toevallig zelf deze ochtend telefonisch overleg met mijn hypotheek verstrekker om de rentevaste periode (nu 2026) open te breken voor 15 jaar (mijn hypotheek loopt af in 2038, 20 jaar is dus niet mogelijk). Ik betaal dan NU eenmaal een forse boete die hun winst op korte termijnen zal vergroten met wellicht een lagere marges voor de 2021-2036 periode.

  Voor mij persoonlijk wordt de boete de komende 5 jaar voor 95% gecompenseerd vanwege lagere maandlasten in de komende 5 jaar. Een kleine premie dus voor de zekerheid dat ik tot het einde van mijn hypotheek rond 1.5% rente ga betalen.

  Mijn eerste (top-)hypotheek in 2008 voor deze woning was bruto 2400 euro/maand. Na het oversluiten wordt dit 735 euro, ook geholpen door extra aflossingen en waarde-verhoging van 35%. Geeft ook aan waarom de huidige huizenprijzen niet onlogisch zijn
 3. watnuweer 1 maart 2021 13:22
  Precies dezelfde ervaring had ik in het begin van de jaren negentig. Ik kocht een huis, wat het dubbele kostte en ik ging minder betalen omdat mijn rentepercentage halveerde van 9.2% (begin 1991) naar 4,5% (midden 1995).
  Nu rol ik steeds vijf jaar door; een goede mix van vastigheid en flexibiliteit en de kortere periodes zijn normaal gesproken goedkoper.
9 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare