Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

PostNL profiteert volop van coronacrisis, winst ruim verdubbeld

PostNL profiteert volop van coronacrisis, winst ruim verdubbeld

DEN HAAG (ANP) - PostNL heeft sterk geprofiteerd van de coronacrisis waardoor mensen veel meer post verstuurden en pakketten bestelden. De onderneming zag de jaaromzet stijgen, waarbij de winst meer dan verdubbelde ten opzichte van een jaar eerder.

Doordat veel mensen vorig jaar noodgedwongen thuisbleven vanwege de viruspandemie heeft internetshoppen een vlucht genomen, en daardoor had PostNL veel meer pakketjes te bezorgen. Dat zorgde ervoor dat de omzet van het bedrijf steeg tot krap 3,3 miljard euro, afgezet tegen dik 2,8 miljard euro een jaar eerder. In het slotkwartaal van 2020 waarin ook veel winkels dicht moesten, zette het bedrijf ruim 1 miljard euro om.

Voor dit jaar rekent PostNL erop 10 tot 12 procent meer pakketten te zullen bezorgen. Volgens het postbedrijf heeft de coronapandemie het onlinewinkelgedrag van consumenten versneld. Ook als de winkels straks weer open mogen en het virus onder controle is, rekent PostNL op een stevige groei van de pakketvolumes. Volgens PostNL zal die groei tegen de 10 procent per jaar bedragen.

Slotkwartaal

Bij de postbezorging viel de krimp in het slotkwartaal van 2020, met een daling van 0,2 procent, lager uit dan verwacht. Evengoed werden in heel vorig jaar 9,6 procent minder brieven en kaarten bezorgd. Het overgrote deel van de postbezorging betreft doorgaans zakelijke verzenders.

PostNL verwacht zijn personeelsbestand verder uit te moeten breiden om de druk aan te kunnen. Afgelopen jaar werden zo'n duizend nieuwe mensen aangenomen. Ook de komende jaren zal er sprake zijn van een groeiend personeelsbestand. Verder opent het bedrijf twee nieuwe sorteercentra en een nieuwe locatie voor de afhandeling van kleine pakketten.

Goede prestaties

Alles bij elkaar steeg de winst uit voortgezette activiteiten van PostNL van 72 miljoen euro in 2019 naar 209 miljoen euro afgelopen jaar. Vanwege de goede prestaties werd de winstuitkering voor medewerkers verhoogd. Verder kondigde PostNL aan het betalen van dividend aan de aandeelhouders te hervatten. PostNL wil hen 0,28 euro per aandeel uitkeren.

Topvrouw Herna Verhagen van PostNL spreekt in een toelichting van een uitzonderlijk jaar met ongekende omstandigheden. Ook dit jaar zal volgens haar de onzekerheid rond de coronapandemie aanhouden. De komende jaren zal PostNL ook 80 miljoen euro uitgeven aan verdere digitalisering.

De komende jaren mikt PostNL op een structurele verhoging van het brutoresultaat. Die kwam vorig jaar, los van het positieve corona-effect van 55 miljoen euro, uit op 190 miljoen euro. Volgens PostNL moet dit bedrag 80 miljoen tot 100 miljoen euro hoger kunnen uitvallen. De groei moet volledig komen van de pakketdienst van het bedrijf. Bij de postdivisie hoopt PostNL op een stabiele bijdrage.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
PostNL

Gerelateerd

Reacties

27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 Makita 1 maart 2021 07:52
  Net debt einde 2020 op 407mln

  EBIT 2020 op EUR245mlm
  DA 2020 op EUR164mln
  EBITDA20 dus op EUR409mln

  Ondernemingswaarde (EV) momenteel 1724mln (495mknx3,52) + 407mln = 2149mln

  EV/EBITDA20 = 5,25x (superlaag, kijk maar naar Deutsche Post en Royal Mail met 7-8x, UPS zelfs 16x)

  Winst per aandeel is 43 cent per aandeel
  Koerswinstverhouding is nu slechts 8,2x (12-15x is normaler)

  Dividendrendement is nu ~8% (en 3 jaar minimaal vooruit aangekondigd!)

  Dividend 2020 dus 28 cent
  Dividend 2021 verwachting minimaal 29 cent
  Dividend 2020 verwachting minimaal 29 cent

  Ex-dividend 22 april as. En dan eind augustus interimdividend (1/3deel). Dus 37 cent dividend de komende 6 maanden!
 2. schubi007 1 maart 2021 08:10
  quote:

  mok schreef op 1 maart 2021 08:05:


  Laat ze de tarieven maar verlagen. Als ik iets bestel uit China, wordt iets van 10 euro al gratis verzonden en brengt PostNL het mij, maar als ik het terug moet sturen kost het mij 23 euro verzendkosten. Heel bizar.


  Correct zou zijn om tarieven vanuit China te verhogen. Dat staat nog op de derdewereld tarievenlijst. Dat het nu goedkoper uit China komt dan uit de andere kant van NL slaat nergens op.

  Het zorgt voor enorme milieubelasting als transportkosten niet reëel worden berekend.

  Idem ook voor bijvoorbeeld de verplichte gratis verzending van bol.com. Het zorgt ervoor dat er geen voordeel is om spullen bij 1 leverancier te bestellen.
  Enorm jammer vind ik. Je gaat toch niet een brood bij 1 bakker en 10 minuten later nog een brood bij de bakker kopen.
 3. Damokless 1 maart 2021 08:12
  quote:

  mok schreef op 1 maart 2021 08:05:


  Laat ze de tarieven maar verlagen. Als ik iets bestel uit China, wordt iets van 10 euro al gratis verzonden en brengt PostNL het mij, maar als ik het terug moet sturen kost het mij 23 euro verzendkosten. Heel bizar.


  Lekker in de materie verdiept! O, wacht, misschien als je verder onderzoekt kom je achter de reden van de explosieve groei van oa Aliexpress. Kleine hint: PostNL heeft er niets mee te maken.

  Of is dit gewoon huilebalk 3 die gefrustreerd is dat hij de boot heeft gemist? En door.... (VOLLE KRACHT VOORUIT ; ))
 4. forum rang 4 Bir 1 maart 2021 08:50
  quote:

  mok schreef op 1 maart 2021 08:05:


  Laat ze de tarieven maar verlagen. Als ik iets bestel uit China, wordt iets van 10 euro al gratis verzonden en brengt PostNL het mij, maar als ik het terug moet sturen kost het mij 23 euro verzendkosten. Heel bizar.


  Weet je zeker dat je begrijpt hoe de distributie wereld werkt?
27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

PostNL Koninklijke 4,587 07 mei
+0,057
+1,26%
 

Trending

Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare