Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Zweedse economie verrast met krimp in slotkwartaal 2020

STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - De Zweedse economie is in het vierde kwartaal van 2020 tegen de verwachting in gekrompen. Dat kwam vooral doordat de uitgaven van huishoudens scherp daalden. Ook een toename van de exportvraag kon een krimp niet voorkomen.

Het bruto binnenlands product daalde in het vierde kwartaal met 0,2 procent, meldde het statistiekbureau van Zweden. Bij een voorlopige raming werd nog een groei van 0,5 procent gemeld.

De trage vooruitgang in het vaccinatieprogramma en de opkomst van besmettelijker varianten van het coronavirus hebben de Zweedse regering gedwongen strengere beperkingen op te leggen. Voor het eerste kwartaal van dit jaar wordt ook een lichte economische krimp verwacht.

De cijfers van vrijdag wijzen er ook op dat Zweden te maken heeft met een zogenaamd K-vormig herstel. Daarbij presteert de industriële sector relatief goed, terwijl de dienstensector te lijden heeft onder de pandemie.

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 drooglegging 27 februari 2021 13:07
    Wishfull thinking, het meeste zit tussen de oren, de westerse landen zien nu een zogenaamd ND-vormig herstel.

    *ND: Niet Duurzaam.

    Alles bijgestort op staatssteun en belastinggeld, want daar moet de "groei" vandaan komen natuurlijk.

    Ik wil bijna zeggen Het Chinese Model: we bouwen bruggen, steden en snelwegen zonder dat er vraag naar is en of het nodig is, het wordt gemaakt voor eeuwige leegstand en toch is het economische groei in directe zin.
4 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare