Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

EU-landen eens over wet openbare belastingafdracht multinational

BRUSSEL (ANP) - De EU-lidstaten zijn het eens geworden over een wetsvoorstel dat multinationals verplicht openheid te geven over hun winstcijfers en hoeveel belasting ze betalen in ieder Europees land waar ze actief zijn. De regel moet belastingontwijking tegengaan.

Het wetsvoorstel voor meer transparantie over belastingen van de Europese Commissie dateert al van 2016, maar werd door een groep EU-landen, waaronder Duitsland, tegengehouden. Nederland staat er wel achter.

Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks): "Multinationals ontspringen al jaren de belastingdans en zijn meester in het verdoezelen daarvan. Met deze wet kan iedereen zien hoeveel, of hoe weinig, belasting grote bedrijven betalen in ieder land waar ze actief zijn, zodat het geschuif met winsten kan worden aangepakt."

De openbare rapportage per land geldt vooralsnog alleen in de EU. Voor landen daarbuiten hoeven bedrijven de bedragen niet uit te splitsen per land. Volgens ontwikkelingsorganisatie Oxfam, die van "een doorbraak" spreekt, en Transparancy International moet het wetsvoorstel dan ook worden aangescherpt.

De lidstaten moeten het akkoord nog formeel bekrachtigen, maar daarna gaan ze met het EU-parlement en de commissie onderhandelen over de definitieve wet.

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. Banana 26 februari 2021 03:03
    Goed zo. Amazon betaalt alleen 1,2% belasting ! Rara hoe kan dit. Waarschijnlijk brievenbus constructie of Nederland belastingparadijs.Geen wonder dat het de producten goedkoper kan aanbieden dan de winkeliers. Mensen kijken in de winkels en vragen van alles, maar kopen later on line bij Amazon omdat het een tientje goedkoper is. En later gaan bijna alle winkels over de kop. Amazon haalt ook zijn meeste verdiensten uit reklame en niet uit on line verkopen. Maar is wel in vele landen de grootste qua on line verkopen en in Amerika is hun omzet al 50% van alle on line omzet daar. In India is Amazon al verboden omdat het teveel retailers kapot maakt.
    Tijd om uit te zoeken waarom de multinationals alles omzeilen en alleen maar groter worden en alle concurrentie opslokken.
1 Post
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare