Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ondernemers: doe sectoren op zijn minst gedeeltelijk weer open

DEN HAAG (ANP) - De wegens de coronapandemie gesloten sectoren moeten zo snel mogelijk op zijn minst gedeeltelijk weer open, vinden ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. "We kunnen niet langer wachten, ondernemers gaan kapot. Als volledige heropening écht niet kan, doe dan in elk geval dit", is hun dringende oproep.

Samen met de betrokken branches hebben de organisaties een plan ingediend bij het ministerie van Economische Zaken. Daarin staan mogelijkheden uiteengezet voor zo'n gedeeltelijke heropening van de gesloten sectoren.

Zo zouden winkels weer open moeten voor klanten op afspraak, met een maximum aantal personen per vierkante meter. Kappers en andere contactberoepen zouden als het aan de ondernemers ligt ook weer aan de slag moeten kunnen, als hiervoor specifieke voorschriften komen. Met soortgelijke maatregelen denken ze dat bijvoorbeeld ook terras- en restaurantbezoek weer mogelijk zouden zijn.

Wat kan er wel?

"Kijk naar wat wél kan, daar gaat het om", zegt VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen. "Wij hebben het idee dat er op 3 maart in ieder geval wel íets zou moeten kunnen." Voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland benadrukt dat langer uitstellen eigenlijk niet kan. "De rek bij onze bedrijven is er volledig uit. We hebben steeds begrip gehad dat alles draaide om de volksgezondheid, en natuurlijk vinden we dat nog steeds belangrijk, maar het is niet of of. Je moet doen wat je kan om ook bedrijven in leven te houden."

Dit plan voor de korte termijn zien Thijssen en Vonhof als 'fase 1'. Fase 2 zou dan de inzet van de coronatestbewijzen betreffen om allerlei activiteiten eerder of op grotere schaal mogelijk te maken dan volgens de huidige routekaart van het kabinet zou kunnen. De organisaties drongen eerder deze week ook al aan op een plan waarbij gebruik wordt gemaakt van coronatestbewijzen, om zo versneld versoepelingen door te voeren. Tot concrete, uitgewerkte voorstellen van de overheid heeft dit nog niet geleid, stellen ze.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 stockholder 20 februari 2021 18:24
    quote:

    small_investor schreef op 20 februari 2021 17:38:

    Je moet niet bij de politiek zijn maar bij de wetenschap. En de wetenschap is van Dissel. Je kan ook proberen zijn mond dicht te plakken.
    Poilitiek is verantwoordelijk en neemt de beslissingen. Het gaat niet aan om alleen de belangen van de gezondheid zorg te behartigen.
    Je zal maar ondernemer zijn. Wat meer empathie voor deze sector zou wenselijk zijn.
  2. forum rang 4 Go Go Go ! 20 februari 2021 19:26
    De overheid neemt uiteindelijk beslissingen, maar of dit de juiste beslissingen zijn ?

    Het is inderdaad zo dat politici geen medici zijn. Men leunt zwaar op het OMT voor wat betreft de adviezen. Want je zou toch eens zelfstandig je beslissingen maken op basis van logica, toch ? Het OMT heeft daarentegen weer geen verstand van “de economie” en ziet het liefst geen enkele Corona-patiënt meer in het ziekenhuis. Zie daar ....het kleine cirkeltje is dan al snel rond en daarmee ook weinig uitzicht op snelle versoepeling. Kijk maar naar de krampachtige schrikreactie van rubberen Mark in het proces over het loslaten van de avondklok

    Politiek en OMT zitten nu eenmaal opgesloten in hun eigen tunnelvisie. Leer er dus maar mee leven.

  3. Wilmetpensioen 21 februari 2021 10:16
    Het is goed dat VNO NCW iets roept, maar sectoren onderling hebben tegenstrijdige belangen. Online shoppen en gewone winkels staan lijnrecht tegenover elkaar. Het behoud van de gewone winkelstraat is mjns inziens in het nationale belang. VNO NCW zou zich ook veel meer moeten aantrekken van de ongelijke arbeidsverhoudingen tussen winkels en online winkels. Dat er geen CAO is voor distributiecentra, vindt VNO NCW prima. En daar knelt de schoen. Er kan een hele branche ontstaan OMDAT de lonen van Oost Europeanen in distributiecentra en bij pakketbezorgers zo laag zijn. De kosten van het pakje zullen uiteindelijk worden gepresenteerd aan de belastingbetaler. Zoals de kosten van Turken en Marokkanen, die vroeger de kassen bevolkten, nu worden betaald door de belastingbetaler. Le histoire se repete.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links