Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Galapagos bezint zich na recente tegenvallers

MECHELEN (ANP) - Biotechnologiebedrijf Galapagos gaat zijn ontwikkelingspijplijn tegen het licht houden. Na teleurstellende resultaten bij een aantal recente testen met mogelijke medicijnen, is dat noodzakelijk. De onderneming kan dan ook nog niets zegen over hoeveel geld het dit jaar denkt uit te trekken voor onderzoek en ontwikkeling.

Afgelopen jaar was een "bewogen jaar", zegt topman Onno van der Stolpe. Hij wijst op de goedkeuring van reumamiddel filgotinib op de Europese en Japans markt. Het feit dat het middel in de Verenigde Staten niet wordt goedgekeurd, werpt daar echter een schaduw overheen. Dat leidde bovendien tot een herziening van een grote deal met de Amerikaanse farmaceut Gilead.

Die betaalde in 2020 wel mijlpaalbetalingen ter waarde van ruim 90 miljoen euro voor de goedkeuringen in Japan en Europa. De omzet van Galapagos bedroeg mede daardoor 530,3 miljoen euro. Dat was aanzienlijk lager dan in 2019 toen Galapagos de deal met Gilead afsloot en in één keer 667 miljoen euro ontving.

Ontwikkelingskosten

Tegenover de omzet van 2020 stond het feit dat Galapagos 523,7 miljoen euro aan ontwikkelingskosten uitgaf. Met alle overige kosten meegerekend bleef een verlies van 311 miljoen euro over. Een jaar eerder werd door de deal met Gilead nog een winst van 148,7 miljoen euro in de boeken gezet.

Sinds juli 2019 ging de koers van het aandeel Galapagos lange tijd omhoog. Door de tegenvallers met filgotinib en de herziene deal zakte de prijs per aandeel al flink. Toen eerder deze maand een test naar een middel tegen longfibrose werd stopgezet kelderde het aandeel opnieuw. Van een piek in februari vorig jaar van meer dan 252 euro ging de prijs van een aandeel Galapagos omlaag naar 69,30 bij het slot van de handel donderdag. Dat niveau is gelijk aan dat van april 2019 voordat de koers door de deal met Gilead werd opgestuwd.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Galapagos

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
 1. thepouw 19 februari 2021 07:40
  quote:

  mamaloe schreef op 19 februari 2021 06:46:


  Je zal ze maar weer hebben. Wat een drama’s toch op de beurs. Geen 1 bedrijf doet het goed meer. Andere soort beleggingen dan maar, het zal toch de crypto worden ben ik bang, maar niet verkeerd. Want de beurs is toch tien keer niks meer.


  Ik weet niet waar jij bent geweest de afgelopen jaren, maar de beurs gaat toch fantastisch? Met Galapagos ben ik de mist ingegaan (weer terug bij aankoopkoers), maar dat wordt meer dan goedgemaakt met BESI, ASML, AMG, etc, etc...
 2. Nice guy 19 februari 2021 08:14
  quote:

  mamaloe schreef op 19 februari 2021 06:46:


  Je zal ze maar weer hebben. Wat een drama’s toch op de beurs. Geen 1 bedrijf doet het goed meer. Andere soort beleggingen dan maar, het zal toch de crypto worden ben ik bang, maar niet verkeerd. Want de beurs is toch tien keer niks meer.


  De beurs staat bijna op een all time high en jij zegt dat het allemaal niks is? Dan heb je echt iets verkeerd gedaan.
14 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Galapagos 63,140 07 mei
+0,610
+0,98%
 

Trending

Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare