Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

News Corp van mediamagnaat Murdoch sluit deal met Google

NEW YORK (ANP/RTR) - News Corp heeft met Google een wereldwijde overeenkomst gesloten over de rechten op de inhoud van nieuwssites. De bedrijven gaan onder andere een abonnementsplatform ontwikkelen, advertentie-inkomsten delen en audio- en videojournalistiek via videoplatform YouTube uitbouwen. Volgens mediamagnaat Rupert Murdoch, die de controle heeft over News Corp, is het een van de grootste deals met een zogeheten 'big tech'-bedrijf ooit.

De deal volgt op jaren strijd tussen Murdoch en Google. Het recentst was dit in Australië, waar Google zelfs dreigde zijn zoekmachine uit de lucht te halen om "onwerkbare" wetten over inhoud te vermijden. De deal kan worden gezien als een sluitstuk voor de 89-jarige mediamagnaat, zijn zoon Lachlan en News Corp-topman Robert Thomson in de kwestie over compensatie voor zogeheten 'premium content' van platforms.

Murdoch verzekerde zich eerder van betalingen van Apple en Facebook voor hun Apple News- en Facebook News-producten. Financiële details van de deal met Google werden niet gemeld.

Eerder stemde Google in om over een periode van drie jaar 76 miljoen dollar te betalen aan een groep van 121 Franse nieuwsuitgevers om een einde te maken aan een meer dan jaar durende ruzie over auteursrechten. In Australië zouden twee grote televisiezenders soortgelijke deals met Google hebben gesloten ter waarde van 47 miljoen dollar per jaar. Ook met grote uitgevers in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Brazilië en Argentinië kwam Google eerder tot een vergelijk.

De Australische deals komen enkele dagen voordat de regering nieuwe wetten zal afkondigen. Die maken het mogelijk dat een onafhankelijke partij vergoedingen voor inhoud vaststelt als Google er niet zelf in slaagt een deal te sluiten. De ophanden zijnde aanscherping zou een rol hebben gespeeld bij het lostrekken van de onderhandelingen die een jaar eerder vastliepen.

In januari sloot persbureau Reuters een overeenkomst met Google om de eerste wereldwijde nieuwsleverancier te worden voor Google's News Showcase.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Alphabet
Alphabet

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 ramp 2017 17 februari 2021 21:04
  quote:

  WijHetVolk schreef op 17 februari 2021 19:07:

  Fijn, het ene bedrijf steelt onze privacy en het andere bedrijf zorgt voor politiek correcte indoctrinatie informatie.
  Secuur is nu ongeveer terug op nivo middel eeuwen , ook de inquisitie doet weer mee want wie de Haagse ( toen roomse ) leugen niet accepteert word op de sociale brandstapel gegooid ...
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. Alphabet 27 sep
  130,540
  +1,54% +1,975
 2. Alphabet 27 sep
  131,475
  +1,56% +2,025

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links