Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Economie kromp 3,8 procent in 2020, sterkste achteruitgang ooit

Economie kromp 3,8 procent in 2020, sterkste achteruitgang ooit

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse economie is in coronajaar 2020 met 3,8 procent gekrompen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is daarmee sprake van de sterkste krimp ooit gemeten. Zo was de achteruitgang in crisisjaar 2009 nog 3,7 procent.

In het slotkwartaal van 2020 was volgens het CBS sprake van een minieme krimp van 0,1 procent. Dat kwam vooral doordat huishoudens in de laatste maanden van het jaar minder uitgaven ook door de aangescherpte coronamaatregelen. Doordat de investeringen goeddeels op niveau bleven was de neergang niet zo stevig als eerder dat jaar.

In het tweede kwartaal van het jaar was nog sprake van een krimp van 8,5 procent toen de economische bedrijvigheid hard werd geraakt door de eerste lockdown tegen het coronavirus. In het derde kwartaal toonde de economie veerkracht met een groei van 7,8 procent. Dat kwam vooral doordat maatregelen goeddeels werden opgeheven.

Horeca

Vooral de sluiting van de horeca zorgde er afgelopen jaar voor dat consumenten minder uitgaven deden. In totaal zakte de consumptie met 6,6 procent in, waarmee volgens het CBS sprake is van de grootse krimp van de bestedingen door huishoudens ooit gemeten. Naast de horeca werd ook minder uitgegeven aan recreatie en cultuur. Daartegenover werd wel meer besteed aan elektronica en woninginrichting.

Ook aan vervoersmiddelen als auto's vrachtwagens en vliegtuigen werd minder geld uitgegeven. Daarnaast werd er ook minder geïnvesteerd in woningen en bedrijfsgebouwen. De investeringen in infrastructuur en computers groeiden wel.

Import en export

De consumptie door de overheid groeide vorig jaar met 0,2 procent. Vooral de uitgaven aan overheidsdiensten zoals politie, defensie en openbaar bestuur lagen hoger dan een jaar eerder.

De uitvoer van goederen viel vorig jaar 4,3 procent lager uit. Vooral de export van transportmiddelen, aardolieproducten en diensten waren fors lager dan een jaar eerder. De import daalde met 4,5 procent. Een groot deel van die krimp komt op rekening van toeristen. Zo bleven buitenlandse toeristen weg uit Nederland, waarmee ze ook geen geld pompten in de Nederlandse economie. Het tegenovergestelde gold voor Nederlanders die veel minder naar het buitenland op vakantie gingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Rowi62 16 februari 2021 10:06
    Wopke denkt dat we allemaal vrijwillig drie maal naar de kapper gaan en alsnog winterkleren gaan kopen. Hoe naief kan je zijn. De halve middenstand naar de klote voor niets. NL en EU is een zinkend schip. Milieu boven economie en al het werk gaat naar Azie. Alleen de landbouw en transport redt ons nog. Geef die vrij baan nu de komende 10 jaar.
  2. Cheff 16 februari 2021 10:14
    quote:

    Jopie1962 schreef op 16 februari 2021 09:43:

    "Economie kromp 3,8 procent in 2020, sterkste achteruitgang ooit"

    En dát terwijl we er tientallen miljarden ingestopt hebben om het bloeden te stelpen !
    Inderdaad. En het is allemaal uiteindelijk uitstel.
    Een deel van de bedrijven die nu steun krijgen gaan straks net zo hard alsnog failliet verwacht ik.
    Tevens is het maar de vraag wat de consument gaat doen als we weer een beetje terug zouden gaan naar normaal. Gaan mensen dan opeens elke dag uit eten?
    Ik verwacht van niet. De angst die gezaaid is, gaat zijn uitwerking hebben en dat gaat de economie niet vlot trekken. En hoe langer de maatregelen duren hoe langer het herstel zal zijn.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links