Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

ING en Shell grote winnaars op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - ING en Shell waren maandag grote winnaars op de aandelenbeurs in Amsterdam. De aandelen van de bank en het olie- en gasconcern profiteerden van een positieve stemming op de Europese markten. De hoop op een stevig economisch herstel van de coronacrisis gaf de aandelenhandel een steuntje in de rug.

ING (plus 6,5 procent) dankte zijn stevige plus tevens aan een adviesverhoging door analisten van Morgan Stanley. De bank was daardoor opnieuw koploper in de AEX-index aan het Damrak. Het aandeel steeg vrijdag al bijna 7 procent dankzij sterke resultaten van de bank. Olie- en gasconcern Shell kreeg er daarnaast bijna 6 procent aan beurswaarde bij, mede dankzij de oplopende olieprijzen.

Geholpen door de koerswinsten van ING en Shell zette de AEX de opmars richting de 700 punten voort. De graadmeter ging 1,2 procent hoger de handel uit op 685,18 punten. De laatste keer dat de hoofdindex de psychologische grens van 700 punten wist te bereiken was tijdens het hoogtepunt van de internetzeepbel in 2000. De MidKap won 0,2 procent tot 1013,34 punten. Frankfurt en Parijs stegen tot 1,5 procent. Wall Street was de hele dag gesloten vanwege President's Day.

Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk ging de beurs extra sterk omhoog. De Londense FTSE-index dikte 2,5 procent aan. In het land heeft inmiddels bijna een kwart van de bevolking de eerste prik gekregen tegen het coronavirus. Door de succesvolle vaccinatiecampagne hoopt premier Boris Johnson over een week de strenge coronamaatregelen wat te versoepelen.

Ook in Parijs was er in het oog springend beursnieuws. Daar maakte het aandeel Vivendi een koerssprong van bijna 20 procent. De mediagroep mikt met de Amsterdamse beursgang van UMG op een waardering van minstens 30 miljard euro. UMG is het muzieklabel achter popsterren als Lady Gaga, Taylor Swift en Billie Eilish.

De beurs in Amsterdam is al langer geliefd voor noteringen van investeringsvehikels. Bernard Arnault, de rijkste man van Frankrijk, wil zijn investeringsfonds Pegasus Europe naar het Damrak brengen. Met de beursgang wil de oprichter van luxegoederenconcern LVMH honderden miljoenen euro's ophalen om te investeren in Europese financiële bedrijven.

De euro noteerde op 1,2137 dollar, tegen 1,2127 dollar op vrijdag. De olieprijzen stonden rond het hoogste niveau in ruim een jaar. Een vat Amerikaanse olie werd 1,2 procent duurder op 60,16 dollar. Brentolie klom 1,4 procent in prijs tot 63,28 dollar.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX
Royal Dutch Shell A

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 beleggertje2020 15 februari 2021 18:48
  Ha ha de grote winnaars van vandaag worden juist de gigantisch grote verliezers van 2021 ! Dacht je nu werkelijk dat de corona voorbij is begin maart. Tussen maart en de zomer gaat het juist vet veel faillisementen regenen . Ze denken zeker dat EU-ondernemers een eindeloze pot met geld hebben . Schulden uit faillisementen worden niet terugbetaald aan de banken hoor ! pfffft. Ook Olie en gas zal het wellicht niet goed doen door al die klimaatmaatregelen van het linkse kabinet.
 2. forum rang 7 boldie 15 februari 2021 19:19
  quote:

  beleggertje2020 schreef op 15 februari 2021 18:48:


  Ha ha de grote winnaars van vandaag worden juist de gigantisch grote verliezers van 2021 ! Dacht je nu werkelijk dat de corona voorbij is begin maart. Tussen maart en de zomer gaat het juist vet veel faillisementen regenen . Ze denken zeker dat EU-ondernemers een eindeloze pot met geld hebben . Schulden uit faillisementen worden niet terugbetaald aan de banken hoor ! pfffft. Ook Olie en gas zal het wellicht niet goed doen door al die klimaatmaatregelen van het linkse kabinet.
  gelukkig zijn de olie en gas boeren niet alleen afhankelijk van Nederland :)
 3. Strijker 15 februari 2021 21:54
  Ik ben zeker ook een voorstander van de Stroppenpot. In de jaren 80/90 mochten MKB ook een Maximale vrijwillige stroppenpot opbouwen. Latere jaren is beslist dat MKB bedrijven hun stroppenpot verplicht in 10 jaar af moesten afbouwen. De Commerciële en de Fiscale jaarrekeningen van deze tijd vertonen een verdeeld overzicht, mede door de vele voorzieningen die opgevoerd worden en dan zie je als belegger de bomen door het bos niet meer. De Fiscale Jaarrekening wordt in 99% niet openbaar gemaakt, wel zie je de totale Vennootschapsbelasting staan in de Commerciële jaarrekening. Verder zie je wel de stand van de afschrijvingen van Materiele activa, maar niet de werkelijke waarde van de actuele activa waarde.
 4. Sebasssss 15 februari 2021 23:07
  quote:

  small_investor schreef op 15 februari 2021 22:19:


  Gelukkig heb ik ze niet, ing en rd wat een rotzooi, dat die nog niet van de aex zijn gegooid is onverklaarbaar.


  Rotzooi he. Ruim 15% als weging samen binnen de AEX maar het is echt troep! Bah! Realistisch dat deze naar de midcap gaan ook!
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 17 sep
  789,49
  -1,09% -8,66
 2. 17,182
  -0,68% -0,118

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links