Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Turkije mogelijk op zwarte EU-lijst belastingparadijzen

Turkije mogelijk op zwarte EU-lijst belastingparadijzen

BRUSSEL (ANP) - De EU overweegt Turkije op haar zwarte lijst van belastingparadijzen te zetten. Ankara weigert belastinginformatie met de EU-lidstaten te delen. Nederland is volgens ingewijden voorstander van de maatregel.

De EU-ministers van Financiën vergaderen dinsdag over mogelijke aanpassing van de lijst, maar het is niet zeker dat de 27 landen het eens kunnen worden over Turkije. De zwarte lijst wordt twee keer per jaar herzien voor landen en gebieden buiten de Europese Unie waar de autoriteiten (bijna) geen vennootschapsbelasting heffen, niet transparant zijn of onwelwillend staan tegenover de strijd tegen belastingontwijking.

Er staan momenteel twaalf landen van buiten de EU op de lijst, waaronder Barbados, Panama en de Amerikaanse Maagdeneilanden. Volgens ontwikkelingsorganisatie Oxfam moet de EU haar criteria versterken en bovendien Europese belastingparadijzen aanpakken. Slechts twee van de dertien landen buiten de EU die helemaal geen vennootschapsbelasting heffen staan op de lijst en maar een van de achttien met een belasting beneden 12,5 procent, stelt Oxfam in een nieuwe analyse van de lijst. De organisatie vindt dat ook EU-landen Nederland, Cyprus, Ierland, Luxemburg en Malta erop horen.

Kritiek op de lijst

Ook het Europees Parlement heeft kritiek op de lijst. Vorige maand nam het een resolutie aan van Paul Tang (PvdA) om het "verwarrende en inefficiënte" systeem te herzien en aan te scherpen, met duidelijke criteria en harde maatregelen tegen belastingparadijzen.

De laatste aanpassing dateert van oktober met de toevoeging van de Caribische eilanden Anguilla en Barbados. De Kaaimaneilanden en Oman gingen er juist af omdat die hervormingen in hun belastingwetgeving hadden doorgevoerd, stelden de ministers toen.

De lijst werd in december 2017 voor het eerst opgesteld.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. Maan Arkenbosch 15 februari 2021 20:50
    Veel zwart geld gaat via moskeeën naar Turkije. Dat zijn veel Turkse horeca ondernemers,kappers, autohandel enz.met Turkse klanten. Ook zitten de Turken in drugs, terwijl ze veel uit sociale uitkeringen trekken. Huwelijken worden in de Moskee gesloten en zijn niet traceerbaar voor de belastingdienst en dat crieert z.g. een persoon huishoudens.Er moeten meer camera-s en gezicht herkenning opgehangen worden.Voorts moet er onderzoek en controle in de moskee, Turkse scholen enz. plaats vinden. De politiek moet eerst deze financiële lekken opsporen voordat wij weer belasting verhogingen voor onze kiezen krijgen.
  2. efnisa 19 februari 2021 00:38
    quote:

    suske wiet schreef op 15 februari 2021 14:58:

    De Turken hebben hopen en hopen geld geleend dat nooit terugbetaald gaat worden .
    Dat ze daar nu pas achter komen ;
    Vroeger dacht men Turkije is strategischs van belang ,geef ze maar kredieten .
    Erdogan heeft weer binnenpretjes
    Waar hebben de Turken geld geleend?
    ECB? Nederland? Of IMF?
    Je zegt iets dat nergens op slaat!
    Wat betreft belasting paradijs kan Turkije niet tippen aan Nederland hoor! Je moet eens navraag doen hoeveel geld de multinationals via Nederland wegsluizen..zonder een cent te betalen....
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links