Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Jaarwinst ING halveert door coronacrisis

Jaarwinst ING halveert door coronacrisis

AMSTERDAM (ANP) - ING heeft door de coronacrisis afgelopen jaar ruwweg de helft minder winst gemaakt. Volgens het financiële concern drukten de viruspandemie en de strenge lockdownmaatregen met name op de vraag naar leningen, zowel bij consumenten als bedrijven. Ook moest er veel geld apart gezet worden voor leningen die mogelijk nooit meer worden terugbetaald, al speelde dat laatste wel minder in de laatste maanden van het jaar.

Onder de streep bleef een kleine 2,5 miljard euro over. Een jaar eerder ging nog bijna 4,8 miljard euro winst in de boeken. In het slotkwartaal was de winstval minder groot, met een afname van dik 17 procent tot 727 miljoen euro. In deze periode hoefde er relatief gezien veel minder geld naar de stroppenpot.

Topman Steven van Rijswijk is ondanks alles tevreden met de resultaten. Hij wijst erop dat de bank er wereldwijd wel meer klanten bij kreeg. Ook bleef ING volgens hem een "gezonde vraag" naar hypotheken zien. En ING profiteerde van de toegenomen activiteit van beleggers, wat extra inkomsten opleverde. Juist in deze tijd met lage rentes kan het interessant zijn om je geld niet op een spaarrekening te zetten, maar te gaan beleggen.

Lage spaarrente

De spaarrente is al lang erg laag. Maar of kleine spaarders, met minder dan een ton op hun rekening, binnenkort ook te maken zullen krijgen met een negatieve rente, kan Van Rijswijk niet zeggen. Hij bevestigde wel dat het onwenselijk zou zijn als kleine spaarders rente moeten gaan betalen over hun spaargeld, iets wat rivalen Rabobank en ABN AMRO eerder deze week ook al hebben aangegeven.

Het financiële concern schrapte enkele maanden terug nog ongeveer duizend banen bij de zakenbank en de activiteiten voor consumenten in het buitenland. Die ingreep was onder meer nodig vanwege het tegenvallende economische klimaat. Vakbonden vreesden direct dat er ook honderden banen in Nederland verloren zouden gaan, maar hoe de reorganisatie hier precies uitpakt moet nog steeds worden besloten. ING is hierover volgens Van Rijswijk nog met de ondernemingsraad in gesprek.

Wanneer Nederland precies uit de coronacrisis komt, is nog lastig te voorspellen. Tot nu toe heeft ING al voor meer dan 19 miljard euro aan betalingsuitstel gegeven aan klanten om ze door deze moeilijke periode te helpen. De bank schat in dat er in de tweede helft van dit jaar weer sprake zal zijn van economisch herstel. Dan zullen de resultaten van de bank waarschijnlijk ook weer verbeteren.

Voorlopig hoeft ING niet harder in te grijpen maar de bestuursvoorzitter wijst erop dat het concern voortdurend kijkt of het nodig is om de organisatie aan te passen. Afgelopen jaren zijn er in de bankenwereld al veel banen verdwenen, onder meer omdat bankieren steeds meer digitaal gaat. Die digitalisering is volgens Van Rijswijk een voortdurende trend.

Lees over dit aandeel ook

  1. 22 apr Ava ING keurt alle agendapunten goed
  2. 01 feb Misplaatste reactie op cijfers ING Groep

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ING

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. createmonnie 12 februari 2021 11:59
    Wat een overdreven stijging.... De echte crisis moet nog beginnen, zodra alle overheidsmaatregelen worden gestopt en/of de ondernemer de leningen mag terugbetalen en de economische krimp verder doorzet. Er word teveel gestimuleerd en men gaat teveel uit van sterke economische groei. Tja bubbels ontstaan natuurlijk niet zomaar en knappen altijd onverwachts.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

ING Groep

15,600 23 apr
+0,238 +1,55%
Premium

Misplaatste reactie op cijfers ING Groep

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links