Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Reorganiserend Shell aan werknemers: reken niet op loonsverhoging

Reorganiserend Shell aan werknemers: reken niet op loonsverhoging

DEN HAAG (ANP) - Olie- en gasconcern Shell bevriest een groot deel van de salarissen binnen het concern. De lonen zullen na het voor de olie-industrie rampzalig verlopen coronajaar 2020 niet worden verhoogd, afgezien van de periodieke verhogingen die eerder in cao's zijn afgesproken. Ook krijgen medewerkers geen bonus over het afgelopen jaar, meldt Shell Nederland aan zijn personeel.

Uit het memo van Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland, komt naar voren dat de bevriezing van de salarissen voor heel de multinational geldt. Topman Ben van Beurden nam de beslissing dat de beloningen niet omhooggaan, zo schrijft ze, en kan bevestigen dat dit ook voor Nederland geldt.

Shell leed in 2020 zijn grootste verlies ooit als gevolg van de coronacrisis. Lockdowns zorgden voor veel lagere olieprijzen, doordat de vraag naar brandstof voor vliegtuigen, woon-werkverkeer en fabrieken kelderde. Het Brits-Nederlandse concern moest daardoor miljarden afschrijven op zijn bezittingen.

Grote reorganisatie

De bevriezing van de salarissen volgt op de eerdere aankondiging van een grote reorganisatie. Shell schrapt wereldwijd tussen de 7000 en 9000 banen, waarvan 900 in Nederland.

Shell wil zich in de toekomst meer mengen op de markt voor duurzame energie. Van Loon waarschuwt medewerkers dat ze zich er daarom op moeten voorbereiden dat hun beloning wordt gespiegeld aan de vaak lagere salarissen in die sector.

Hoogste salarissen

"Op dit moment behoren wij tot de bedrijven met de hoogste salarissen in Nederland", schrijft ze. "Om ook op lange termijn succesvol te blijven, is het logisch dat we ook kijken naar salaris en andere arbeidsvoorwaarden en ons vergelijken met onze nieuwe concurrenten en minder met uitsluitend de traditionele fossiele olie- en gasbedrijven."

Volgens persbureau Bloomberg, dat als eerste over de maatregel berichtte, kunnen medewerkers van de handelstak van Shell nog wel een bonus krijgen. Ondanks de forse verliezen van Shell, bereikte deze afdeling voor de handel in grondstoffen in het tweede kwartaal van vorig jaar haar beste resultaat ooit.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Royal Dutch Shell A

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 jan de vakman 12 februari 2021 08:31
  Nou, ik denk dat in de laatste opmerking een grote waarheid zit, de verhouding produktie personeel/management en ondersteuning,ligt veel te zwaar op de laatsten, daar komt nog bij, dat veel baantjes het bedrijf alleen maar geld kosten en niks opbrengen, de bezem moet er veel harder door, dan kunnen de mensen die het waard zijn toch vooruit!
 2. JeanJ 12 februari 2021 10:10
  Er wordt ook pas op de plaats gemaakt bij het Shell Pensioenfonds.

  Quote uit de pensioenbrief van deze week:
  Wij verhogen uw pensioen op 1 februari 2021 niet
  Ieder jaar beslist het bestuur of, en zo ja met hoeveel uw pensioen wordt verhoogd. Dat is afhankelijk van de financiële situatie van SSPF. Het bestuur heeft besloten om uw pensioen dit jaar niet te verhogen.

  Het Shell Pensioenfonds heeft de hoogste dekkingsgraad van alle Nederlandse pensioenfondsen, nl. meer dan 114,0% (ABP 93,2%) op 31 december 2020. Pas als de dekkingsgraad van het Shell Pesnioenfonds hoger is dan 121,6% kan tot (gedeeltelijke) indexatie worden overgegaan.

  Tja, dat wordt op een stukje (zoet-, dat wel)hout bijten voor de Shell pensionado's!
 3. HAl wtk 12 februari 2021 14:08
  Een dekking van 114% is mooi, maar beslist niet de hoogste van nederland.

  Ons fonds van de Holland Amerika Lijn had per 31 dec. 2020 een dekking van 162.7%. Kassa.

  Nog steeds ieder jaar verhoogd en een vette bonus met kerst.

  Tevens regelmatig een vaarreis aangeboden van een dag of 7/8.
  Gratis vliegreis enz enz.

  Ik zou zeggen WELKOM AAN BOORD.
9 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Royal Dutch Shell A 16,650 10 mei
+0,038
+0,23%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare