Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

'Justitie VS onderzoekt mogelijke manipulatie bij GameStop-gekte'

NEW YORK (ANP) - Openbaar aanklagers in de Verenigde Staten onderzoeken of bij de opmerkelijke stijging van GameStop-aandelen sprake is geweest van koersmanipulatie. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden.

Het aandeel GameStop, een keten van computerspellenwinkels, dat door veel kenners weinig waarde meer werd toegedicht, steeg in januari in slechts twee weken tijd met ruim 2400 procent. Daarna kelderde de beurswaarde van het bedrijf weer hard. Ook de door de coronapandemie getroffen bioskoopketen AMC maakte een opmerkelijke vlucht op de beurs in New York.

Gebruikers op forumsite Reddit moedigden elkaar in dezelfde periode aan om flink te investeren in aandelen of opties van beide bedrijven. Zo wilden veel forumleden enkele grote beleggingsfondsen die speculeerden op een koersdaling dwarszitten.

Ongeoorloofde praktijken

Onder andere de afdeling voor fraude van het Amerikaanse ministerie van Justitie wil nu nagaan of er bij de 'Reddit-rally' sprake was van ongeoorloofde praktijken. Dat zou bijvoorbeeld het geval kunnen zijn als er opzettelijk valse geruchten werden verspreid om aandelen met winst te kunnen verkopen. Ook de openbaar aanklager van San Francisco onderzoekt de zaak volgens The Wall Street Journal.

Daarbij is naar verluidt een dagvaarding uitgegaan om informatie te krijgen van Robinhood, een beursbemiddelaar met een populaire app onder particuliere beleggers. Ook willen de aanklagers informatie van verschillende socialemediabedrijven.

Volgens The Wall Street Journal onderzoekt ook de Amerikaanse toezichthouder voor grondstoffenhandel de berichtenstroom over beurshandel op Reddit. Dit wegens een opvallende stijging van de zilverprijzen, die gepaard gingen met berichtjes op de forumsite over de handel in het edelmetaal.

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Alles kwijt 12 februari 2021 00:01
    Het verschil is, dat de hedgefunds netjes hun bijdrage aan de presidentsverkiezingen betalen. Daarom kunnen ze hun manipulatieve gang gaan. Waarmee ze heel veel particuliere beleggers schade hebben berokkend. Reddit en Robinhood betaalden niet, Dus die krijgen nu een onderzoek aan hun broek. Want een gerucht dat de zilverprijs heeft opgedreven; dat moet worden onderzocht. Zoals de FBI in het verleden altijd alle geruchten die de beurs beïnvloedden uitgebreid onderzocht Toch? of niet? Is dat alleen nu?
6 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links