Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

RWE: sluiting kolencentrales zonder compensatie onacceptabel

DEN HAAG (ANP) - Energiebedrijf RWE "kan niet accepteren" dat het zonder directe compensatie moet stoppen met zijn kolencentrale in de Eemshaven. Het heeft "meerdere keren" tevergeefs geprobeerd daarover het gesprek aan te gaan met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Dat heeft directeur Roger Miesen gezegd tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. Hij was daar om uitleg te geven over een internationale arbitragezaak die RWE vorige week begonnen is tegen de Nederlandse staat. Daarin eist RWE 1,4 miljard euro. Ook in Nederland stapt het bedrijf naar de rechter, kondigde hij aan.

Het stoken van kolen voor de elektriciteitsproductie is vanaf 2030 bij wet verboden. Bedrijven hebben tot dan de tijd om hun kolencentrales te sluiten, of geschikt te maken voor duurzamere brandstoffen. Voor die ombouw zijn subsidies beschikbaar, mede daarom meent het kabinet dat financiële compensatie niet nodig is.

Verbazing

Ook in de Tweede Kamer wekt de gang naar de rechter van RWE verbazing. GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee noemt de claim "schaamteloos", volgens D66'er Matthijs Sienot is die "hilarisch hoog" en "wereldvreemd". CDA-Kamerlid Agnes Mulder vindt dat de wet al voorziet in een "nette regeling".

Miesen denkt daar anders over. Hij wijst erop dat RWE de kolencentrale in de Eemshaven op verzoek van de Nederlandse overheid heeft gebouwd. De centrale is sinds 2015 in gebruik, heeft meer dan 3 miljard euro gekost en heeft een economische levensduur van veertig jaar.

Geen winst

Volgens Van der Lee gaat RWE eraan voorbij dat de Eemshavencentrale het afgelopen jaar nog niet op halve kracht heeft gedraaid en gezien de lage stroomprijs helemaal geen winst oplevert. Maar Miesen werpt tegen dat 2020 door corona nu eenmaal "uitzonderlijk" is geweest.

RWE onderschrijft de Nederlandse klimaatdoelstellingen volledig, benadrukt Miesen. Het bedrijf werkt er volgens hem zelf ook hard aan om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. "Wij begrijpen de keuze om kolen uit te faseren. We vragen ook alleen schadevergoeding, niet om de wet terug te draaien."

Zonder compensatie zegt RWE minder geld beschikbaar te hebben om te investeren in hernieuwbare energie, een tak waar het bedrijf volgens hem de komende twee jaar 5 miljard euro in wil steken. Daarnaast zijn volgens Miesen investeringen nodig in energieproductie die niet stilvalt als het niet waait of als de zon niet schijnt.

Lees over dit aandeel ook

  1. 10 aug RWE boekt meer winst
  2. apr '23 RWE verwacht significante winststijging in het eerste kwartaal 2

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
RWE AG INH O.N.

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. Marco1337 11 februari 2021 14:44
    Gewoon terecht dit van RWE en de staat moet gewoon betalen. Welke private partij wil er straks nog langdurige miljarden contracten afsluiten als de staat haar afspraken niet nakomt of tussentijds de regels veranderd? Tuurlijk is dit een aparte situatie, maar het blijft een feit dat de staat graag een centrale wou hebben in de Eemshaven. Compensatie is het enige juiste.
  2. [verwijderd] 11 februari 2021 16:10
    In 2015 bouwen en in 2030 al moeten afbreken. Hoe verzin je zoiets. Vijftien jaar alleen, terwijl het een levensduur van 40 jaar heeft. En dan zeggen dat de vraag om compensatie niet logisch is. Lekker eenzijdige regeling . Als men in 2030 toch nog energie tekort komt, wat dan? RWE moet dan maar gasinstallatie bouwen? Om in 2050, twintig jaar later het weer af te breken.
    Nadeel van democratie: bij wisseling van partijen die aan de macht komen, komen andere visies , men gaat niet zoals in Duitsland meer naar lange termijn kijken.
  3. piraat 11 februari 2021 16:33
    Precies die politieke partijen die halverwege de jaren 00 de energiebedrijven ZELF gevraagd hebben om kolencentrales te bouwen vinden het wereldvreemd dat de energiebedrijven die ingegaan zijn op die vraag nu om een vergoeding vragen??

    Het waren niet de energiebedrijven die de politiek hebben gesmeekt om kolencentrales te bouwen, maar precies andersom.

    Alsof het CDA en D66 15 jaar geleden niet wisten dat kolencentrales CO2 uitstoten, wat bijdraagt aan klimaatverandering...

    En dan nog iets, het sluiten van die dingen levert geen ton CO2-emissie besparing op. We hebben het EU ETS, dus als wij kolencentrales op eigen hout gaan sluiten dan blijven die niet gebruikte ETS rechten beschikbaar voor andere partijen. Maar goed, dat zei ik in mijn vorige bericht hierover afgelopen week ook al. De onkunde van opeenvolgende kabinetten op dit terrein doet echt pijn aan al mijn zintuigen
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links