Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Staat moet onteigende beleggers SNS Reaal dik 800 miljoen betalen

Staat moet onteigende beleggers SNS Reaal dik 800 miljoen betalen

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse overheid moet gedupeerde beleggers van de genationaliseerde bank en verzekeraar SNS Reaal nog meer dan 800 miljoen euro uitbetalen. Volgens de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam hebben ze nog recht op die schadeloosstelling, omdat ze eerder onterecht met lege handen achterbleven.

Het ministerie van Financiën nationaliseerde SNS Reaal in 2013 om te voorkomen dat het financiële concern zou omvallen. Beleggers kregen toen niets omdat hun effecten niets meer waard zouden zijn. Voormalige aandeelhouders en andere schuldeisers voelden zich gedupeerd en stapten daarop naar de rechter.

Eerder werd al door rechters vastgesteld dat de beleggers te karig waren bedeeld na de nationalisatie. Maar vervolgens moest nog wel vastgesteld worden welke vergoeding ze dan zouden moeten krijgen.

Rapport

Voor aandeelhouders blijft er nog steeds geen geld over. Maar de houders van zogeheten achtergestelde obligaties kunnen wel een groot deel van hun vordering tegemoetzien. Hierbij zitten veel partijen uit het buitenland, bijvoorbeeld de Franse bank BNP Paribas, de Italiaanse bank Intesa Sanpaolo en de Britse verzekeraar Aviva.

Met hun beslissing volgen de rechters een rapport van deskundigen die eerder waren aangesteld om uit te zoeken hoeveel SNS Reaal nog waard zou zijn geweest als het concern failliet was gegaan. Na een bankroet proberen curatoren normaal nog veel geld los te krijgen om aan schuldeisers uit te betalen, en dat is door de nationalisatie nooit gebeurd.

Juridische kosten

In totaal is de schadeloosstelling nu vastgesteld op 804.810.000 euro. Dat bedrag zal nog worden verhoogd met de wettelijke rente vanaf 1 februari 2013 tot aan de datum van de betaling. De rente kan alles bij elkaar ook nog in de vele miljoenen euro's lopen. En de Staat zal ook nog allemaal juridische kosten rond het proces moeten vergoeden. Voor het deskundigenrapport moet bijvoorbeeld zo'n 3,6 miljoen euro worden afgetikt.

De overheid kan nog beroep instellen bij de Hoge Raad. Het ministerie van Financiën heeft laten weten zich te beraden over de uitspraak. Ook de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) kijkt nog of het zin heeft verder te procederen. De beleggersclub vindt het moeilijk te verteren dat duizenden gedupeerde aandeelhouders geen schadevergoeding krijgen.

De VEB wacht daarnaast op de uitkomsten van een onderzoek dat nog wordt verricht naar mogelijk wanbeleid rond de ondergang van SNS Reaal. De Ondernemingskamer besloot eerder tot een zogeheten enquête om alles nog eens goed uit te zoeken. Dan gaat het bijvoorbeeld om de rol van voormalige bestuurders en commissarissen bij het concern. "Als het onderzoek daar aanleiding toe geeft zullen wij zeker tegen de betrokken partijen procedures starten om schadevergoeding voor de gedupeerde SNS-effectenbezitters te vorderen", zegt VEB-directeur Paul Koster.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

45 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. MartijnN1932 11 februari 2021 13:03
    Obligatiehouders zijn niet onteigend.
    aandeelhouders wel.

    Lekker weer, in plaats van hulp te bieden zoals bij diverse banken
    aandeelhouders die de pijn hadden genomen van wat anders een strop
    (iets met property finance dat opgekocht was van Abnamro door SNS)
    geweest zou zijn voor de gemeentelijke banken worden met 0 achter gelaten
  2. Raymn 11 februari 2021 13:09
    Worden de achtergestelde Obligatiehouders ook gecompenseerd?
    Antwoord al gevonden; wordt toch nog een goed dagje voor Raymn, ik had een fors aantal achtergestelde obligaties, ben benieuwd of alles wordt vergoed of een deel, dat is mij nog niet duidelijk:

    De Ondernemingskamer heeft beslist dat de houders van achtergestelde obligaties een groot deel van hun vordering ontvangen. De aandelen SNS Reaal vertegenwoordigen geen waarde en de onteigende aandeelhouders ontvangen dus geen vergoeding. De waarde van de onteigende effecten en vermogensbestanddelen van SNS Bank en SNS Reaal per 1 februari 2013 is als volgt vastgesteld:

    Effecten, uitgegeven door of met medewerking van SNS Reaal, onderscheidenlijk SNS Bank, onteigend ten name van de Staat:

    gewone aandelen SNS Reaal; € 0
    aandelen B SNS Reaal; € 0
    Stichting Beheer SNS Reaal Core Tier 1 securities; € 0
    6.258% achtergestelde obligaties SNS Reaal; € 168.900.000
    8.45% achtergestelde obligaties SNS Reaal; € 50.100.000
    11.25% achtergestelde obligaties SNS Bank; € 244.900.000
    5.75% achtergestelde obligaties SNS Bank; € 8.500.000
    6.25% achtergestelde obligaties SNS Bank; € 204.400.000
    6.625% achtergestelde obligaties SNS Bank; € 29.000.000
    SNS Participatie Certificaten 3; € 51.000.000
    € 5 million 4% Floating Rate achtergestelde
    obligaties SNS Bank; € 3.900.000
  3. swen91 11 februari 2021 13:32
    quote:

    FlashHenk schreef op 11 februari 2021 13:07:

    Bizar. Zonder redding was deze bank failliet gegaan en was de restwaarde van de aandelen ook nul.
    Dat hoef niet. DSB bank is ook failliet gegaan, is momenteel winstgevend en heeft een positief eigen vermogen. Wanneer het faillissement volledig is afgewikkeld is het niet ondenkbaar dat er nog geld overblijft voor de aandeelhouder.

    Los daarvan gaat het hier om compensatie voor obligatiehouders en niet de aandeelhouders.
  4. Met Effekt 11 februari 2021 13:35
    Na 8 jaar weer een uitspraak tegen de Staat in dit dossier. Gaat het ministerie v financiën verder met tijdrekken? Het lijkt weer een toeslagaffaire in het klein te worden. Kunnen falende ambtenaren ook worden ontslagen of mogen die gewoon verder op een ander ministerie met het vertonen van hun slechte kunsten?
  5. Raymn 11 februari 2021 14:34
    Dat was helemaal bizar, dat de putopties niet uitgeoefend konden worden; aandeel waarde 0 en de putoptie ook... Daar heb je toch putopties voor.

    Vorig jaar was dezelfde discussie mbt aandelen KLM, of de putopties uitgeoefend konden worden bij nationalisatie.

    quote:

    RT2014 schreef op 11 februari 2021 13:57:

    Hopelijk worden mijn putopties nu eindelijk cash gesettled!
  6. [verwijderd] 11 februari 2021 14:51
    quote:

    FlashHenk schreef op 11 februari 2021 13:07:

    Bizar. Zonder redding was deze bank failliet gegaan en was de restwaarde van de aandelen ook nul.
    Aandeelhouders krijgen met deze uitspraak nog steeds nul euro. Alleen beleggers in obligaties en achtergestelde leningen krijgen een schadeloosstelling.
45 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links