Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Rotterdam streeft Amsterdam economisch voorbij'

DELFT (ANP) - Rotterdam is Amsterdam gepasseerd als het gaat om de ranglijst van economisch sterk presterende regio's. Het jaarlijkse rapport van Bureau Louter gaat nog uit van de situatie van voor de crisis, maar onderzoeker Peter Louter benadrukt dat de hoofdstad door de crisis nog verder kan wegzakken. De Rotterdamse haven draait ondanks de crisis op volle toeren, terwijl Amsterdam het mede door het gemis van buitenlandse toeristen veel zwaarder heeft.

De lijst wordt vooralsnog aangevoerd door de regio Haarlemmermeer, met daarin luchthaven Schiphol als grootste economische motor. Volgens Louter zou ook de regio rond 's lands grootste luchthaven kunnen terugvallen op de lijst als gevolg van de coronacrisis.

Bureau Louter werkt nog aan een gedetailleerd economisch beeld van alle gemeentes van Nederland tot september 2020. Dat rapport verschijnt in de zomer. "Amsterdam is heel internationaal georiënteerd en ook het toerisme is daar weggevallen", aldus Louter. Haarlemmermeer is afhankelijk van Schiphol en wordt op dit moment gestut door steunmaatregelen. "De verwachting is nu dat het virus dit jaar de kop in wordt gedrukt maar als het een langdurige strijd wordt gaat het economische landschap echt veranderen."

Criteria die voor de ranglijst worden meegenomen, zijn onder meer het aantal arbeidsplaatsen per duizend inwoners, het aantal startende bedrijven en de waarde die bedrijven en instellingen toevoegen in euro's per inwoner. Begin 2020 was de gemeente Son en Breugel de nummer twee, gevolgd door Rotterdam. Amsterdam zakte van de vierde naar de zesde plek.

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 4 februari 2021 14:57
  Amsterdam=dood.

  Ik kijk elke dag om me heen, het is gewoon oorlogsgebied dat wacht op een wederopstanding.
  30.000 ZZP-ers die aan het gas zitten alleen al, honderden hotels schoon leeg, misschien wel 3000 horeca gelegenheden die zijn ingeteerd, toerisme en musea zijn weg en dood.

  Er moet de komende jaren heel veel staatsteun uit de haag bij, ik denk aan miljarden euros om de hoofdstad overeind te houden/helpen.

  De stad draait nu louter op Pic Nic karretjes, Uber eats schoolkind koeriers, AH bestel busjes en Post.nl pakket bezorging.

  Als ik de weermannen mag geloven gaat Amsterdam, het hele land eigenlijk! in een dubbele lockdown vanaf zondag omdat we twee weken poolweer gaan krijgen met 50 cm sneeuw, sneeuwduinen, poolstormen en nachten tot -20*

  Het beetje bedrijvigheid wat er nog was gaat dus ook verdwijnen, Moeder natuur is op elke gebied meedogenloos.
 2. raadzaam 4 februari 2021 15:11
  Sinds 1911 is de term uitvreters voor Amsterdammers populair. Dat Rotterdammers 'harde werkers als bekende term ten deel valt, komt niet alleen door Fey. Dit zegt deze (in principe) liefhebber van beide steden en clubs. Hoewel de Amsterdamse duidelijk mijn voorkeur geniet. Maar op het economische vlak gelden andere normen en waarden.
 3. [verwijderd] 4 februari 2021 15:35
  Heb weinig met Rotterdam, normaal gesproken 1x per jaar zie ik die kerel met een gouden microfoon, wel compleet in pak en dikke bril op een 20 meter hoge bouwsteiger staan en zingend: "You never walk alone" te zingen, begreep van omstanders dat het een lokale held was/is.
  De Koolsingel compleet afgesloten voor het jaarlijkse event.

  Bovenstaande is mijn jaarlijks uitje naar deze stad, alhoewel, het is al weer meer dan een jaar geleden en dat gaat misschien nog wel jaren duren!
 4. forum rang 7 Rowi62 4 februari 2021 15:56
  Het is Coolsingel en die is inderdaad cool !

  Het failliete verdienmodel van Amsterdam ; Parkeren, toeristen belasting, ZZP -ers en vooral Schiphol ellende nu betekent dat of de OZB naar normaal nivo moet of dat Femke en haar linkse gemeente al huilie aan het doen zijn in Den Haag lees uit onze portemonnee wil roven. Hebben ze net miljarden gehad voor 1 metro lijntje en een Museum komen ze weer op nieuw.
 5. [verwijderd] 4 februari 2021 16:04
  quote:

  Slien schreef op 4 februari 2021 15:05:

  Heerlijk rustig, dit is toch precies wat de communistische Groen Links burgemeester en haar Amsterdamse stemmers willen. Lekker leven van de schone lucht (en een klein beetje steun van de rest van werkend Nederland)
  Ja en iedereen die inkomsten heeft uit iets anders dan een uitkering of toeslag is te rijk en moet uitgeknepen worden. Meer uitkering trekkende immigranten zijn natuurlijk welkom, dat wordt gezien als toekomstig stemvee.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links