Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

RWE eist schadevergoeding om verbod op kolencentrales

DEN HAAG (ANP) - De Duitse energiereus RWE eist schadevergoeding van de Nederlandse staat omdat die het opwekken van elektriciteit met behulp van steenkool wil verbieden. Het bedrijf zegt daardoor 1,4 miljard euro schade te lijden, meldt minister Bas van 't Wout (Economische Zaken en Klimaat) aan de Tweede Kamer.

RWE is eigenaar van de kolengestookte elektriciteitscentrale in de Eemshaven. Uiterlijk 1 januari 2030 moet die gestopt zijn met het gebruik van kolen voor de elektriciteitsproductie. Op die manier wil het kabinet de uitstoot van broeikasgassen als CO2 verminderen.

Het ministerie meent dat het energiebedrijven voldoende tijd geeft om kolencentrales geschikt te maken voor andere brandstoffen, en om al gedane investeringen zo veel mogelijk terug te verdienen. Dat heeft het in december ook duidelijk gemaakt in een gesprek met RWE.

Arbitragezaak

Het Duitse energiebedrijf, dat in 2009 de Nederlandse markt betrad met de overname van Essent, neemt daar evenwel geen genoegen mee. Het is een arbitragezaak begonnen bij het International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID).

"De Nederlandse staat bereidt zich voor op het voeren van deze internationale arbitrageprocedure", schrijft Van 't Wout. "Daarbij zal zowel op de bevoegdheid van het tribunaal als op de inhoud van het geschil verweer gevoerd worden."

Hoorzitting

GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee spreekt van "onbeschaamde obstructie" door RWE. Hij wil de topman van het energiebedrijf volgende week in een hoorzitting in de Tweede Kamer aan de tand voelen. "Klimaatbeleid mag niet gestopt worden door fossiele giganten."

"RWE had al jaren geleden kunnen zien aankomen dat er maatregelen ter reductie van de uitstoot zouden worden genomen", zegt onderzoeker Bart-Jaap Verbeek van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) "Toch heeft het willens en wetens besloten in 2015 een nieuwe kolencentrale in gebruik te nemen." Volgens SOMO, dat zich met onder andere Milieudefensie heeft verenigd in de coalitie Handel Anders!, probeert RWE nu de rekening bij de Nederlandse belastingbetaler neer te leggen.

Greenpeace noemt de arbitragezaak van RWE schaamteloos. "De echte schade die er is, is de schade aan het klimaat door deze kolencentrale", aldus een woordvoerder.

Lees over dit aandeel ook

  1. 10 aug RWE boekt meer winst
  2. apr '23 RWE verwacht significante winststijging in het eerste kwartaal 2

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
RWE AG INH O.N.

Gerelateerd

Reacties

34 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 4 februari 2021 13:55
    En wie gaat deze kosten linksom of rechtsom betalen?....de burger! Dit is een compleet falend milieu beleid, deze centrales kunnen ook gewoon nog een paar jaar door draaien om de kosten over langere tijd af te schijven. De partijen en clubjes die het hardst roepen dat geen prijs te hoog is voor het klimaat, zijn dezelfde die massas's immigranten binnen halen. En die immigranten veroorzaken geen CO2 uitstoot, en zorgen voor minder energie verbruik? Knettergek, helemaal gestoord!
  2. forum rang 4 Mijn Vriend 4 februari 2021 13:58
    "Uiterlijk 1 januari 2030" dat is coulant zat. Zou ik de NL regering zijn dan zijn er toch een heel arsenaal maatregelen nog mogelijk om die Duitse-RWE zodanig te traineren dat ze nog jarenlang spijt hebben ooit die rechtzaak zijn begonnen. Kolengestookt anno 2021-2029.......

    Merkel is zeker te gul geweest naar RWE en nu proberen ze in NL het trucje ook.

    RWE klanten, jullie weten wat jullie moeten doen.
  3. [verwijderd] 4 februari 2021 14:07
    2030 lijkt me volgens mij een reasonable tijdsperiode om een kolencentrale uit te faseren en de schadevergoeding klinkt vrij absurd. Waarschijnlijk met als doel om de publieke opinie te sturen natuurlijk. Dat lukt aardig als ik alleen al hier op dit forum kijk....
    Duurzame energie en schoner aardgas (eventueel als backup) zal kolen makkelijk vervangen in 2030 in NL. Hier geen kolen stoken betekent natuurlijk niet dat er nooit meer kolen gestookt worden ergens anders. De duurzame trend is er een van de lange adem maar maakt wel dat iedereen zich wel drie keer achter zijn oren krabt om een nieuwe kolenmijn te starten met alle kosten van dien. Hetzelfde geldt natuurlijk voor dure nieuwe olievelden. Met de elektrische auto en andere trends zal er zeker druk blijven op de vraag naar olie. Olie uitfaseren gebeurt nog lang niet en Saudi Arabia zal voorlopig nog doorpompen. Hoge olie prijzen zullen zeldzamer worden en enkel de elektrificatie verder versnellen...
  4. piraat 4 februari 2021 14:13
    Het meest lachwekkende van dit verhaal is dat het verplicht sluiten van kolencentrales totaal geen CO2 reducties oplevert. We hebben het EU ETS, de uitstootrechten die de kolencentrales niet meer hoeven te kopen blijven beschikbaar voor andere bedrijven. Ja, boekhoudkundig is de CO2 uitstoot van Nederland lager (ervan uitgaande dat die rechten deels in andere landen worden gebruikt), maar op Europees niveau blijft de CO2 uitstoot gelijk. Het klimaat schiet hier dus NIKS mee op.

    Een dure maatregel, met als enige effect dat Nederland zijn straatje wat schoner veegt, zonder dat het klimaat er baat bij heeft.

    Klimaatbeleid is hard nodig, maar dit soort kortzichtige, domme maatregelen begrijp ik van geen kant. Helaas stereotype voor de Nederlandse maatregelen...
  5. forum rang 9 objectief 4 februari 2021 14:17
    quote:

    piraat schreef op 4 februari 2021 14:13:

    Een dure maatregel, met als enige effect dat Nederland zijn straatje wat schoner veegt, zonder dat het klimaat er baat bij heeft.

    Het klimaat heeft er zeker baat bij; vraag dat anders maar aan die ex-mijnwerkers in Limburg. (als ze nog leven)
    En Nederland loopt in veel dingen voorop, daarom zijn we ook bijna op elk terrein het best jongetje van de klas.
  6. forum rang 6 andre68 4 februari 2021 15:01
    quote:

    Bullwish schreef op 4 februari 2021 14:30:

    Objectief is zo'n typische milieuridder waardoor alles naar de klote gaat.
    Alles kortzichtig van één kant bekijken en niet verder nadenken.
    Niet weten hoe de wereld in elkaar zit. De realiteit niet kwijt, maar nooit gekend hebben.
    Pfff...milieufreaks...
    Ik denk hij is een "raamambtenaar".....of Brilsmurf himself.
34 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links