Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Bayer sluit deal van 2 miljard dollar in Roundup-kwestie

LEVERKUSEN (ANP/RTR) - De Duitse chemiereus Bayer heeft een overeenkomst gesloten ter waarde van 2 miljard dollar voor het afhandelen van toekomstige claims rond de onkruidverdelger Roundup, die kankerverwekkend zou zijn. Het bedrijf en advocaten die Amerikaanse consumenten vertegenwoordigen bereikten daarover een akkoord.

Bayer slaagde er eerder niet in een regeling te treffen. De deadline die een rechter in de VS eerder stelde verliep en daarmee dreigden opnieuw kostbare rechtszaken voor schadevergoedingen door mensen die zeggen ziek te zijn geworden door Roundup. Na die tegenvaller legde Bayer meer geld opzij om de kwestie op te lossen. Dat bedrag ging omhoog van 1,3 miljard naar 2 miljard dollar.

Bayer kreeg de kwestie rond Roundup in zijn maag gesplitst als erfenis van de eerdere overname van het Amerikaanse Monsanto. Met die deal was in 2018 zo'n 63 miljard dollar gemoeid.

Compensatie

Bayer stelt de 2 miljard dollar ter beschikking voor een initiële periode van vier jaar als compensatie en om diagnostische hulp te dekken. Mensen die zijn blootgesteld aan Roundup en bij wie non-Hodgkin-lymfoom is vastgesteld, kunnen in aanmerking komen voor een schadevergoeding van maximaal 200.000 dollar.

Het bedrijf zelf heeft altijd gezegd dat de onkruidverdelger veilig is. Studies en gezondheidsautoriteiten hebben volgens Bayer geoordeeld dat glyfosaat, de werkzame stof in Roundup, niet kankerverwekkend is voor mensen. In onder andere Nederland is Roundup ook nog steeds te koop.

De huidige deal is ook bedoeld om tegemoet te komen aan eerdere zorgen van de federale rechter in San Francisco. Die zette vraagtekens bij de rechtmatigheid van een eerder plan. In juni bereikte Bayer een bredere schikking van 9,6 miljard dollar die een einde zou maken aan het grootste deel van de reeds aangespannen rechtszaken in de VS, waarin werd beweerd dat Roundup kanker veroorzaakt.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BAYER AG NA O.N.
EUR/USD

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
 1. GANGISTERM 3 februari 2021 20:03
  Icebear1 heb je je ook verdiept in de rechtzaak?

  Het is nog niet eens duidelijk of dit überhaupt wel door roundup komt.
  200.000 euro voor een bedrijf afgeven voor iets dat niet bewezen is dat het door jou schuld komt is best veel geld in mijn optiek.

  Blij voor bayer en blij voor de persoon in kwestie.
 2. forum rang 6 Erny 3 februari 2021 21:01
  quote:

  Frankla schreef op 3 februari 2021 20:31:


  Volgens mij zijn nog lang niet alle zaken hiermee beslecht. Weet iemand wat er nog loopt? Als alles opgelost is dan wordt Bayer wellicht weer een interessante optie om in te beleggen. Iemand een mening?

  Nee, net als bij het dieselschandaal bij VW komt hier voorlopig geen einde aan.
 3. Brogembank 3 februari 2021 21:13
  Dat wordt inderdaad interessant morgen met Bayer. Ik heb al eerder op een vermeende oplossing een aankoop gedaan en ben vervolgens nat gegaan. We gaan het zien. Momenteel geschreven calls @jun 60 op de aandelen. als ze exploderen obv dit nieuws lijd ik een beperkt verlies. maar zoals gezegd, al eerder gedacht dat eea opgelost werd
 4. forum rang 4 Sir Cryptalot 3 februari 2021 23:12
  Ik dacht dat onder de €50 erg goedkoop was dus ben een paar weken geleden goed ingestapt. Het zou me niets verbazen als we rond de €85 het jaar uit gaan.

  Rond de hele affaire zitten natuurlijk vele vieze vingers in de pap te roeren en ik vertrouw al de goedkeurende instanties ook niet helemaal maar het gebrek aan bewijs is voor mij wel genoeg om te denken dat deze oplossing de conclusie kan zijn van het relaas. Op terug naar de100+!
 5. forum rang 5 Krentenmenten 4 februari 2021 06:41
  quote:

  Sir Cryptalot schreef op 3 februari 2021 23:12:


  Ik dacht dat onder de €50 erg goedkoop was dus ben een paar weken geleden goed ingestapt. Het zou me niets verbazen als we rond de €85 het jaar uit gaan.

  Rond de hele affaire zitten natuurlijk vele vieze vingers in de pap te roeren en ik vertrouw al de goedkeurende instanties ook niet helemaal maar het gebrek aan bewijs is voor mij wel genoeg om te denken dat deze oplossing de conclusie kan zijn van het relaas. Op terug naar de100+!


  100 plus is zeer goed mogelijk als de gehele affaire achter de rug is.
 6. forum rang 10 DeZwarteRidder 27 maart 2021 10:58
  Glyfosaatlobby
  05:09

  Op sociale media komen weer oranje akkers vol afgestorven planten voorbij, inclusief verontwaardigde teksten over glyfosaat, het middel dat dit op zijn geweten heeft. Glyfosaat zou kanker verwekken, zou parkinson en autisme veroorzaken en zou de biodiversiteit naar de filistijnen helpen.

  Zou ... Want wetenschappers denken er anders over. Glyfosaat is een onkruidverdelger waarmee veel Nederlandse boeren in de lente hun akkers schoonvegen. Voor de winter zaaien ze die akkers in met planten die de bodem verrijken. Gewassen die organische stof toevoegen en de erosie van de bodem afremmen. Wanneer deze groenbemesters hun taak hebben volbracht, moeten ze weer verdwijnen om plaats te maken voor de zomergewassen. Dat doet glyfosaat. Een week na het afsterven van dit wintergroen hebben bacteriën het meeste ­glyfosaat alweer afgebroken.

  Greenpeace, Milieudefensie, GroenLinks en D66 eisen echter een verbod op glyfosaat. Demissionair minister Carola Schouten voelt er niets voor. Want alle serieuze instanties, van de VN tot de EU, vonden nooit aanwijzingen dat glyfosaat kanker of andere ziektes veroorzaakt. Ook dieren ondervinden er geen nadeel van.

  Vergeleken met andere onkruidbestrijders — en alles draait om vergelijken — is glyfosaat een van de effectiefste, veiligste en minst schadelijke herbiciden. Elk middel heeft nadelen, zeggen onderzoekers. Het komt erop aan de nadeligste te weren. En daar hoort glyfosaat zeker niet bij. Het wetenschappelijk bewijs is overtuigend, toch blijven tegenstanders het tegenovergestelde beweren.

  Op het eerste oog lijken ze deel uit te maken van een idealistische grassrootsbeweging. ‘Maar dat is schijn’, zegt Hidde Boersma, onderzoeksjournalist, documentairemaker en gepromoveerd microbioloog. ‘Achter dit verzet gaat een goed geoliede lobbymachine schuil met veel geld uit de biologische industrie.’ Volgens Boersma is het dezelfde lobby die ook het verzet tegen ggo’s (genetisch gemodificeerde planten) aanvoert.

  Boersma maakt er nu er een nieuwe film over, The Glyphosate Chronicles, en belooft de geldstromen uit deze hoek volledig bloot te leggen. Ik bekijk de trailer op sugarrushfilm.nl/glypho­sate en vermoed dat de antiglyfo­saatlobby er niet blij mee zal zijn.

  Originele link van het artikel: fd.nl/futures/1377913/glyfosaatlobby
16 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. BAYER AG 56,670 13 mei
  -0,120
  -0,21%
 2. EUR/USD 1,2145 21:58
  +0,0075
  +0,62%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare