Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Inflatie eurozone schiet omhoog

Inflatie eurozone schiet omhoog

LUXEMBURG (ANP) - De inflatie in de eurozone is in januari fors toegenomen, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat op basis van voorlopige cijfers. Voor het eerst in maanden was de geldontwaarding niet negatief. Daarbij speelt de toegenomen inflatie in Duitsland, waar een tijdelijke verlaging van de btw eind vorig jaar afliep, een belangrijke rol. Ook de uitgestelde uitverkopen in verschillende landen had invloed. Verder ging vooral de prijs van voedsel, alcohol en tabak omhoog.

De inflatie kwam uit op 0,9 procent, waar dat de vier voorgaande maanden nog min 0,3 procent was. In januari vorig jaar was de inflatie nog 1,4 procent.

De kerninflatie, zonder de invloed van de sterk schommelende prijzen voor energie en levens- en genotsmiddelen, bedroeg in januari 1,4 procent. Daarmee kwam die op de hoogste stand in vijf jaar.

Tijdelijke effecten

In Griekenland was de inflatie nog sterk negatief op min 2,3 procent. De hoogste inflatie werd in Nederland gemeten, waar de geldontwaarding 1,7 procent bedroeg. In Duitsland kwam de inflatie uit op 1,6 procent.

Volgens economen van ING zal de inflatie de komende tijd nog wel beïnvloed blijven worden door tijdelijke effecten. Als sectoren die nu last hebben van coronamaatregelen, zoals winkels, toerisme en evenementen, weer normaal kunnen draaien kan er pas weer een volledig beeld worden gegeven hoe de inflatie er nu echt voor staat.

De inflatie kan op korte termijn dan wel stevig stijgen, op de middellange termijn blijft de prijsdruk zeer beperkt. Minder sterke loonstijging en toenemende werkloosheid, die dit jaar worden verwacht, hebben bovendien een drukkend effect op de inflatie.

Reacties

23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 Rowi62 3 februari 2021 11:29
  Als de krater in de begroting voor 2021 bekend wordt gaan de belastingen omhoog , de inflatie omhoog de werkloosheid omhoog en levert geen ambtenaar wat in. Of ze drukken nog meer geld bij in de ECB.... koop daarom aandelen of commodities als je niet de schlemiel wilt zijn met je spaargeld.
 2. forum rang 7 suske wiet 3 februari 2021 11:32
  Er zijn wereldwijd schulden en schulden ongezien opgebouwd .
  Om deze ooit ( nooit) kunnen terug te dringen is dit het beste piste .
  De renten laten bij drie % nog niet stijgen .
  Geld ontwaarding is te verwaarlozen .
  aandelen en dividenden kan dit compenseren ;
  Vastgoed ,goud en zilver en grondstoffen algemeen .
  Rare tijden
 3. forum rang 5 Kees1 3 februari 2021 11:38
  De inflatie is al een tijdje aan de hoge kant. De inflatie zit in de huizenprijzen. Maar is ook te zien aan de prijs voor bijvoorbeeld een nieuwe auto. Tot voor enkele jaren kocht je een nieuwe auto in de klasse van de VW Passat voor EUR 30.000-EUR 35.000. Op dit moment kost een dergelijke auto al snel EUR 45.000. Kijk ook naar de energieprijs. Hogere belastingen spelen een belangrijke rol, maar ook andere factoren zoals schaarste (bij de huizen). De rente zal de ECB lang laag houden. Voor de schuldenlanden heeft dat als voordeel dat deze verdampen. Jammer voor de spaarders en de gepensioneerden.
 4. [verwijderd] 3 februari 2021 11:44
  quote:

  suske wiet schreef op 3 februari 2021 11:33:


  Als uw geld gemiddeld drie % per jaar minder waard is ?
  Ja op tien jaar 30%
  Zolang je loonstijging boven inflatie is niks aan de hand. Geld/cash aanhouden op lange termijn is sowieso geen slim idee, ongeacht de hoogte van de spaarrente.
 5. forum rang 4 Flowermountain 3 februari 2021 12:08
  quote:

  Goud Goud schreef op 3 februari 2021 11:58:


  ik zit in het hout,prijzen schieten omhoog.mede door beschikbaarheid.Huur containerprijzen vanuit Azie vliegen omhoog.De inflatie gaat echt stijgen en flink ook.Alles wordt veel duurder


  Die containerprijzen heeft te maken met een onbalans in lege containers in China. Daar is de export in volle gang maar er gaan weinig containers naar China, dus is er gebrek aan lege containers. Daarnaast hebben de grote rederijen schepen uit de vaart gehaald om krapte te creeren en de prijzen op te drijven. Dit staat los van de inflatie. Wel ben ik van mening dat we te maken gaan krijgen met stijgende prijzen en daarom bescherm ik mijn vermogen met goud, zilver Bitcoin en andere crypto valuta en vastgoed.
 6. Stock-King24 3 februari 2021 12:29
  Iedereen leest natuurlijk over Eurostat heen = Eurostat is the statistical office of the European Union.

  Kortom, dit zijn de eerste officiele berichten vanuit EU/ECB dat er aan de renteknop gedraaid gaat worden. Iedereen weet dat de inflatie komende tijd omhoog gaat, enige middel om dit enigzins tegen te gaan is draaien aan de renteknop. Mijn verwachting is dat tweede helft 2021 ECB gaat melden; "we zien de economie in EU sterke groei vertonen (obv 2020...) en de inflatie stijgen, daarom zullen we de rente verhogen"

  Op zich een mooi moment om dit in te zetten, hopelijk kan iedereen zn schulden blijven betalen (de particuliere huiskoper & landen zoals Italie en Spanje).

 7. MrBiggy 3 februari 2021 12:40
  quote:

  Kees1 schreef op 3 februari 2021 11:38:


  De inflatie is al een tijdje aan de hoge kant. De inflatie zit in de huizenprijzen. Maar is ook te zien aan de prijs voor bijvoorbeeld een nieuwe auto. Tot voor enkele jaren kocht je een nieuwe auto in de klasse van de VW Passat voor EUR 30.000-EUR 35.000. Op dit moment kost een dergelijke auto al snel EUR 45.000. Kijk ook naar de energieprijs. Hogere belastingen spelen een belangrijke rol, maar ook andere factoren zoals schaarste (bij de huizen). De rente zal de ECB lang laag houden. Voor de schuldenlanden heeft dat als voordeel dat deze verdampen. Jammer voor de spaarders en de gepensioneerden.  Ha, mooi gezien... gevaarlijke financiële middelen hanteren.."whatever it takes"....Wet van de communicerende vaten.. zoals de volgende huizenmarkt bubbel, is in de maak.. enz..
 8. Maan Arkenbosch 3 februari 2021 14:29
  Zilver komt weer omhoog. Zolang er mobieltjes/elektronica en zonnecollectoren gemaakt worden en de mijn productie en voorraden laag zijn is stijging, gelet op 70% industrie metaal vraag, onvermijdelijk. Bij $.30 ligt de weerstand, daarna gaat het spurten, ook al gaan de banken via de COMEX manipuleren met hun papieren shorts. Fysiek zilver is het devies!!!!
23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links