Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Verhuurders: verplichten huurverlaging voor winkels niet nodig

DEN HAAG (ANP) - De juridische verhoudingen tussen huurders en verhuurders in het winkelvastgoed ligt al vast, dus is er geen aanleiding om twee aangenomen moties hierover om te zetten in wetgeving. Dat zegt de vereniging van institutionele vastgoedbeleggers IVBN. De organisatie reageert op moties van de VVD en GroenLinks, die het kabinet oproepen de huur te verlagen van ondernemers die gedwongen hun deuren moesten sluiten door de coronacrisis.

De partijen vragen het kabinet ervoor te zorgen de "juridische posities van huurders te versterken" om tot een huurverlaging te komen. Ook moet er een akkoord komen met banken, huurders en verhuurders. De partijen wijzen naar een Duitse wet die de coronamaatregelen als reden aanmerkt voor cafébazen en winkeliers om hun huurcontract te heronderhandelen. Ook het Nederlandse kabinet moet volgens hun met voorstellen komen om ondernemers uit de brand te helpen als zij op last van de overheid zijn gesloten.

"Maar je kunt partijen niet dwingen om tot bepaalde afspraken te komen", zegt IVBN-directeur Frank van Blokland. "Verhuurders zijn zich al goed bewust dat ze de retailer moeten helpen bij dit soort maatregelen. Ik zie geen aanleiding tot juridische verplichting, omdat in de meeste gevallen huurders en verhuurders er goed uitkomen. Waarom zou dat nu anders zijn?"

In gesprek te gaan

De IVBN zegt af te wachten waar het kabinet uiteindelijk mee komt. "Ik ben uiteraard bereid om in gesprek te gaan. Niemand heeft er wat aan om een retailer met een toekomst niet te helpen", aldus Van Blokland.

Volgens hem is inmiddels voor tientallen miljoenen euro's aan huren kwijtgescholden en hij benadrukt dat er ook rekening moet worden gehouden met de kant van de verhuurders. Daar is ook schade door faillissementen, het niet kunnen innen van huur, het missen van parkeergelden en de waardevermindering van winkelvastgoed. Dat laatste kost de vastgoedbeleggers "honderden miljoenen euro's", schat Van Blokland.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 februari 2021 20:48
    Kabinet kondig corona maatregelen af. Een winkelier komt in de problemen want overheidshulp is zwaar onvoldoende. Dan roept het kabinet dat de verhuurder het maar voor de helft moet doen. Klinkt stoer en leuk in verkiezingstijd, maar dit is een sorry communistische onteigening die bovendien ook hypotheekverstrekkers en zelfs banken in de problemen kan brengen. Zwaar onverantwoorde actie.
  2. forum rang 8 Branco P 2 februari 2021 22:05
    even voor de duidelijkheid: het gaat dan over tijdelijke huurverlaging en dat dus alleen tijdens de verplichte sluitingsperiode. Als alles weer gewoon open mag is ook de volledige huur weer te betalen. Het ligt voor de hand dat huurder en verhuurders de pijn delen, maar in bijzondere gevallen moet daarvan afgeweken worden. Partijen moeten dan onderling bepalen wie het grootste deel van de pijn moet dragen en als ze daar niet uitkomen moet de rechter dat doen.

    Dat veel van de verplichte sluitingen van winkels klinkklare onzin zijn en nauwelijks effectief zijn tegen de verspreiding van het virus is een ander verhaal.
  3. Moneyball 2 februari 2021 22:24
    quote:

    Makita schreef op 2 februari 2021 20:48:

    Kabinet kondig corona maatregelen af. Een winkelier komt in de problemen want overheidshulp is zwaar onvoldoende. Dan roept het kabinet dat de verhuurder het maar voor de helft moet doen. Klinkt stoer en leuk in verkiezingstijd, maar dit is een sorry communistische onteigening die bovendien ook hypotheekverstrekkers en zelfs banken in de problemen kan brengen. Zwaar onverantwoorde actie.
    De crisis legt het onvermogen van de overheid pijnlijk bloot, en erger nog, de ingrijpende macht die een overheid heeft, lijkt niet meer gepaard te gaat met grote terughoudendheid en verantwoordelijkheid in gebruik.

    Dit is bij uitstek iets waar wettelijk ingrijpen van de overheid disproportioneel is en niet een algemeen maatschappelijk belang dient maar eenzijdig gericht is op het belang van de ene groep (huurders) ten koste van een andere groep (verhuurders). Het is ook totaal onnodig omdat deze partijen een gezamenlijk belang hebben om maatwerkafspraken te maken. Maar ja, macht verheerlijkt.
  4. forum rang 8 beleggertje2020 3 februari 2021 01:34
    Sjonge jonge als de verhuurders en huurders daar niet samen redelijk uit kunnen komen, dan zijn de rapen goed gaar ! De overheid kan verhuurders wel dwingen , maar ik denk dat er dan ook banken zullen zijn die heel vlug veel en veel minder winst gaan maken. Als Verhuurders te vaak failliet gaan (grote ketens) dan zijn de rapen pas goed gaar voor die banken die hun geld geleend hebben aan die verhuurders . Groenlinks is communistisch . Ook de VVD wordt steeds communistischer . Ze helpen gewoon veel economy om zeep als ze zich ermee gaan bemoeien !
  5. Wintermans 3 februari 2021 08:54
    De verhuurder verhuurt winkelruimte, dat staat in het contract. Als de winkelruimte niet bruikbaar is als winkelruimte, (want verplicht gesloten) dan kan hij niet leveren wat er gevraagd wordt. Het is dus logisch dat de schade minstens 50/50 verdeeld wordt of de huurder nou in de problemen zit of niet.

    Ik zie geen verschil met pakweg een reisburo. Anders hadden bijvoorbeeld charter vliegmaatschappijnen gewoon door kunnen vliegen en tegen de vakantievierders kunnen zeggen: we hebben u gemist?
  6. Da Freeze 3 februari 2021 08:58
    quote:

    Wintermans schreef op 3 februari 2021 08:54:

    Ik zie geen verschil met pakweg een reisburo. Anders hadden bijvoorbeeld charter vliegmaatschappijnen gewoon door kunnen vliegen en tegen de vakantievierders kunnen zeggen: we hebben u gemist?
    Een sluipschutter die na een lange missie thuiskomt bij zijn vrouw en dan zegt: Schat, ik heb je gemist.

    Is ook niet grappig.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links