Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ExxonMobil lijdt eerste jaarverlies in vier decennia

ExxonMobil lijdt eerste jaarverlies in vier decennia

IRVING (ANP/BLOOMBERG) - Olieconcern ExxonMobil heeft in 2020 zijn eerste jaarverlies in zeker veertig jaar geleden. Onder de streep resteerde een min van 22,4 miljard dollar, doordat zijn bezittingen fiks minder waard zijn geworden gedurende de coronapandemie.

De wereldwijde prijzen voor olie en gas kelderden hard na de uitbraak van het coronavirus. Doordat er veel minder werd gereisd, auto gereden en de industrie tijdelijk minder hard draaide was er ook minder vraag naar brandstoffen.

In het laatste kwartaal van 2020 schreef ExxonMobil mede daardoor 19,3 miljard dollar af op aardgasvelden in de Verenigde Staten en andere bezittingen. Als deze eenmalige post niet wordt meegerekend, behaalde het bedrijf in het laatste kwartaal van vorig jaar nog wel een winst van 110 miljoen dollar. De omzet daalde in dezelfde periode met ruim 30 procent tot 46,5 miljard dollar.

Kostenbesparingen

ExxonMobil voerde als reactie op de coronacrisis forse kostenbesparingen door. De operationele kosten daalden daardoor met 8 miljard dollar. Dat ging gepaard met een grote ontslagronde. In oktober kondigde het concern aan het wereldwijde personeelsbestand met 15 procent in te krimpen, waardoor ongeveer 14.000 banen zouden verdwijnen.

Ondanks de crisis blijft ExxonMobil vasthouden aan zijn dividendbeleid. Waar onder andere Shell in 2020 de winstdeling met aandeelhouders verlaagde, blijft het Amerikaanse concern erbij dat het dividend zelfs gehandhaafd kan blijven als de olieprijzen weer zakken. Het dividend van 3,7 miljard dollar dat ExxonMobil ieder kwartaal uitkeert is het op twee na hoogste van alle bedrijven in de Amerikaanse beursindex S&P 500.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Exxon Mobil Corp
SHELL PLC

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 jan de vakman 2 februari 2021 16:34
    Nou dat is toch wel een tippetje van conculega exxon om het dividend maar weer eens naar de 20cent te brengen, want ons shelletje zit nu zeker niet in de hoogste regionen wat dat betreft, bovendien geloof ik dat de shell cijfers minder slecht worden dan die van exxon!!
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. 118,520
    0,00% 0,000
  2. SHELL PLC 13:36
    33,045
    -1,27% -0,425

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links