Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Contract EU met AstraZeneca over levering coronavaccins openbaar

BRUSSEL (ANP) - Het contract dat de Europese Unie heeft gesloten met coronavaccinfabrikant AstraZeneca is openbaar gemaakt. Over de overeenkomst, die op verzoek van de farmaceut tot dusver geheim was, was veel te doen sinds AstraZeneca aankondigde voorlopig veel minder vaccins te kunnen leveren dan afgesproken.

In het contract, dat de Europese Commissie vrijdag publiceerde, is weggelakt hoeveel doses AstraZeneca levert, en wanneer en uit welke fabriek. EU-bronnen zeggen dat het Brits-Zweedse bedrijf 80 miljoen doses beloofde in de eerste drie maanden van het jaar, of eigenlijk zelfs 120 miljoen. AstraZeneca kondigde vorige week aan niet meer dan 31 miljoen doses te kunnen produceren door vertraging in een Belgische vaccinfabriek.

Daar neemt de EU geen genoegen mee. AstraZeneca zou de EU zo nodig maar vaccins moeten leveren uit zijn Britse fabrieken, ook al zijn die volgens het bedrijf voor het Verenigd Koninkrijk bedoeld. Het contract bepaalt dat AstraZeneca zich "naar redelijkerwijs beste vermogen" zal inspannen om de afgesproken hoeveelheid vaccins te maken in fabrieken in België, Italië/Ierland én het Verenigd Koninkrijk. Welke fabrieken precies zijn bedoeld, is niet zichtbaar.

Twistpunt

De afspraak dat AstraZeneca zich verplicht zijn best te doen, is ook een belangrijk twistpunt. De topman van AstraZeneca gebruikte dat eerder als verweer: zijn bedrijf heeft geen resultaat beloofd, maar slechts een inspanning. Maar dat wekte de woede van de EU, die volhoudt dat dat alleen ging over de ontwikkeling en niet over de levering van het vaccin.

Ook wat de EU voor het vaccin betaalt is niet zichtbaar in de overeenkomst. Het vaccin van AstraZeneca wordt later op de dag naar verwachting goedgekeurd voor gebruik in de unie.

39 miljoen doses aangeboden

De vaccinmaker zou eerder deze week hebben aangeboden 39 miljoen doses te leveren. Maar dat is nog veel te weinig, vindt Brussel volgens een EU-bron. Bij het tot dusver laatste overleg van AstraZeneca met de Europese Commissie en de EU-landen, woensdagavond, zou de fabrikant dat bod niet hebben verhoogd.

Veel EU-landen, ook Nederland, hebben zwaar ingezet op het vaccin van AstraZeneca. Nederland hoopte in februari en maart al miljoenen vaccins te ontvangen, maar zou het met wat nu op tafel ligt moeten doen met ongeveer 1,2 tot 1,5 miljoen.

Zondag houdt commissievoorzitter Ursula von der Leyen een bespreking met de directeuren van alle zes producenten waar de EU contracten mee heeft afgesloten.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Jopie1962 29 januari 2021 14:31
    quote:

    objectief schreef op 29 januari 2021 14:18:

    Sterk optreden van de EU om die AstraZeneca op het matje te roepen; ze zitten duidelijk fout.
    Ja, EU zit inderdaad niet stevig ....

    "Het contract bepaalt dat AstraZeneca zich "naar redelijkerwijs beste vermogen" zal inspannen om de afgesproken hoeveelheid vaccins ...."

    Redelijkerwijs beste vermogen ... daar kun je alle kanten mee op.
  2. Joris Bohnson 29 januari 2021 14:41
    Ja, je kan echt merken dat sinds die Britten uit de EU zijn dat de poep de ventilator raakt.
    Ach snel maar Brits staatsburger worden,.. scheelt weer de rest van je leven dat je bij het verliezende team te zitten.
    Wel fijn dat het aantal migranten wel weer hoger is bij ons.. daarvan winnen we het gelukkig wel!
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links