Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Populaire beleggings-app beperkt handel in GameStop

NEW YORK (ANP) - De onder 'Reddit-beleggers' populaire beleggingsapp Robinhood beperkt de handel in bepaalde aandelen die binnen onlinegroepen snel aan populariteit hebben gewonnen. Winkelketen GameStop, dat door samenwerking van particuliere beleggers een bizarre koerssprong maakte, valt onder die aandelen.

Robinhood gaf aan dat beleggers die handelen via de app hun posities in onder andere GameStop, BlackBerry, Bed Bath & Beyond en Nokia alleen nog kunnen afbouwen. Daar kwam later onder andere American Airlines bij. De maatregel is volgens Robinhood nodig wegens recente heftige koersbewegingen op Amerikaanse beurzen.

Reddit is een populair platform waar gebruikers op pagina's over een specifiek onderwerp zelf berichten kunnen plaatsen. Op één van die fora, Wallstreetbets, werken particuliere beleggers samen om de koersen van bepaalde bedrijven flink op te pompen, door massaal aandelen daarvan te kopen. Het doel is om professionele beleggers die speculeren op koersdalingen, zogeheten shortsellers, een hak te zetten.

Handel stilgelegd

De gezamenlijke acties van beleggers op sociale media zorgden ervoor dat GameStop, een gameketen die nog met fysieke winkels werkt, in één week tijd met 1000 procent omhoog schoot. Ze beschuldigen shortsellers van aasgiergedrag in crisistijd. Ook bioscoopketen AMC en American Airlines schoten door dergelijke acties omhoog.

Ook andere bekende apps en platforms waar particulieren mee handelen legden transacties met GameStop aan banden. Het aandeel kelderde daarop zo hard dat de handel meermaals werd stilgelegd.

Woedende reacties

De stap van Robinhood zorgde voor woedende reacties onder Reddit-beleggers. Ten minste twee klanten van de app hebben rechtszaken aangespannen, omdat Robinhood de markt zou manipuleren en institutionele beleggers zou bevoordelen.

Ook Amerikaanse politici mengen zich in de zaak. Het Democratische congreslid Alexandria Ocasio-Cortez noemde de ingreep van Robinhood "onacceptabel" en opperde via Twitter een verhoor van het bedrijf door volksvertegenwoordigers. Ze kreeg onverwachte bijval van de conservatieve Republikein Ted Cruz en Tesla-baas Elon Musk.

Bedrijven die veel last hebben van de coronacrisis worden regelmatig doelwit van shortsellers. Die lenen dan een aandeel voor een bepaalde tijd, verkopen het en hopen het voor het afgesproken tijdstip voor een lager bedrag terug te kunnen kopen. Soms gaat dit ook gepaard met negatieve rapporten over de bedrijven waar de shortsellers zich op richten.

Reacties

60 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 28 januari 2021 17:03
  quote:

  Wired schreef op 28 januari 2021 16:54:

  Prima. Genoeg is genoeg. Retail wint deze slag, institutioneel likt zijn wonden. Maar voorkom dat het systeem, of delen ervan hieronder gaan leiden.
  Ben het niet eens met de konklusie! Wat betreft shorten is er niet een gelijk speelveld voor particulieren en shorters. Shorten is in mijn optiek onethisch en zou moeten worden verboden. Vindt je het normaal als een shorter aandelen verkoopt onder de biedprijs? Dat is hetzelfde als wanneer ik mijn huis in de verkoop zet tegen een bepaalde vraagprijs, en er een koper komt die dat biedt en ik vervolgens zeg je mag het kopen voor 10k minder dan wat je biedt.
 2. sl280 28 januari 2021 17:06
  Ook Binckbank en de GIRO, volstrekt belachelijk dat je je eigen financiele beleggingskeuzes niet mag maken. Is overigen geen paternalisme, gaat over de macht van de individuele belegger versus de financiele dienstverleners. Je ziet nu dus waar de belangen liggen, niet bij de indivduele belegger dus is mijn conclusie
 3. [verwijderd] 28 januari 2021 17:09
  quote:

  Nutty professor schreef op 28 januari 2021 17:02:

  Dit is toch ook manipulatie door beleggers te beperken om de hedge fondsen weer de controle op de beurs te geven.
  Klopt inderdaad; de pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet. Het gehele ‘systeem’ is helaas door en door corrupt..
 4. forum rang 9 Wilbar 28 januari 2021 17:10
  quote:

  Ritageld schreef op 28 januari 2021 17:03:

  [...]
  Ben het niet eens met de konklusie! Wat betreft shorten is er niet een gelijk speelveld voor particulieren en shorters. Shorten is in mijn optiek onethisch en zou moeten worden verboden. Vindt je het normaal als een shorter aandelen verkoopt onder de biedprijs? Dat is hetzelfde als wanneer ik mijn huis in de verkoop zet tegen een bepaalde vraagprijs, en er een koper komt die dat biedt en ik vervolgens zeg je mag het kopen voor 10k minder dan wat je biedt.
  U mag elk bod aanvaarden voor uw huis wat u vindt dat redelijk en acceptabel is. En u mag ook gerust bepaalde kopers (bijv projectontwikkelaars) uitsluiten via uw makelaar. En niemand verplicht een aandeelhouder om onder de laatprijs te duiken; dat zijn eigen keuzes.
 5. SP&D 28 januari 2021 17:11
  quote:

  Nutty professor schreef op 28 januari 2021 17:02:

  Dit is toch ook manipulatie door beleggers te beperken om de hedge fondsen weer de controle op de beurs te geven.
  Dat zou ik ook durven te beargumenteren inderdaad, het zou iedereen vrij moeten staan om (mits men kan aantonen over voldoende kennis te beschikken) te handelen in alle aandelen. Het besluit van een bedrijf om de handel voor specifieke aandelen te beperken om 'de markt te beschermen' zou ik dan wel durven te benoemen als het manipuleren van het speelveld om bepaalde partijen voordeel of bescherming te bieden. Ik ben benieuwd of de desbetreffende autoriteit ook een onderzoek hiernaar zal starten, veel mensen op Reddit zijn hier ook al op uit.
 6. sl280 28 januari 2021 17:16
  Bannen van transacties bij bepaalde fondsen zal uiteindelijk een doodlopende weg zijn. Kracht van individuele beleggers icm de tools die internet biedt, zal zakenbanken, shorters, brokers, flashtraders etc etc doen nadenken waar men nog mee weg kan komen. Bedrijven helemaal kapot shorten heeft zijn langste tijd wel gehad. Gang van zaken bij GME en AMC laat zien hoe je daar als individuele belegger wat aan kunt doen, en het zelfs in je voordeel kunt draaien. Of je nou via RobinHood belegd/speculeert/gokje waagt via je bank of broker, de macht van het getal (in dit geval aantallen individuele beleggers) werkt tegen de grote financiele instituties. Persoonlijk vind ik dit een prettige conclusie, er is blijvend wat veranderd in het voordeel van de individuele belegger.
 7. perry1 28 januari 2021 17:44
  Zeer triest dat dit nu aan de hand is want daardoor zitten ze in de val en kunnen alleen verkopen en dus alleen maar verliezen. Ik denk dat dit RobinHood erg kwalijk genomen gaat worden. Shorters halen helemaal erge streken uit die mogen alles liegen bedriegen manipulatie mag allemaal en nu gaan ze een keer op de bek en dan krijg je dit.
 8. [verwijderd] 28 januari 2021 17:49
  Compleet belachelijk.

  Met dat shorten gaan ze een flink risico aan maar het doel is om het bedrijf zoveel mogelijk kapot te maken om in zo kort mogelijke tijd er zoveel mogelijk aan te verdienen.
  Na het opbouwen van deze short posities vliegen je ineens de negatieve publiciteit berichten om de oren.

  Nu worden de shorters een keer gewezen op de risicos en dan worden ze geholpen door het systeem opnieuw te manipuleren in het voordeel van de professionals die toch al alle voordelen hebben.

  Een schande.

  Welke partij had er genoeg leverage binnen Robin Hood om dit voor elkaar te krijgen.

  Allemaal massaal vertrekken bij Robin Hood en ergens anders naartoe gaan waar de partij aangeeft dat dit nooit zal gebeuren.

  Kopen doe je notabene door het geld op tafel te leggen.

  Shorten is als het fout gaat een risico voor iemand anders want dan laten ze de BV ploffen en beginnen de een andere opnieuw, totaal geen persoonlijke binding, tenzij de oprichters en handelaren ook eigen geld er in hebben zitten.

  Dat shorten zorgt niet voor een evenwicht, is compleet belachelijk en 1 van de onderdelen van het systeem in het voordeel van de grote jongens voor als zij weer eens in de keuken hebben gekeken voor een fianciering en gezien hebben wat voor een zootje het is en vervolgens massaal aandelen verkopen die ze niet hebben met geld en risico van meestal iemand anders.

  Lekker makkelijk, op 31 dec dikke bonus en nu eind januari dikke vinger, we beginnen gewoon op nieuw, ff geld op halen, hoppa weer een miljard en gooien maar weer.
60 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links