Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

AEX zakt verder weg door zorgen over herstel economie

AEX zakt verder weg door zorgen over herstel economie

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs zakte donderdag verder weg, na de zware verliesbeurt een dag eerder. De verkoopgolf op Wall Street, waar de S&P 500-index de winst voor dit jaar zag verdampen, zette door op de Europese markten. De zorgen over het herstel van de coronacrisis laaiden weer op nadat de Amerikaanse centralebankbaas Jerome Powell liet weten dat de economische vooruitzichten erg onzeker zijn.

Powell waarschuwde woensdag bij het rentebesluit in de Verenigde Staten dat het economisch herstel van de coronacrisis aan het afzwakken is door het stijgende aantal besmettingen en nieuwe lockdowns. Volgens hem is er nog een lange weg te gaan en hangt het herstel af van de ontwikkelingen rond het coronavirus en de voortgang van de vaccinatieprogramma's.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,4 procent lager op 639,06 punten. De hoofdindex raakte een dag eerder al 1,6 procent kwijt. De MidKap daalde 1,2 procent tot 944,91 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 1 procent.

Op het Damrak zakten de chipbedrijven ASML, ASMI en Besi tot 4,3 procent, ondanks sterke resultaten van Apple. Het Amerikaanse technologieconcern behaalde voor het eerst een omzet van meer dan 100 miljard dollar in één kwartaal dankzij sterke verkopen van de nieuwe iPhone-modellen. In Parijs daalde STMicroelectronics 0,8 procent. De Europese chipmaker presteerde in het vierde kwartaal beter dan verwacht, maar voorziet voor het eerste kwartaal een daling van de omzet.

Verlies Unibail

Unibail-Rodamco-Westfield behoorde tot de staartgroep in de AEX, met een min van dik 2 procent. Het winkelvastgoedfonds won een dag eerder bijna 20 procent door optimisme over een herstel in de sector.

Sligro klom 1,6 procent. Het groothandelsbedrijf leed in 2020 een verlies van 70 miljoen euro door de coronamaatregelen. Voor dit jaar rekent topman Koen Slippens op een stapsgewijs herstel. Volgens Slippens kan dit snel gaan op het moment dat de horeca weer open mag. Chipleverancier RoodMicrotec kelderde 9 procent na tegenvallende jaarcijfers.

SnowWorld daalde 0,8 procent. De uitbater van skihallen wordt hard geraakt door de coronacrisis. Door de lockdown zijn de indoorskihallen al weken dicht. Het bedrijf voert gesprekken met banken over vrijstellingen van zijn betalingsverplichtingen.

De euro was 1,2104 dollar waard, tegen 1,2107 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 52,53 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent minder op 55,53 dollar per vat.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
 1. Nuchtertransparant 28 januari 2021 09:58
  Het spel is op de wagen. Langzamerhand en steeds meer zal de enorme schade zichtbaar worden in de economie. Door te lang lockdowns kraakt het in de horeca, detailhandel, evenementen business, reiswereld, uitzendbranche en ZZP-ers (en moet ik nog even doorgaan) enorm. Steeds meer ondernemers in mijn vriendenkringen zien de bodem van de persoonlijke schatkist in zicht komen. Heel veel mensen denken dat de overheid alles vergoed alleen dat is bij lange na niet zo. Circa 30/35% moeten ze zelf iedere maand bijleggen en dan is op enig moment je vermogen er doorheen. En de banken springen niet meer in. Het aantal defaults op door de staat gegarandeerde leningen loopt op. Ik zie geen andere alternatief dan dat ze zeer binnenkort de boel weer open gooien.
 2. Blenheim 28 januari 2021 10:45
  In de woorden van een bekende filosoof uit de jaren tachtig: "Paniek, peeuw, peeuw". Gelukkig is daar ook de heer Buffett die ons eraan herinnert een solide portefeuille op te bouwen voor de lange termijn, dan zijn dit soort momenten enkel interessant om op enig moment bij te kopen.
 3. forum rang 5 geobeo 28 januari 2021 11:44
  quote:

  Makita schreef op 28 januari 2021 11:27:


  CNBC pro zegt buy the dip


  CNBC = bullshit

  Die riepen gisteren dat Melvin Capital haar shorts op GME verkocht zou hebben om Melvin te helpen.

  Spreekbuis van de hedgefunds. Als je je geld kwijt wilt aan hedgefunds moet je vooral CNBC kijken en handelen zoals ze daar zeggen.
11 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

AEX 728,48 11 jun
+3,03
+0,42%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links