Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Facebook waarschuwt voor effect van Apple-update

MENLO PARK (ANP) - Socialemediabedrijf Facebook denkt dat een update van Apples mobiele besturingssysteem iOS de resultaten nadelig kan beïnvloeden. In een toekomstige update maakt Apple het verplicht voor gebruikers om toestemming aan apps te geven als die gerichte reclame willen aanbieden op basis van gegevens als locatie en interesses. Dat kan de inkomsten van Facebook al vanaf het eerste kwartaal drukken.

Daartegenover staat dat mensen meer online kopen, wat goed is voor advertenties op de netwerken van Facebook. Facebook maakt zich verder zorgen om de toenemende aandacht voor de verwerking van data van Europese klanten in de Verenigde Staten. Als dat moet worden aangepakt, moet Facebook extra kosten maken.

De inkomsten van Facebook bestaan voor het overgrote deel uit geld dat adverteerders betalen om te adverteren op sociale netwerken Facebook en Instagram. Dankzij stijgende reclame-inkomsten in het slotkwartaal behaalde het techbedrijf vorig jaar een omzet van net geen 86 miljard dollar, een stijging van 22 procent ten opzichte van 2019. Topman Mark Zuckerberg spreekt dan ook van een "sterk slot van het jaar".

Tegenwind

Facebook had in het begin van het jaar nog last van tegenwind toen adverteerders in hun budget sneden toen de coronacrisis toesloeg. In de zomer was er bovendien een adverteerdersboycot van bedrijven die vonden dat Facebook te weinig deed om ongelijkheid en extremisme tegen te gaan. Tegelijkertijd logden gebruikers vaker en langer in tijdens de coronapandemie.

Dagelijks waren er in december ruim 1,8 miljard mensen actief op Facebook en 2,6 miljard op alle apps van het bedrijf. Maandelijks ging het om 2,6 miljard en 3,3 miljard mensen en in beide gevallen was dat een stijging van ruim 10 procent ten opzichte van een jaar eerder.

De winst van Facebook kwam uit op 29,1 miljard dollar tegen 18,5 miljard dollar in 2019. Dat is een stijging van 58 procent. Behalve dat de omzet sterker steeg dan de kosten, profiteerde Facebook ook van een fors lager belastingtarief. In 2019 ging nog een kwart van de winst op aan belastingen, in 2020 was dat nog maar 12 procent.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Apple
Facebook
Facebook

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 7 Makita 27 januari 2021 22:51
  Facebook moet gewoon verboden worden. Ik heb er nooit aan meegedaan maar het is nu wel onomstotelijk bewezen dat dit een puur evil bedrijf is wat alles doet voor geld en daarvoor alle middelen inzet om de aandacht van de gebruikers te krijgen omdat dat zo lekker advertenties verkoopt. Inclusief Nepnieuws wat beter en sneller verspreid.
4 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. Apple 132,030 14 apr
  -2,400
  -1,79%
 2. Facebook 302,820 14 apr
  -6,940
  -2,24%
 3. Facebook 253,350 14 apr
  -8,350
  -3,19%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare